"Ještě žijem, ještě naděje jsou," spieva Jiří Macháček v novom singli Mig 21 s názvom Hyjé! Pieseň, ktorá poslucháčov svojou atmosférou prenesie na Divoký západ, zároveň slúži ako pozvánka na chystané jesenné turné, ktorého vrcholom bude tradičný Trojkoncert v pražskom Lucerna Music Bare.

Novinka Hyjé! voľne nadväzuje na predchádzajúci singel Hurá!, čo priznáva aj spevák Jiří Macháček. "Že po jarnom Hurá! Tour musí nasledovať jesenné Hyjé! Tour, to nám doklaplo logicky. Ale z toho zasa logicky vyplynulo, že musíme nakrútiť pieseň s názvom Hyjé!," približuje so svojou typickou nadsádzkou.

Autorom piesne s nádychom talianskeho spaghetti westernu je gitarista Mig 21 Tomáš Polák, spolu s ním sa produkcia ujal Tomáš Konůpka zo skupiny Mydy Rabycad. "Náladou aj gitarovým riffom ide svojím spôsobom o poctu Ennio Morriconemu a filmom, ktoré režíroval Sergio Leone. Pesnička pripomína westerny ktoré máme všetci radi," osvetľuje Polák pozadie jej vzniku.

O tom, že sa jedná o skladbu s pozitívnym posolstvom, nie je pochýb už z jej hravého, filmovo monumentálneho zvuku. Potvrdzuje to aj jej hlavný textový motív "Ešte žijem, ešte nádeje sú" a optimistický tón hlasu Macháčka. "Keď sa ktokoľvek z nás ocitne v nejakej neriešiteľnej situácii, nesmie to vzdať, pretože nádeje vždy sú," objasňuje Polák.


Celkom iste zaznie song tiež na jesennom Hyjé! Tour, s ktorým bude kapela v októbri a novembri brázdiť Českú republiku. V Brne a Prahe si pre veľký záujem strihne koncertné hetrik. V juhomoravskej metropole bude v polovici novembra po tri večery okupovať Fléda, v hlavnom mesto šnúru zakončí už tradičnými koncertmi v Lucerna Music Baru.

Na novom albume, ktorého je singel Hyjé! predzvesťou, skupina aktuálne pracuje. Ešte predtým však aktuálne pieseň doplní videoklipom, ktorý natočí počas leta a fanúšikom ho predstaví v septembri. "A teraz už hurá, teda Hyjé, na letné festivaly, kde budeme hrať, logicky, aj novú pieseň Hyjé!," uzatvára zvesela Jiří Macháček.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Mig 21