7. decembra vychádza nový album komerčne najúspešnejšieho rapera na Slovensku a v Česku. Hudobník, ktorý na ostatných dvoch sólových albumoch najprv zdanlivo sám seba korunoval za kráľa a potom sa označil za fenomén (ktorým v našich končinách skutočne je), opäť zvolil provokatívny názov nahrávky - Jediný čo hreší.

Nech si o ňom myslíte čokoľvek, Rytmus je nepochybne najvýraznejšou postavou domácej (nielen) hip-hopovej scény. So skupinou Kontrafakt sa najskôr v novom tisícročí postaral o to, že sa rap dostal z undergroundových klubov a hip-hopových webov do veľkých médií. O tom, či je to dobre alebo zle, sa dá diskutovať do nemoty, no preňho samého a jeho bankový účet to určite nebolo na škodu.

Sólovými albumami Bengoro (2006) a Kral (2009) si potom mohol nárokovať na trón kráľa "federálnej" hip-hopovej scény. Jeho zatiaľ poslednou štúdiovkou je klubovo ladený album Fenomen (2011), na ktorom koketoval s tanečnou hudbou a posunul sa smerom k mainstreamu. Okrem toho bol v posledných rokoch porotcom v niekoľkých talentových súťažiach a, hoci o tom sa píše a hovorí najmenej, neustále koncertoval a koncertuje po celom Česko-Slovensku.

Novinka nadväzuje na niekoľko rokov starý titul Si Zabil (2008), ktorý bol zbierkou nevydaných singlov, rarít a hosťovačiek. Album Jediný čo hreší takisto nie je klasickou ucelenou štúdiovkou, ale skôr voľnou kolekciou nahrávok, ktoré Rytmus pozbieral za posledné mesiace. Väčšina týchto skladieb a remixov oficiálne nikdy nevyšla. Na nájdete okrem iného skladbu 8. oktober, ktorú Rytmus venoval svojej láske Dare Rolins, už dlho známe tanečné veci Technotronic Flow a Jebe, ktoré majú obe na Youtube cez 6 miliónov prehratí, remix hitu Príbeh a tiež niekoľko spoluprác s menami ako Embassy, Sobota (poľský raper) či Mad Skill.

Zoznam skladieb na albume Rytmus - Jediný čo hreší:

Bomby (Sergei Barracuda Remix)
Už bolo toho moc
Monopol
8. október (Remix)
Pome sa zblázniť
Pravdivé lži (+ Embassy)
Stoprocent 2 (+ Sobota, Kool Savas, Gural, Wall-E, Bigz)
Príbeh (Laris Diam Remix)
Technotronic Flow
Jebe
Fajnová (+ Igor Kmeťo)
Mama (+ Alex Sási)
8. október
Hip hop pojde hore (Remix)
Pravdivý príbeh

PS: Na stránke o Rytmusovi na slovenskej Wikipedii je medzi radovými štúdiovkami uvedený pripravovaný štvrtý album, ktorý by údajne mal vyjsť v roku 2013 alebo 2014. A jeho názov vraj bude... Legenda. Wikipedii síce ani zďaleka nemožno veriť vo všetkom, ale v nadväznosti na kráľa a fenomén by asi nikoho neprekvapilo, keby Rytmus sám seba označil aj za legendu. Ak by to tak bolo, už by to bola celkom nuda - fanúšikovia by tradične jasali a "hejteri" penili. Nechajme sa (ne)prekvapiť.

Text: EMI, Hudba.sk
Foto: EMI

Súvisiaci interpreti: Rytmus