Britská kapela Coldplay a kórejský fenomén BTS predstavili v piatok 24. septembra skladbu My Universe, ktorá je druhým singlom z pripravovaného deviateho štúdiového albumu Music of the Spheres, ktorý Coldplay vydá 15. októbra. O necelý týždeň, vo štvrtok 30. septembra, mal premiéru aj oficiálny videoklip, ktorý sa odohráva vo vzdialenej galaxii The Spheres.

Singlovú novinku My Universe, naspievanú v angličtine a v kórejčine, napísali členovia oboch formácií, ktoré v globálnom meradle patria k najväčším popovým kapelám súčasnosti. Produkoval ju Švéd Max Martin, ktorý sa ako producent podpíše aj pod avizovaný album Music Of the Spheres.

Popový singel s chytľavou melódiou hovorí o sile lásky a o pocitoch radosti, ktoré láska prináša. Po druhom refréne prekvapí rapová pasáž, ktorá je v kontraste k priamočiarej melódií piesne. Osvieženie po opakujúcom sa nenáročnom refréne zase prináša sofistikovaný elektronický záver skladby, na pozadí doznievajúcich vokálov Chrisa Martina a Jungkooka.


Okrem oficiálnej verzie singla zverejnenej spolu s lyric videom sa fanúšikovia dočkali exkluzívneho 13-minútového dokumentu Inside My Universe, ktorý popové formácie zverejnili dva dni po vydaní piesne. Dokument ukazuje zákulisie tvorby spoločnej piesne a vysvetľuje, ako k spolupráci došlo. Následne v pondelok 27. septembra vypustili aj remix a akustickú verziu piesne. Posledným očkakávaným kúskom skladačky bol oficiálny videoklip, ktorý mal na Youtube premiiéru vo štvrtok 30. septembra. 

Dej videa sa odohráva vo vzdialenej galaxii The Spheres, v ktorej je hudba zakázaná. Coldplay, BTS a mimozemská skupina Supernova 7 sa však tomuto zákazu vzoprú, a to prostredníctvom hologramu. Videoklip sa za 20 hodín po zverejnení dostal v rebríčku Youtube hudobných trendov na 14. miesto, videlo ho viac ako 17 miliónov divákov. 


Sedemčlenná chlapčenská skupina BTS je na hudobnej scéne od roku 2013. Vo svojich začiatkoch vydávala, celkom prirodzene, albumy v kórejčine a japončine. V snahe priblížiť sa západnému hudobnému trhu, vydali minulý rok prvý anglicky naspievaný singel Dynamite, po ktorom nasledoval singel Butter. Oba ovládli Youtube a premiéra videoklipu Butter sa stala doposiaľ najsledovanejšou premiérou na platforme Youtube s číslom 3,9 milióna sledujúcich ľudí súčasne.

Boyband celkom otvorene vyjadril svoju náklonnosť k tvorbe kapely Coldplay už vo februári tohto roka vydaním coververzie hitu Fix You pre MTV Unplugged. To upútalo pozornosť britskej formácie a fanúšikovia oboch skupín začali klásť otázky o možnej spolupráci, ktorú sa podarilo zrealizovať. Výsledkom je chytľavý song, ktorý sa nepochybne stane globálnym hitom. Okamžite po zverejnení skladba ovládla rebríčky iTunes v 95 krajinách a k dnešnému dňu má lyric video na Youtube takmer 40 miliónov zhliadnutí. Ďalšie milióny prehratí majú aj akustická a remixová verzia singla.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Dave Meyers

Súvisiaci interpreti: Coldplay