Viac než 28 miliónov pozretí za prvých 24 hodín. To je hodnota nového rekordu na videoportáli Youtube, ktorý stanovila s vizuálom k svojmu prekvapujúcemu novému singlu americká speváčka Taylor Swift. Odpremiérovala ho v nedeľu počas odovzdávania MTV Video Music Awards a následne ním ohromila internet.

Speváčka na MTV VMA spolu so spevákom Zaynom dostala cenu za najlepšiu spoluprácu vďaka videu k piesni I Don't Wanna Live Forever, ktorú naspievali k filmu 50 odtieňov temnoty (2017). Taylor Swift si ju však neprevzala, keďže sa ceremoniálu vôbec nezúčastnila. Napriek tomu sa jej podarilo strhnúť všetku pozornosť na seba a dva dni po večeri plnom trápneho humoru a nudy sa oveľa viac hovorí o jej novom videoklipe ako o čomkoľvek inom, čo sa na udeľovaní cien udialo.

videoklip Look What You Made Me Do Zdroj: Youtube / Joseph Kahn

Stará Taylor je mŕtva

Dôvodom je nevídaný úspech klipu na Youtube, kde má v čase vydania článku (približne 32 hodín od zverejnenia) už takmer 50 miliónov klipu prehratí. V štatistike sledovanosti za prvý deň sa jej dokonca podarilo tesne prekonať aj fenomenálny comeback britskej popovej divy Adele z roku 2015. Jej videoklip Hello (mimochodom, nedávno prekonal hranicu dvoch miliárd pozretí) lámal rekordy v októbri 2015, kedy za 24 hodín od zverejnenia dosiahol sledovanosť 27,7 miliónov prehratí. Odvtedy sa žiadne hudobné video k takému veľkolepému štartu nepriblížilo. Až teraz sa s viac ako 28 miliónmi stala novou držiteľkou tohto rekordu 27-ročná Američanka.

V klipe režiséra Josepha Kahna k progresívnemu elektropopovému singlu Look What You Made Me Do ju môžete vidieť v rôznych "prevteleniach". Prostredníctvom nich dáva verejnosti najavo, že sa zmenila a je z nej odvážnejšia žena, ktorú nezaujíma názor neprajníkov. Na svoj osobnostný prerod neskôr poukáže aj tým, že stojí na hŕbe svojich starších podôb známych z klipov a koncertov. Veľavravná je aj rozprava medzi viacerými Taylorkami v závere klipu a samozrejme vyhlásenie, že stará Taylor je mŕtva (hneď v úvode vylieza z hrobu), ktoré vyvolalo rozruch už po piatkovom zverejnení lyric videa.


Horúca adeptka na najpredávanejší album roka

Zaujímavosťou je, že pod autorstvom prekvapivého singla sú okrem samotnej Taylor Swift a producenta a skladateľa Jacka Antonoffa vďaka využitiu melódie z hitu I'm Too Sexy podpísaní aj členovia skupiny Right Said Fred. Speváčka deň pred jeho zverejnením ohlásila svoj šiesty album Reputation. Vyjde 10. novembra a už teraz je jasné, že v závere roka výrazne pozdvihne štatistiky hudobného priemyslu - tak ako pred dvoma rokmi Adele, ktorej stačilo šesť týždňov (album vyšiel 20. novembra 2015) na to, aby na celom svete z albumu 25 predala takmer 15 miliónov kópií a absolútne ovládla všetky štatistiky.

Zhodou okolností bol v ten rok druhým najpredávanejším album 1989 od Taylor Swift (4,38 mil.), a to aj napriek tomu, že nahrávka vyšla viac než rok pred albumom Adele, čiže obdobie najväčšej predajnosti - na jeseň a pred Vianocami - pre ňu nebolo v roku 2015. Na sklonku roka 2014 z albumu predala viac než šesť miliónov kusov, takže nasledujúci rok v jej prípade znamenal už iba "dozvuky" predajnosti.

Ohlásenie jej novinky však určite možno považovať za dobrú správu pre hudobný priemysel v roku 2017 a ak bude na jeseň pokračovať s podobne výraznými singlami a úspešnými klipmi, môže svoju predošlú štúdiovku prekonať. V štatistikách predajnosti jej budú na jeseň konkurovať Miley Cyrus a Pink, ktoré takisto nedávno ohlásili svoje novinky. V každom prípade to bude pre ženskú pop music celkom zaujímavá a silná jeseň.

Prečítajte si:

Miley Cyrus už nešokuje ani keď sa bozkáva s dôchodcami

Tanec dvoch mužov a hon na menšiny: Pink hlási emotívny návrat

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Billboard.com, archív)
Foto: Facebook.com/TaylorSwift

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift