"Spätne mám pocit, že som tomu frontmanstvu a tomu, že som super, až príliš uveril," priznáva spevák Juraj Benetin v podcaste Zoznam:sa. Toto obdobie začalo zhruba v čase, kedy kapela Korben Dallas po vydaní svojho prelomového singla Otec odohrala koncert s Andrejom Šebanom, ktorý na albume Karnevalová vrana (2013) hosťuje v piesni Trofeje.

Práve ostrieľaný gitarista, ktorý hrával s niektorými z najväčších spevákov a frontmanov na slovenskej scéne, vtedy Benetinovi naznačil, že by to mal skúsiť ako sólový interpret. "Sláva a to pomyselné 'obhadzovanie diamantmi' je naozaj silná vec, najmä ak si človek v detstve predstavoval, ako hrá vo Wembley a že ho obdivujú tisíce ľudí. V skutočnosti je ale najdôležitejšia udržateľnosť toho celého, aby stále fungovala tá tvorba a vzťahy. Keď tieto dve veci fungujú, tak to si treba naozaj vážiť," vysvetľuje Juraj Benetin, prečo je rád, že sa nikdy nenechal zlákať myšlienkou na sólovú dráhu a zostal verný kapele Korben Dallas.

Ako však priznáva, v čase náhleho úspechu, ktorý skupine priniesla pesnička Otec, s ním sláva celkom zamávala. "Zobralo ma to, naša skupina mala zrazu veľký úspech a musel som sa po koncerte hodinu fotiť s fanúšičkami, a všetci hovorili, že je to výborné a že 'spievaš ako nikto iný' a takéto veci. Stúplo mi to do hlavy a malo to za následok aj to, že som zanedbal niektoré veci a vzťahy. Napríklad kamarát mi pred pár rokmi povedal, že 'ja som ťa vtedy štyri roky nevidel'. Ja som si pritom ani neuvedomil, že to tak bolo. Ani práci som sa nevenoval tak, ako by som mal, skrátka vždy to bolo na úkor niekoho, a najviac mojej rodiny."


Čo je skutočná radosť z hudby

"Je ťažké sa toho zbaviť, je to súčasť rock’n’rollu, ten pocit výnimočnosti, veľké egá a v mnohých prípadoch aj neustále pretekanie sa, kto je lepší či úspešnejší. No v podstate sú to zbytočné a úplne márne úvahy a činnosti, pri ktorých človek ľahko zabudne, čo je tá skutočná radosť, ktorú mu hudba dáva. Ja som si musel zažiť taký prerod, asi pred štyrmi rokmi sa mi podarilo z toho celého nejakým spôsobom otriasť," hovorí Juraj.

Zásadný moment podľa neho prišiel, keď sa rozhodol, že prestane piť alkohol. "To mi umožnilo urobiť si odstup a vidieť, čo sa dialo, že som sa upínal na úplne blbú, ego-frontmanskú súčasť hudby. Pričom dôležitá je tá iná časť hudby, a nielen hudby. Aj v iných oblastiach mi to veľmi pomohlo," dodáva.

Po tomto vnútornom "resete" prišlo navyše aj celkové spomalenie v podobe pandémie, čo Korben Dallas využili na tvorbu nového, v poradí už ôsmeho albumu Deti rýb. Ten predstavia fanúšikom naživo v rámci jesenného turné, ktoré bude po úvodnej septembrovej zastávke v Nitre pokračovať 14. októbra v Bratislave. Následne sa kapela predstaví aj Martine, Skalici, Prahe, Ostrave, Prešove a Michalovciach.

Celý rozhovor s Jurajom Benetinom v rámci podcastu Zoznam:sa si môžete pozrieť a vypočuť na: Youtube | Spotify | Anchor.fm


Zostávajúce termíny turné Korben Dallas – Deti rýb:

14. 10. - Bratislava, SK Nové Mesto
21. 10. - Martin, Barmuseum
22. 10. - Skalica, Orlovňa

10. 11. - Praha, Café v lese
11. 11. - Ostrava, Klub Parník

24. 11. - Prešov, Stromoradie

25. 11. - Michalovce, AirPop

Vstupenky:  

Rozhovor s Lukášom Filom: Pandémia v nás nahromadila energiu, teraz ju vypustíme von

Text: Patrik Marflák