Spevák a skladateľ Juraj Zaujec vydáva po dvoch rokoch nový, emotívny singel a videoklip Lepšie tiene môjho ja. Účinkujú v ňom Slováci žijúci na rôznych miestach sveta.Je to prvá oficiálna nahrávka speváka, na ktorej sa autorsky nepodieľal. Text mu napísala speváčka Dáška Kostovčík.

Po poslednom vydarenom singli Húsky z Jurajovho posledného albumu Všetko je inak (2014) prichádza Juraj Zaujec  s autentickým a kreatívnym videoklipom tých, ktorí žijú mimo domova

"Skladba je pre mňa veľmi osobná, lebo v nej spievam o tom, aké je to žiť a pracovať v cudzej krajine. Hrával som osem rokov po celom svete - od Japonska až po Ameriku, a pamätám si veľmi dobre, aké to je túžiť sa aspoň na chvíľu vrátiť domov za rodinou. Čím dlhšie ste preč, tým sú návraty ťažšie a emotívnejšie," hovorí Juraj Zaujec.

"Keď ste dlhý čas veľmi ďaleko od domova, tak si musíte vytvoriť svoj svet a odstrihnúť sa do istej miery od domova, aby ste sa nezbláznili, ale stále ste akoby jednou nohou tu a druhou tam. Pamätám si napríklad, ako sa mi narodila dcéra a ja som musel na druhý deň odísť hrať na štyri mesiace na výletnú loď. Keď som sa vrátil, tak trvalo pár mesiacov, kým som si zvykol, že máme už dve deti. Ten čas mi už nikto nevráti," opisuje.

"Alebo keď som bol celý rok v Japonsku a môj milovaný starý otec zomrel mesiac pred mojím návratom, takže som ani nestihol ísť na pohreb a rozlúčiť sa s ním. Nebolo to ľahké, ale dalo mi to veľmi veľa. Vážim si viac rodinu a skutočných priateľov. A som vďačný za to, že môžem žiť a hrať doma, na Slovensku," spomína Juraj.


"Jedného dna mi môj manažér zavolal, že Dáša Kostovčík a Matúš Pavlík Pauleak, zložili pre mňa pieseň. Páčila sa mi už na prvé počutie, trošku som ju upravil podľa seba. Vlastne je to prvýkrát, keď prichádzam so skladbou, ktorú zložil niekto iný. Každopádne, Dáša a Matúš sú neskutočne citliví  a talentovaní ľudia a je radosť s nimi spolupracovať" dodáva Juraj.

Klipt vznikal bez režiséra

Videoklip k novému singlu Lepšie tiene môjho ja nenakrúcal žiadny režisér. Nakrútili ho sami ľudia. Slováci, Jurajovi známi a kamaráti, rodina a bývalí spoluhráči, ktorí žijú a pracujú v zahraničí.

"Poslali mi videá a my sme ich zostrihali. Pridal som pár záberov mňa a mojej rodiny z obdobia, keď sme žili na Kanárskych ostrovoch. Tie videopásky majú už skoro pätnásť rokov a videl som ich prvýkrát v živote. Pamätám sa, ako prišli moji rodičia za nami asi po roku na návštevu na Fuerteventuru a stále si nás nahrávali na kameru.," spomína Juraj Zaujec.

Vtedy sa mu to zdalo zbytočné. "Hovoril som im, že nech nás stále nenahrávajú, že to aj tak nikto nikdy nebude pozerať. Keď som si to teraz po rokoch pozrel, tak som medzi zábermi z Kanárskych ostrovov našiel krátke video, ako sa po návrate mojich rodičov stretla doma v obývačke celá rodina a pozerali na telke, ako tam žijeme a boli radi, že majú s nami aspoň takýto kontakt. Dnes je to trochu jednoduchšie, keďže máme sociálne siete, ale to chýbanie je stále také isté," uzatvára Juraj Zaujec.

Redakciu Hudba.sk informoval manažér Peter Roško.

Foto: archív speváka

Súvisiaci interpreti: Juraj Zaujec