Len pred pár dňami mu vyšiel tretí štúdiový album Jubilee Road, ktorým podľa vlastných slov oslavuje nedokonalosť a označuje ho ako optimistický album. Už 4. novembra ho predstaví slovenským fanúšikom aj naživo. Vystúpi v bratislavskej Hant Aréne, kde mu budú predskakovať Tolstoys.

Tom Odell nie je z hudobníckej rodiny a sám vraví, že jeho láska k hudbe je bizarná, pretože sa u nich doma láska k hudbe nepestovala a nikto nehrá na žiaden hudobný nástroj. On však neskrýva svoju posadnutosť hrou na klavír, ku ktorej ho "odprevadil" aj Elton John, jeden z jeho hudobných hrdinov počas dospievania. Dokonca americký internetový magazín PopMatters.com píše o Odellovi v súvislosti s novou nahrávkou ako o skrytom Eltonovi Johnovi.

Talentovaný spevák a skladateľ priznáva, že potrebuje mať svoje piesne pod absolútnou kontrolou. Na novinke Jubilee Road, ktorá prichádza dva roky po jeho ostatnom albume Wrong Crowd, si Tom Odell sám napísal všetky piesne, hrá na ňom na klavír, ktorý je aj tentoraz v jeho hudbe dominantným nástrojom, a zároveň dozeral na vznik nahrávky ako producent. "Vždy som mal tvorbu pod kontrolou. Som teraz sebavedomejší a menej závislý na mienke iných ľudí," hovorí Tom Odell o svojom posune.


Naozajstné príbehy z fiktívnej Jubilee Road

Jubilee Road je pesničkový album v clivej nálade a pomalom tempe. Hoci názov albumu predstavuje fiktívnu ulicu, ide o jeho najosobnejšiu nahrávku. Hudobník sa v textoch vracia do svojej minulosti a rozpráva príbehy o priateľoch a susedoch zo štvrte vo východnom Londýne, kde býval s priateľkou.

Piesne vznikali v relatívne krátkom čase - väčšinu napísal v priebehu jedného mesiaca a pár ďalších napísal s odstupom o pol roka neskôr. "Mal som veľmi jasnú predstavu o tom, ako chcem, aby album znel už odvtedy, keď som napísal prvú pesničku naň. Prvú som napísal titulnú pieseň a od nej sa všetko odvíjalo. Cítil som sa úplne sústredený," priznáva hudobník, ktorý hovorí, že tvorba aktuálnej nahrávky bola úplne iná, ako to bolo v prípade jeho druhého albumu.

"Sedel som v obývačke a skutočne som sa veľmi sústredil, v tom dome som všetko vytvoril. Bolo to veľmi špecifické obdobie a veľmi špecifická lokalita," spomína Odell na svoje obdobie v bytovke na "Jubilee Road". Opisuje tamojšiu komunitu, cez opitých hazardných hráčov v miestnych podnikoch v piesni Queen Of Diamonds, až k horko-sladkej oslave v skladbe Wedding Day.


Optimizmus aj nedokonalosť 

"Myslím si, že tento album je celkom určite oslavou nedokonalosti. Zaznamenáva tiež to, čo si ostatní ľudia myslia, že je na nich zlé, a pokúša sa im povedať prostredníctvom príbehov: poďme oslavovať naše nedostatky, ktoré nás robia ľuďmi," povedal Tom Odell pre britský Yorkshirepost.co.uk a dodáva, že album je podľa neho optimistický. "Naposledy, keď som počúval celý album pri masteringu, tak som si opakoval, nebuď na seba taký tvrdý, je to oslava smoliarov, lebo prehrať je v poriadku," dodáva hudobník.

Tom Odell v jednom z rozhovorov vyhlásil, že najlepší spôsob, ako si užiť jeho hudbu, je počúvať ju naživo, a to je výzva nielen pre fanúšikov. Už 4. novembra budeme mať dobrú príležitosť započúvať sa do jeho tvorby na očakávanom bratislavskom koncerte. Lístky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.  


Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autorka: Marína Valentovičová
Foto: facebook.com/TomOdellmusic

Súvisiaci interpreti: Tom Odell