Séria podujatí Pohoda on the Ground otvorí svoje brány už budúcu stredu. Organizátori včera dali do predaja ďalšie lístky v rámci limitovanej kapacity tisíc návštevníkov denne. Za päť dní sa tak na trenčianskom letisku pozabaví približne štyri až päťtisíc fanúšikov Pohody. Dnes je známy kompletný program jednotlivých dní, ako aj detaily o službách pre návštevníkov.

Počas piatich dní - od 7. do 11. júla - sa na Pohoda on the Ground vystrieda vyše sto kapiel a umelcov, ktorých okrem samotných organizátorov festivalu Pohoda vyberali aj dramaturgovia jedenástich hudobných klubov z celého Slovenska. Predstavia sa etablované mená ako Slobodná Európa, Para, Mňága a Žďorp, Midi Lidi, Chiki Liki Tu-a, Bez ladu a skladu, Vrbovskí víťazi ale aj nové mená ako napríklad duo God & Eve, ktoré odohrá na Pohoda on the Ground svoj vôbec prvý koncert.

Počas príprav museli organizátori reagovať aj na nepríjemnosti spôsobené pandemickými obmedzeniami. Tie boli dôvodom, prečo nemohli prísť niektoré britské kapely, no tie sa podarilo v krátkom čase nahradiť. Do Trenčína tak príde napríklad holandská kapela nominovaná na Grammy Altın Gün, ktorá kombinuje rock, psychedéliu i turecký folk. Predstavia sa aj belgickí Shht so svojou bláznivou nekonvenčnou šou, ktorú predviedli aj minulý rok v rámci podujatia Pohoda in the Air. Z britských kapiel zostali v lineupe hlavného pódia, ktorého program bude každý deň rovnaký, skupiny WoozeDry Cleaning.

Pozrite si kompletný lineup s časovým harmonogramom festivalu


Návštevníkom festival sprístupní aj nevšedné lokácie letiska ako napríklad vojenský radar. Na bojovej technike zmenenej na priestor pre umenie odohrajú spoločný set židovský DJ s palestínskou "emsíčkou" – Ramzy Al Spinoza & MC Safaa Hathot. Program každého dňa už tradične ukončí Vítanie slnka. Tentokrát bude v strede "slnečníc" a postarajú sa o neho Stroon spolu s Jozefom Krupom. Tí pripravili špeciálny polhodinový set s vibrafónom, bicími a aktívnou účasťou návštevníkov. Koncert bude venovaný Alexeiovi Sanchukovi – bubeníkovi uväznenému počas protestov v Bielorusku a odsúdenému na šesť rokov väzenia za "bubnovanie a tlieskanie na verejnosti".

O inštalácie a performance v rámci Visual stage sa postará množstvo vizuálnych umelcov vďaka kurátorskej spolupráci s piatimi kultúrnymi centrami a inštitúciami. Súčasťou festivalov bude aj pódium Café Kušnierik, na ktorom bude bohatý knižný program, vedecké a ekologické diskusie, premietania dokumentov Orchester z krajiny tichaRadikálne ľudské turné či debaty desiatich neziskoviek zastupujúcich národnostné menšiny na Slovensku.

Pohybové umenie budú reprezentovať tanečné workshopy, ako aj nový cirkus a rozhýbať sa môžu návštevníci aj na runway-i, ktorá bude celá sprístupnená pre skejtbordistov či korčuliarov. Okrem hudby ponúknu viaceré kluby sprievodný program a zaujímavé novinky prinesú aj partneri festivalu. Špecialitou podujatia je aj 60-stranový magazín, ktorý pripravil tím Pohody v spolupráci s viacerými novinármi a dostanú ho všetci návštevníci pri vstupe na festival.

Online registrácia pred festivalom

Aby bol príchod na festival bez zbytočných zdržaní a v súlade so zvýšenými nárokmi na bezpečnosť v období pandémie, spojila Pohoda sily s IT spoločnosťou Vacuumlabs. Nový hlavný partner festivalu vytvoril vlastnú testovaciu službu, Rýchlotest-Covid, ako aj registračný systém pre všetkých návštevníkov, partnerov i ľudí z produkcie. Na festivale zriadia registračné a odberné miesta. Výnimky z testovania sa vzťahujú na zaočkovaných 21 dní po prvej dávke, resp. na ľudí do 180 dní po prekonaní Covidu. Aj títo návštevníci sa však môžu v prípade záujmu otestovať na mieste.

Registrovať sa dá vopred na webe pohoda.vacuumlabs.com. Návštevníci tak môžu výrazne zjednodušiť a urýchliť svoj vstup na festival. Registrácia bude možná aj na mieste, no pre čo najplynulejší príchod na festival je ideálnym riešením jej vybavenie vopred. V procese online registrácie si môžete vybrať čas príchodu v polhodinových intervaloch medzi 11:00 a 15:00.

•  Zaočkovaní sa zaregistrujú, pri príchode sa v registračnom okienku overí ich totožnosť a očkovací certifikát a následne im príde SMS o aktivácii ich vstupenky.

•  Nezaočkovaní sa zaregistrujú na test, po otestovaní počkajú cca 30 minút na výsledok testu, ktorý príde formou SMS, pričom negatívny test automaticky aktivuje festivalovú vstupenku.

•  Prípadné pozitívne testy sa budú overovať kloktacími LAMP testami. Ich výsledok vie Vacuumlabs oznámiť do 120 minút po otestovaní. V prípade, že bude opäť pozitívny, vrátia organizátori návštevníkovi peniaze za lístok. Ak bude negatívny, aktivuje sa vstupenka.

Organizátori budú akceptovať len online registráciu a testovanie na mieste v deň festivalu cez systém spoločnosti Vacuumlabs. Registrácia je povinná pre všetkých účastníkov festivalu kvôli prípadnému trasovaniu návštevníkov a v zákonnej lehote bude vymazaná.

S čím prídu partneri?

Hlavný partner Slovenská sporiteľňa sa aj tento rok postará o bezkontaktné platby na celom festivale. Okrem toho prináša aj užitočnú inováciu GOODPAY, vďaka ktorej banka prispeje za každú platbu kartou, mobilom či hodinkami 10 centami na vratné obaly na jedlo na budúcoročnú Pohodu. Slovenská sporiteľňa sa postará aj o zábavné súťažné aktivity, v ktorých sa bude hrať napríklad o let teplovzdušným balónom z letiska.

Orange, ktorý je už desiatykrát jedným z hlavných partnerov festivalu, prinesie spoľahlivé internetové pripojenie a užitočné služby priamo v areáli trenčianskeho letiska. Aj vďaka Orangeu si môžu fanúšikovia doma pozrieť live koncerty streamované priamo z trenčianskeho letiska. Pre návštevníkov festivalu bude pripravená relaxačná Orange zóna s Wi-Fi pripojením, nabíjačkarňou, oddychovými vakmi, slnečníkmi a atraktívnymi vychytávkami ako VR set a herná konzola.

Zastúpenie Európskej komisie prinesie debaty o zmene klímy či umelej inteligencii, ktoré zároveň odvysiela na svojom facebookovom profile. Vďaka spolupráci so ZSE bude Pohoda on the Ground šetrnejšia k planéte. Areál v noci osvetlia solárne lampy a prvýkrát v histórii bude celý festival napojený z pevnej siete, pričom ZSE garantuje zelenú energiu čisto z obnoviteľných zdrojov. Vďaka spolupráci s firmou Ecompo zase bude na festivale použitý vyznačovací systém z prírodného materiálu Nonoilen, ktorým sa tak nahradí ďalší jednorazový plast. Okrem toho bude na festivale prvýkrát používaný vratný riad pre gastro prevádzky a vratné poháre nielen na čapované ale aj na horúce nápoje. 

Mesto Trenčín tradične zabezpečí info point, straty a nálezy a vo svojom stánku i v debate predstaví svoju kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Pohoda on the Ground sa tiež zapojí do iniciatívy "Svet bez dymu". Organizátori festivalu a spoločnosť Philip Morris Slovakia sa ju rozhodli podporiť tým, že si návštevníci historicky prvýkrát nebudú môcť zakúpiť žiadne klasické tabakové výrobky v areáli festivalu. Philip Morris zároveň rozmiestni na letisku interaktívne "hlasovacie koše" na ohorky a tím ľudí, ktorí budú nápomocní pri čistení areálu.

Aj na Pohode on the Ground si budete môcť v Literárnom stane Martinus vybrať pútavú knižku a vychutnať kvalitnú kávu. Martinus pripravil v spolupráci s OZ literarnyklub.sk zaujímavý knižný program, ktorý si budete môcť pozrieť v Cafe Kušnierik. Ten sa začne oslavou 30 rokov vydavateľstiev KK Bagala a Modrý Peter. Spolu s autormi uvedú v Café Kušnierik knihy ako Utópia v Leninovej záhrade, Republika, Eklektik bastard, Nič sa nestalo, Šeptuchy a Flanérova košeľa. Literárny program na letisku ukončí nedeľná chvíľka poézie.

Súčasťou festivalu bude aj séria diskusií s názvom ESET Science Talk o aktuálnych vedeckých, ale aj spoločenských témach. Každý podvečer o 17:30 sa návštevníci môžu tešiť na jednu. Diskusiám bude na festivale patriť stage Café Kušnierik. Facebookový profil ocenenia ESET Science Award prinesie diskusie prostredníctvom live streamu tým, ktorí sa na festival nedostanú. 

Pre tých, ktorí sa na festival nedostanú, pripravujú organizátori v spolupráci so spoločnosťou Filma celodenný stream v sobotu 10. júla. Atmosféru festivalu priblížia v reportážach hlavní mediálni partneri .týždeň a Aktuality.sk či mediálni partneri Denník N, NOIZZ, Fullmoon a Flash Art, no predovšetkým Rádio_FM v živom vysielaní z letiska ako aj RTVS v relácii Klubtúra, ktorá bude spolu s vybraným koncertom odvysielaná v premiére vždy v nasledujúci večer na Dvojke. 

Viac o tom, ako spríjemnia festival návštevníkom partneri, sa dozviete po kliknutí na ich logá v novej partnerskej sekcii na webe Pohody, v ktorej postupne pribúdajú rozšírené informácie o ich aktivitách. Ešte lepšie, než čítať o službách partnerov festivalu či nabitom programe, je však okúsiť to celé na vlastnej koži. Pohoda privíta svojich návštevníkov na trenčianskom letisku prvýkrát po dlhých dvoch rokoch.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.