Renomovaný huslista a spevák Milan Veróny vydal nový album, ktorý nesie názov Ide sa domov, do Hontu!. Nahrávka reflektuje jeho vzťah k domovine a rodisku. Na albume inšpirovanom piesňami od starých rodičov spolupracoval aj s ďalšími profesionálnymi muzikantmi, ktorí patria k slovenskej špičke.

Milan Veróny od detstva vyrastal pod vplyvom ľudovej hudby a tak je výber piesní zrkadlom jeho poznávania a zoznamovania sa s regionálnym folklórom. Všetky nahraté piesne sú z obcí hontianského regiónu, ako sú Hrušov, Sebechleby, Lišov, Hontianske Nemce, Hontianske Moravce, Dolný Badín, Bzovík a mesto Krupina. Na albume sú aj piesne, ktoré sa spolu so súrodencami naučil od starých rodičov. Tí spolu s rodičmi vytvorili v Milanovi základnú platformu pre budovanie vzťahu k folklóru, tradíciám a kultúrnemu dedičstvu Slovenska.

"Hovorí sa, že hudba spája. A tento jeden cit v prepojení s mojimi spomienkami na domov, dal do pohybu celý rad ľudí. Aj vďaka nim, mohol vzniknúť tento album. Domov, to sú aj ľudia. A nielen tí živí. Sú to ľudia, ktorí aj keď už nie sú medzi nami, taktiež tvorili domov a zanechali ho ďalším. Ich odkaz teraz tlmočím svojou optikou na novom CD," hovorí Milan Veróny.


Na albume pracovalo mnoho ďalších umelcov, ktorí sú taktiež súčasťou kapely Milana Verónyho. Na cimbale hrá Ľubomír Gašpar, viola hrá pod rukami Vojtecha Botoša, na kontrabas hrá Ján Rigo a Pavol Lazar sprevádza s klarinetom a saxofónom. Všetci účinkujúci sú vyhľadávaní inštrumentalisti nielen tohto hudobného žánru. Účinkujú v mnohých ďalších zoskupeniach, významných hudobných telesách, a pozývaní sú do projektov klasickej ale aj jazzovej hudby. "Na CD spieva skvelá speváčka Gabriela Kováčiková, ktorú som si vybral doslova na prvé počutie. Svojou farbou hlasu, cítením a hudobným prejavom presne sedela do navrhovaného konceptu. Jej, ako aj všetkým hudobníkom, ktorých možno počuť v piesňach nového CD patrí moja nesmierna vďaka," dodáva Milan.

Veróny vyrastal v rodine folkloristov, čo ho priviedlo k štúdiu Etnológie a Etnomuzikológie na UKF v Nitre. Medzitým začal študovať na Súkromnom konzervatóriu H. Madariovej v Nitre, ktoré absolvoval v roku 2013. O rok neskôr venoval semester odboru jazzové husle na Vienna Konservatorium vo Viedni. Pod svojim menom si v Nitre založil cimbalovku. Momentálne pôsobí v Bratislave s novým obsadením. Spolupracuje s Katarínou Hasprovou, a za sebou má viac ako 2 desiatky koncertov so skupinou Desmod, niekoľko koncertov s herečkou Evou Pavlíkovou, Tomášom Bezdedom, či operným spevákom Jánom Babjakom. Taktiež spolupracoval s Mikom Hladkým, Kukom z Horkýže Slíže a mnohými ďalšími umelcami.

Rok 2019 mu priniesol mnohé významné spolupráce. Na jeseň 2019 absolvoval turné vo Veľkej Británii s orchestrom ČNSO (Český národní symfonický orchestr) k filmu Harry Potter. Hneď po návrate odohral koncert v Zurichu, kde bol pozvaný komunitou zahraničných Slovákov, ktorí oslávili 50 rokov založenia združenia Slovákov vo Švajčiarsku. Na prelome rokov 2019/2020 absolvoval turné po Číne s Vienna Symphonia.

Nový album Ide sa domov, do Hontu! bol vydaný v auguste a momentálne je k dispozícii na internetovej stránke verony.sk, alebo vo včelárskom obchode na Kuzmányho 21 v Krupine.

Informácie a foto redakcii Hduba.sk poskytla Eva Fekiačová. Text správy sme upravili.