Diváci tohtoročnej SuperStar si ho pamätajú najmä ako prirodzeného šoumena, a práve vďaka uvoľnenosti jeho prejavu si ho zamilovali mnohí Slováci aj Česi, vrátane porotkyne Ewy Farnej. O to viac Štefan "Itcho" Pčelár prekvapil, keď si za svoj prvý veľký singel zvolil emotívnu pieseň Rieka. Videoklip k nej sa naozaj podaril, posúďte sami.

Zdá sa, že strieborná pozícia v SuperStar je pre spevákov omnoho lepšia ako samotné víťazstvo. Ďalším dôkazom je charizmatický nitriansky spevák a miláčik ženského publika Itcho Pčelár, ktorý mal na rozdiel od víťazky Sabiny Křovákovej po súťaži omnoho viac slobody. Rozhodol sa zostať so svojou kapelou Jamestown, ktorá funguje už päť rokov, a až teraz, päť mesiacov po úspechu v speváckej šou vydávajú debutový album s názvom Divadlo bláznov.

Videoklip v štýle road movie

Nahrávku, ktorá vznikala v renomovanom štúdiu LVGNC pod odborným vedením Mareka Rakovického, pokrstia v stredu 4. decembra, no už dnes odpremiérovali videoklip k pilotnému singlu. Silno emotívne a miestami až zimomriavkové video má na svedomí mladý režisér Juraj Krasnohorský. Ako prezrádza, spolu s kameramanom Ondrejom Synakom sa snažili zachytiť farebne a svetelne výnimočné jesenné momenty, z ktorých sa v náznakoch vyskladá celý príbeh vášnivého vzťahu.

"Klip k pesničke Rieka som koncipoval ako úryvky z akéhosi filmu o turbulentnom vzťahu dvoch mladých zamilovaných ľudí, akési road movie, krátke filmové momenty inšpirované napríklad francúzskymi filmami 60. rokov ako Bláznivý Petrík, alebo Jules a Jim," vysvetľuje talentovaný režisér, ktorý je známy najmä vďaka úspešnému filmu Tigre v meste (2012)

Roly hlavného hrdinu sa zhostil Itcho Pčelár, ktorému v romantickom príbehu sekundovala modelka Diana Matysová. Celé nakrúcanie napokon trvalo dva dni a štáb počas výroby zachytil jedinečnú atmosféru pohraničných oblastí Mikulov, Lednice a Valtice. Hlavný hrdina a frontman kapely v jednej osobe neskrýva spokojnosť s voľbou režiséra a s finálnou podobou svojho úplne prvého videoklipu. Ako hovorí, hoci nejde o klasický príbehový klip, každý jeden záber má svoj príbeh a zobrazuje krásne chvíle medzi dvoma ľuďmi. "Najťažšou a celkom adrenalínovou záležitosťou z celého klipu bolo šoférovanie veľkého mercedesu, keďže naposledy som jazdil pred asi 5-6 rokmi. Som rád, že ľudia, ovce i kravy zo susedných dedín ostali celé a nikomu sa nič nestalo," hovorí Itcho so smiechom.


Divadelný rock zaujme viac ako SuperStar

Kapela Jamestown sa začala formovať v roku 2008, kedy skupina mladých ľudí začalo snívať o hraní na veľkých pódiách. Dnes ju okrem Pčelára (spev, gitara) tvoria Kristína Uhlíková (husle), Tomáš Ducký (klávesy), Tomáš Löbb (gitara, spev), Marián Plachý (basgitara) a Adam Spišák (bicie).  "Začiatky boli ťažké ako u každej kapely, aparatúra, priestory na skúšanie a všetky tie krásne veci, ktorými by si mala prejsť každá kapela, veci na ktoré nikdy nezabudneme. O rok neskôr sa k nám pridalo trio: husle, kontrabas, klavír a podarilo sa nám vyhrať súťaž kapiel Rock me fest. Nasledovali roky zmien, snaženia sa, pevných nervov, sklamaní, ale i chvíľ tak ťažkých, že sme ich ledva ustáli," hovorí Pčelár o období pred SuperStar.

"Album Divadlo bláznov je výsledkom piatich rokov života kapely. Je to jeden sen, veľa príbehov, dobrí priatelia a obrovské množstvo spoločných zážitkov a prežitých chvíľ od tých úžasných až po tie najbolestnejšie. Nálady na albume sa striedajú jedna radosť, v jednej chvíli cítite melanchóliu, v inej obrovskú radosť zo života, a niekedy Vás prekvapí tajomno, z ktorého Vás mrazí po celom tele," opisuje Itcho vznik i atmosféru albumu a vzápätí vysvetľuje špecifické zameranie svojej šesťčlennej kapely. "Žánrovo je to nedefinovateľné - od popovo ladených skladieb, cez alternatívu, klasiku a rock až po elektroniku. Kapela tento štýl volá divadelný rock," dodáva.

Štefan Itcho Pčelár ostal verný kapele Jamestown Zdroj: Mária ŠvarbováSpoznajte členov kapely Jamestown na fotkách

Album obsahuje dvanásť autorských skladieb, pričom hlavným skladateľom je práve Pčelár. O melancholickom pilotnom singli hovorí: "Oči zaslepené vnútornými sklamaniami a jazvami z predchádzajúcich vzťahov, okuliare poškriabané, že si azda na špičku nosa nevidíme. Práve na tú špičku, ktorú tak hrdo nosíme vztýčenú, aj napriek vnútorným bojom, ktoré nás zmietajú, aj napriek tomu, že zakopávame tisíckrát o ten istý kameň, aj napriek tomu, že strácame svojich najmilších... Tak zaslepení sme svojím egom a hlavu si o múr rozbíjame. No nádej ostáva s nami naďalej a svetlo sa raz určite vráti," rozpráva o príbehu skladby Rieka, ktorá je, rovnako ako všetky zvyšné piesne Jamestownu, odžitá na vlastnej koži. O to väčšiu šancu má zaujať aj fanúšikov, ktorým bola SuperStar plná umelej slávy ľahostajná.

Nás Itcho touto skladbou rozhodne zaujal viac, ako celým svojím účinkovaním v súťaži. A čo Vy, páči sa Vám jeho prvý klip?

Zdroj: Soul For Show, úprava: Hudba.sk
Foto: Youtube