Český pesničkár a scenárista Ondřej Ládek, známejší pod pseudonymom Xindl X, dnes (29.10.) vydáva nový album. Nesie názov Terapie a prináša farebnú škálu piesní. Ide o najosobnejší a najotvorenejší album, ktorý Xindl X pokrstí a predstaví fanúšikom 25. novembra na koncerte v pražskom O2 Universe.

"Všetky pesničky na album som napísal počas lockdownu, v prvej vlne covidu. Skladanie a textovanie bolo to jediné, čo mi pomáhalo veriť, že svet je stále normálny a že nežijeme koniec sveta. Vždy ráno vstať, zobrať gitaru a začať skladať, to bola pre mňa terapia, aby som sa nezbláznil," vysvetľuje Xindl X názov albumu.

Spolu s albumom Terapie, ktorý obsahuje jedenásť skladieb, vychádza aj nový videoklip k singlu Lovec perel, ktorý Ondřej Ládek napísal pre svoju ženu. Premiéru na Youtube mal vo štvrtok večer.


Na žánrovo pestrej nahrávke sa nachádzajú úplne nové, ale aj skôr vydané single ako Sebelovesong, Něco je ve vzduchu alebo Má chata, můj hrad, ktoré už boli zaradené do koncertných setlistov aj v rámci letnej festivalovej sezóny. Skladba Má chata, můj hrad zároveň sprevádza nový komediálny seriál Osada od rešpektovaných tvorcov P. Kolečka a R. Bajgara, ktorý diváci môžu sledovať od 3. septembra prostredníctvom Českej televízie.

"Chcel som, aby bol album hudobne pestrý a chcel som tam mať aj folkové piesne s nádychom country a americany, ale rovnako aj moderné popové piesne, ktoré sa neboja elektroniky. A ideálne tieto vplyvy miešať vo vnútri jednotlivých piesní. Verím, že sa to podarilo. Mám radosť, že na albume je táboráková Má chata, můj hrad, elektronické Neony a ostatné piesne medzi týmito pólmi oscilujú," charakterizuje album Terapie samotný spevák.


"Túžba po pestrosti bol jeden z dôvodov, prečo som na albume pracoval s dvoma producentmi. Na jednej strane s Dalíkom Cidlinským, ktorý bol pri vzniku väčšiny mojich doterajších albumov, takže často pozná moje predstavy o smerovaní pesničky predtým, než mu ju poviem a na druhej strane s Honzom Steinsdorferom, s ktorým som ešte predtým nespolupracoval, takže sme mohli skúšať moje skladby poňať inak, ako som dovtedy zamýšľal. Zásadnou osobou albumu je aj gitarista Pepa Štěpánek, o ktorom som vždy vedel, že vie perfektne zahrať ako folk a country, tak aj moderný pop. A preto svojimi gitarovými partmi spája svety oboch producentov," dodáva Ládek.

Albumovú novinku spevák pokrstí na svojom doposiaľ najväčšom koncerte v pražskom O2 Universe, ktorý bol pôvodne naplánovaný na 30. januára tohto roka. Kvôli pandémii sa však presunul na 25. novembra. Zaznejú počas neho nové ale i staršie piesne v úprave so 60-členným zborom Maranatha Gospel Choir a vystúpi tiež viacero zaujímavých hostí. Šou navyše dostane neobvyklú vizuálnu podobu, ktorú má na svedomí výtvarník a režisér Ondřej Pfeiffer, autor všetkým animovaných videoklipov Xindla X. "Verím, že to bude jedinečný a neopakovateľný zážitok," uzatvára Xindl X.


Zoznam skladieb na albume Terapie: 

1. Terapie

2. SebeLoveSong
3. Lovec perel
4. Sing Sing
5. Něco je ve vzduchu
6. Má chata, můj hrad
7. Démonika
8. Neony
9. Prodavač strachu
10. Nenávist zdarma
11. Tady a teď

Album môžete počúvať vo všetkých streamovacích službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Skořepa

Súvisiaci interpreti: Xindl X