Po letnom oddychu sa obľúbená česká umelkyňa Barbora Poláková vracia späť v plnej sile. Ešte než vyrazí na jesenné turné, pripravila nový, tento rok už tretí a celkovo šiesty videoklip k vlaňajšiemu, tromi cenami Anděl ocenenému albumu ZE.MĚ.

Voľba tentokrát padla na pieseň Kdyby, ktorej text je plný sympaticky bláznivých metafor a podobné je to i s klipom, ktorý Poláková v premiére uvádza presne mesiac pred svojím koncertom 26. 10. v pražskom Fóre Karlín. Napokon, nie je náhoda, že rovnako ako v samotnom klipe i vo Fóre sa chystá populárna speváčka a herečka lietať. "Takou mojou životnou myšlienkovou repetíciou je premýšľanie o tom, čo by bolo, keby som niečo urobila inak, než som urobila. Čo by to zmenilo, a k akým zmenám by až siahalo to, že trebárs vyrazíme ráno o desať minút skôr alebo neskôr, než sme vyrazili. To je prenesené do tejto piesne i do klipu," vysvetľuje svoj koncept päťnásobná držiteľka ocenenia Anděl.

Ako je už pre Polákovú typické, i v prípade Kdyby sa opäť jedná o neokukaný audiovizuálny zážitok plný originálnych nápadov. Dotiahnuť klip k absolútnej dokonalosti jej pomohlo režisérske duo Jakub Machala a Jan Bártek, s ktorým Barbora natočila i Andělem ocenený klip Po válce. Hlavnú úlohu v novinke rovnako ako v Po válce hrá scénografia, ktorú má na svedomí Jan Pjena Novotný.


Na niečo podobné ako v klipe sa môžu osobne tešiť i tí, ktorí zavítajú na najväčší koncert Barborinho jesenného turné, ktorý sa uskutoční 26. októbra v pražskom Fóre Karlín. Okrem hostí ako Eva Samková či Kühnov detský zbor i ďalších zvukových a vizuálnych prekvapení nebude chýbať ani lietanie.

"Môj sen je, sa počas koncertu preletieť nad hlavami fanúšikov, aspoň tých v prvých radoch. Trénujem teraz s chlapcami z Airgym company. Bude to asi napínavé, pretože vo Fóre môžeme byť iba v deň koncertu. Učím sa to teda v inom priestore, a tam budeme mať len jedinú skúšku popoludní pred koncertom. Tak som na seba zvedavá," zdôverila sa Poláková.

Ostatných štrnásť koncertov jesenného turné už bude kvôli produkčnej náročnosti bez lietania, no ani ich návštevníci nebudú ochudobnení o unikátne zážitky a energiu, ktoré koncerty Barbory Polákovej a jej kapely sprevádzajú. "Bohužiaľ, nemôžeme previezť to zariadenie na všetky miesta turné. Je to príliš komplikované a závisí to na výške a hĺbke javiska i hľadiska. Takže môžem lietať iba vo Fóre. Pracujeme ale s kapelou na nových aranžmánoch a rozhodne si plánujeme každý koncert užiť. Takže ak sa chce s nami niekto pretancovať večerom, veľmi radi ho uvidíme," láka na turné Poláková.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli Adirána Čahojová a Markéta Faltysová.