Tohtoročné Bratislavské jazzové dni priniesli podľa Petra Lipu viacero prekvapení. Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA, niektoré vystúpenia dokonca výrazne predčili očakávania organizátorov.

"Mám pocit, že džezáky dopadli dobre. Keď tvoríme ten program, tak máme určitú predstavu, ako by to malo vyzerať a aký to asi môže mať dopad na publikum a všetky naše očakávania sa splnili, realita dokonca niektoré naše predstavy i predčila," povedal známy hudobník v rozhovore pre agentúru SITA. Počas štyroch festivalových dní ho podľa jeho slov najviac prekvapili ohlasy na interpretov, ktorí sa nezúčastnili z pozície headlinera. "Taký Alain Caron napríklad u publika tak zabral, že to som skutočne nečakal. Poznám jeho hudbu, dokonca som s ním pred rokom účinkoval na jednom festivale v Taliansku, no s takouto odozvou som nerátal, bolo to fantastické. Takisto v piatok boli veľmi zaujímaví Jeff Ballard alebo Andreas Varady. To nás len utvrdilo v tom, že aj tí, ktorí nie sú headlineri a o ktorých nepredpokladáme, že strhnú na seba najväčšie ovácie, tak aj tí u publika celkom bodujú," poznamenal Lipa, ktorý si osobne najviac vychutnal vystúpenia Gregoryho Portera a Marly Glen.

"Ja mám rád blues, ale taký modifikovaný. Nemusí mať tú jasnú, živelnú podobu, mám rád také sofistikované blues, ktoré sa prejavuje v cítení, v postupoch a je preoblečené do inej hudby. Gregory Porter je pre mňa napríklad bluesový spevák, aj keď niekomu by sa možno zdalo, že to tak nie je, ja v jeho hudbe cítim blues. A Marla Glen, tá sa mi typovo tiež veľmi páči. Od osobného vkusu sa nedá úplne odísť. Človek je síce dramaturg a musí myslieť na všetky súvislosti, no predsa ten osobný vkus niekde funguje. Okrem toho, že som dramaturg, som aj poslucháč, ktorý má túto hudbu rád a niektoré veci si chce aj sám vypočuť. Teším sa, že sa mi to občas na chvíľku aj podarilo. Portera som si napríklad vypočul celkom dobre. Našiel som si voľné miesto v hľadisku a veľmi som si to užil, skoro celý koncert. Keďže to už bol záver sobotňajšieho programu, tak som vypol všetky ostatné starosti a naozaj som sa zabavil," priblížil Lipa.

"A tiež som veľmi rád, že sa nám tento rok podarilo pritiahnuť Esperanzu Spalding. Chceli sme ju už nejakých päť - šesť rokov, no nikdy nám to nevyšlo a zrazu nám ju ponúkli takmer v termíne džezákov, tak sme neváhali a urobili sme pre ňu dodatočný koncert," podotkol s nadšením. Americká speváčka a basgitaristka pritom odohrala koncert, ktorý sa do škatuľky jazz zmestí len ťažko. Podľa Lipu to však nie je žiadny problém. "V Bratislave máme fantastické publikum. Ľudia prichádzajú, aplaudujú a páčia sa im tie najrôznejšie žánre hudby, všetko akceptujú, vychutnávajú si hudbu a nemajú problém s tým, čo sa hrá, netvrdia, že fusion je lepší ako moderný jazz či ako ďalšie hudobné štýly, ktoré s jazzom nemajú toľko spoločného. Je však dôležité, aby to, čo sa na pódiu deje, bolo dobré, presvedčivé a profesionálne. Pokiaľ to také je, publikum to jednoducho berie," skonštatoval hudobník.

Prečítajte si: Štyri večery plné hudby a šialene dobrá Esperanza Spalding

Lipa má po festivale naplánovaných niekoľko vlastných vystúpení. "S Lasicom sme museli teraz dva koncerty zrušiť, čakáme, ako sa bude cítiť. Zatiaľ vystúpim so svojou kapelou - 29. októbra hráme v Bratislave, 30. v Komárne, začiatkom novembra v Prahe a v Českých Budějoviciach a 7. novembra v Hořiciach. A potom 11. novembra cestujem do Ameriky, do Toronta a Bostonu, kde odspievam s tamojšími hudobníkmi, Američanmi aj Slovákmi, čo tam žijú, špeciálny koncert k výročiu Nežnej revolúcie," uzavrel Lipa.

Zdroj: SITA
Foto: Jaroslav Novák 

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa