Skupina Para si tento rok pripomína 20. výročie svojho vzniku. Oslavy začali vo veľkom štýle už na festivale Pohoda, kde kapela na hlavnom pódiu "predskakovala" o 10 rokov starším jubilantom Bez ladu a skladu. V novembri obe kapely vyrazia aj na spoločné turné, no ako prezradil frontman Lasky, Para toho chystá ešte viac.

"Oslavujeme postupne všeličím, vrcholom však bude jesenná šnúra so skupinou Bez ladu a skladu. Prišlo nám to také vhodné, keďže oni slávia tridsiatku," poznamenal rodák z Bratislavy. Pri príležitosti výročia chystá Para aj špeciálnu výberovku. "Akurát sme boli na chalupe a vymýšľali sme nové pesničky. K turné totiž chystáme Best of-ku, na ktorej by mala byť jedna nová skladba, zvyšok pôjde na nový album. Ten vyjde, predpokladáme, najskôr o rok. Uvidíme, ako nám to pôjde. Nič nás teraz nenaháňa," prezradil Lasky.

Z jednej kapely tri

Potvrdil tiež to, čo si skalní fanúšikovia na koncertoch už určite všimli - že kapela tento rok prešla personálnou zmenou. "Na gitare s nami od marca hrá Rezeň z Walter Schnitzelsson," uviedol Lasky. Mladý gitarista a spevák, vlastným menom Jozef Rezník, nahradil v zostave Juraja "Medveďa" Marikoviča, ktorý sa teraz naplno venuje svojej čoraz žiadanejšej kapele Bad Karma Boy. A bývalí spoluhráči mu v tom fandia.

"S Medveďom stále vychádzame bez najmenších problémov. Rovnako aj s ďalším bývalým gitaristom Kubicom, ten bol s nami dokonca teraz na chalupe," dodal Lasky. Pre úplnosť dodáme, že Kubica, ktorý mal už v čase pôsobenia v Pare "postranné úmysly" pod pseudonymom Johnny Guitar, v júni tohto roka debutoval ako Matej Starkov s albumom Zrkadlenie. Z kapely Para tak za posledných pár rokov vzišli hneď dva nové zaujímavé a životaschopné projekty, čo je pre fanúšikov kvalitnej slovenskej hudby skvelou správou.


Čo sa dá na "amatérskej úrovni" stihnúť za 20 rokov

Para je dôkazom, že aj ľudia, ktorí sa primárne živia niečím úplne iným než hudbou, môžu vytvoriť kapelu, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších v rámci svojej generácie. Počas svojej dvadsaťročnej existencie si partia z Bratislavy vybudovala svojský a nezameniteľný hudobný štýl s pesničkami, ktoré sú na prvé počutie ľahko rozpoznateľné. Civilné texty a silné refrény, ktoré sa ľahko pamätajú a na koncertoch ich vždy skanduje značná časť publika, patria medzi hlavné príčiny ich úspechu. Ďalšími sú vzájomná súhra jednotlivých členov, zaujímavé využívanie nástrojového obsadenia a v neposlednom rade ich radosť zo samotného hrania a z komunikácie s publikom.

Aj keď ich pesničky väčšina rádií nehrá, na našej scéne majú pevné miesto a vďaka dravosti, nasadeniu a obrovskej energii, ktorú rozdávajú na pódiách, sú považovaní za jednu z najlepších koncertných kapiel na Slovensku. Ťažko si preto predstaviť, že by Para skončila, a tak ani nedávne zmeny v zostave s postavením a popularitou kapely nijak neotriasli. Momentálne skupina vystupuje v zložení Tomáš "Lasky" Šedivý (spev), Matúš Vallo (basgitara), Jozef Rezník (gitara), Oliver Sádovský (perkusie, elektronika) a Daniel Buzinkay (bicie).


Skupina začala svoju históriu písať v roku 1995 v bratislavských garážach a trvalo pár rokov a pár vydaných demo nosičov, kým sa jej podarilo presadiť do širšieho, nielen bratislavského, povedomia. Za prelomový možno považovať rok 1998, kedy sa na poste speváka kapely objavil Lasky a kapela zároveň odohrala aj prvé koncerty mimo hlavného mesta. Dnes Para pravidelne koncertuje na celom území Slovenska a nevyhýba sa ani malým klubom, kde sa im dostáva od fanúšikov najväčšej odozvy.

Para má za sebou množstvo spoločných vystúpení s interpretmi ako Jana Kirchner, AMO, Lavagance, Hex, Puding pani Elvisovej, Billy Barman či Sendreiovci. Koncom minulého roka absolvovala úspešné turné po Slovensku so skupinou Le Payaco, na ktorom odohrali desiatku vypredaných koncertov. Je tiež pravidelným účastníkom letných festivalov Pohoda, Grape či Žákovic Open.

Doteraz vydala celkovo šesť radových albumov (Veci začnú fungovať, 1234, Brutálna zostava, Para, Povstanie, Menšina) a dve koncertné DVD (Live At Babylon, Menšina Live). Najúspešnejším albumom skupiny je Brutálna zostava s pesničkou Keď ťa stretnem. K ďalším hitom skupiny patria pesničky Otec, Abstinent, Postavím ti dom, Prví poslední, Ako najlepšie viem, Doma dobre, Prezident či Kruhy do vody. DVD Live At Babylon dosiahlo na platinovú priečku v predajnosti. 


Čo sa dá stihnúť za 30... 10 rokov

Spoločné turné Pary a Bez ladu a skladu bude nepochybne patriť medzi najväčšie udalosti jesene na domácej klubovej scéne. Fanúšikom totiž ponúkne možnosť vypočuť si naživo dve vplyvné slovenské skupiny, ktoré vznikli vo veľmi odlišných podmienkach, no napriek tomu majú veľa spoločného. Tucet koncertov (10 na Slovensku a dva v Česku) by malo pri očakávanom naplnení kapacity jednotlivých priestorov navštíviť zhruba 6000 fanúšikov.

Trenčianska undergroundová legenda Bez ladu a skladu už na Pohode potvrdila, že je v skvelej forme a napriek tomu, že je od Pary "služobne" o 10 rokov staršia, na koncertoch určite ponúkne rovnako veľkú dávku energie. Kapela vznikla v roku 1985 ako projekt spolužiakov trenčianskeho gymnázia a hneď po prvých koncertoch sa stala senzáciou. Svojím prejavom, ktorý nabúral dovtedy existujúce klišé československej hudobnej tvorby, koncertným nasadením a metaforickými textami dokázala skupina na čele s mladučkým Michalom Kaščákom veľmi trefne a s nadhľadom popisovať život v socializme z iného uhla.

Michal, ktorý sa k starším hudobníkom pridal vďaka bratovi Petrovi, mal v dobe vzniku kapely len 13 rokov. Jeho drzému chlapčenskému šarmu a nasadeniu neodolali fanúšikovia ani kritici. Hneď prvé vystúpenie na pražskom Rockfeste tak z Bez ladu a skladu spravilo alternatívnu skupinu č. 1 vo vtedajšom Československu. Zároveň sa však od prvého momentu stali terčom cenzorov, ktorí pre ideologickú nevhodnosť zakázali aj zhudobnený text zo šlabikára: "Anča kráča, auto fičí".


Z obavy o nevhodný nárast popularity a ovplyvňovanie ľudí bolo skupine znemožnené vystúpiť na koncerte v bratislavskom PKO spoločne s Pražským výběrom a zákazy potom postihli aj ich mnohé ďalšie plánované koncerty. Napriek tomu ich má kapela na svojom konte stovky, či už v bývalom Československu, ale aj vo Francúzsku či Poľsku. V roku 2009 ju americký denník The New York Times zaradil medzi "skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony" v štátoch bývalého komunistického režimu a jej členov nazval "hudobníkmi, ktorí vyčnievali spoza železnej opony". 

Hlavným poznávacím atribútom kapely sa stala originálna hudba, využívajúca predovšetkým temnú atmosféru, dychové nástroje a minimalistické, často i kakofonické hudobné postupy spolu s invenčnými metaforickými textami. Skupina od prvých momentov zaujala aj svojou vizážou - čierne obleky, biele košele, úzke čierne kravaty, biele ponožky a čierne okuliare.

Kapela bola autorsky aktívna len prvých 10 rokov, počas ktorých stihla po Nežnej revolúcii vydať štyri albumy - Bez ladu a skladu (1990), Horúce hlavy (1991), Iba raz (1994) a X-metov (1995). Zanechala však v slovenskej hudbe nezmazateľnú stopu a jej návraty pravidelné návraty na pódiá, najmä pri príležitostiach výročí každých päť rokov, sú vždy fanúšikmi vítané. V roku 2006 vyšlo dvoj-DVD 8505, ktoré obsahuje dokument o kapele, videoklipy a záznamy z koncertov z rokov 1987, 2003 a 2005. Na konte má tiež niekoľko neoficiálnych koncertných záznamov.


Termíny koncertov Para + Bez ladu a skladu: 

5. 11. - Ostrava, Garage club 
6. 11. - Praha, Palác Akropolis 
10. 11. - Nitra, Klub Tatra 
11. 11. - Poprad, Tatranská galéria
12. 11. - Košice, Tabačka 
13. 11. - Žilina, Synagóga 
14. 11. - Piešťany, Elektráreň 
19. 11. - Zvolen, Víkend atraktívneho divadla 
20. 11. - Trenčín, Piano klub 
25. 11. - Trnava, City Club 
26. 11. - Banská Bystrica, Záhrada 
28. 11. - Bratislava, Stará Tržnica 

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, PR)
Foto: Facebook.com/PARA.Brutalna.Zostava

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu, Para