Presne v tento deň, 29. júna, sa pred dvadsiatimi piatimi rokmi na trenčianskom mestskom štadióne uskutočnila prvá Pohoda. Malé stretnutie priateľov a fanúšikov alternatívnej hudby sa za štvrťstoročie zmenilo na najznámejší slovenský multižánrový festival, ktorý je tiež dôležitým bodom na európskej festivalovej mape.


Pohoda
je každoročne nominovaná na najprestížnejšie festivalové ceny a pochvalné recenzie o nej napísali aj renomované médiá ako The Independent, The Guardian, The Telegraph, DIY či Gigwise. Festival pritiahne každoročne do Trenčína desiatky tisíc ľudí a stovky umelcov, medzi ktorými sa už predstavili svetové hviezdy ako The Chemical Brothers, Moby, Björk, Lou Reed, Portishead, Wu-Tang Clan, Kraftwerk, Sigur Rós a niektorí z nich, ako The ProdigyNick Cave, dokonca aj dvakrát.

O tom, čo stálo za začiatkom Pohody, aké boli jej pamätné okamihy, a o svojich motiváciách púšťať sa do jej príprav zas a znova hovorí otec a riaditeľ festivalu Michal Kaščák:

"Mám šťastie na dobrých priateľov. Jeden z nich – Víťa Chromek - na moje sťažovanie o tom, že na Slovensku nie sú festivaly odpovedal otázkou 'proč něco neuděláš?'. Druhý – Mário Michna z trenčianskej hardcorovej scény – sa pridal a urobili sme prvý rok Pohody. Motiváciou bolo nadšenie z hudby a to zostalo doteraz, rozšírené na umenie v celej šírke. Hlavným cieľom je pripraviť každoročne priestor pre stretnutie ľudí a spoločná oslava slobody. Som rád, že sme v Trenčíne už štvrťstoročie, som šťastný, že je Trenčín na svetovej kultúrnej mape ako jedno z umeleckých centier. Teším sa na ďalšie roky."

Prípravy na Pohodu sú opäť v plnom prúde a po online verzii a výrazne limitovanej Pohode on the Ground sa môžu ľudia už o týždeň opäť tešiť na festival v plnej kapacite. Ako vyzerajú prípravy vo veľkom po dlhých troch rokoch v tíme Pohody (a na čo sa najviac teší tento rok) opisuje šéf produkcie Ondrej Poláček: "Stavbu sme začali najskôr v histórii, už šiesteho júna prišiel na letisko Juraj Gábor s priateľmi rozkladať jeho dielo Sphéra. Teší nás, že každý deň pobytu na letisku stretávame dodávateľov, s ktorými sme sa nevideli dlhé tri roky. Stretávame brigádnikov, už sa na letisku vytvorila silná komunita, ktorá robí všetko pre to, aby to fungovalo. Veríme, že návštevníci budú z viacerých vecí milo prekvapení."

Sphéra na Pohode 2022 Zdroj: Pohoda festival
Za to, že Pohoda prežila aj dvojnásobné presunutie festivalu v čase pandémie, vďačí predovšetkým návštevníkom. Drvivá väčšina z nich si ponechala lístky, čo umožnilo festivalu udržať tím a pokračovať v prípravách Pohody. Skutočné oslavy štvrťstoročnice vypuknú aj s nimi už o týždeň na letisku Trenčín. Momentálne je v predaji posledných 1500 vstupeniek. 

Pohodu podržali aj viacerí partneri festivalu. Tí okrem finančnej podpory každoročne svojimi službami a sprievodnými aktivitami spríjemňujú čas návštevníkom a návštevníčkam a spoluvytvárajú celkovú atmosféru. V spolupráci s festivalom prinesú aj tento rok viacero noviniek týkajúcich sa ekológie či už v oblasti produkcie, merchu i gastra. Kto chce ušetriť čas pri vstupe na festival, sa môže nechať opáskovať v pobočkách Slovenskej sporiteľne (v krajských mestách) či v špeciálnych vlakoch, ktoré opäť vypraví ZSSK.

Festival ponúkne ešte viac živých prenosov z koncertov a debát. Po minuloročnej premiére na Pohode on the Ground bude mať festival opäť svoj vlastný festivalový magazín a s podporou od Orangeu pripravil aj novú festivalovú aplikáciu, ktorá bude už čoskoro dostupná v Google Play a App Store. Paleta služieb bude skrátka opäť raz porovnateľná (ak nie lepšia), než akú ponúka mesto s podobným počtom obyvateľov.

Podrobný a skutočne bohatý prehľad nadštandardných festivalových služieb a noviniek, ktoré tento rok pre návštevníkov pripravili partneri Pohody, nájdete v pokračovaní dnešnej tlačovej správy na stránke Pohodafestival.sk, kde nájdete aj všetky ostatné informácie o festivale, jeho programe či vstupenkách.

"Sme hrdí na naše partnerstvá, Pohodu obohacujú a skvalitňujú. Najdôležitejšími partnermi festivalu sú jeho návštevníčky a návštevníci. Tešíme sa na stretnutie s nimi už o týždeň," dodáva šéfka partnerstiev Pohody Dominika Horňáková. Pohoda 2022 otvorí svoje brány už o týždeň – vo štvrtok 7. júla.

Prečítajte si tiež: Pohoda zverejnila kompletný line-up – aj s novými menami

Hlavnými hviezdami tohto ročníka s&uacute Nick Cave & the Bad Seeds (štvrtok), The Libertines, Flume, Wolf Alice, Sigrid (piatok), Black Pumas, black midi, ZHU či Lianne La Havas (sobota). Pripravené sú tiež viaceré špeciálne projekty ako oslava tvorby Mekyho Žbirku – Nemoderný chalan, kde sa stretne kapela Midi Lidi s Lacom Lučeničom, alebo koncert pre Milana Lasicu s Bratislava Hot Serenaders a Bolo nás jedenásť.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohoda festivalu Anton Repka. Správu sme upravili.