Britská vysielacia spoločnosť (BBC) zverejnila zoznam 15 interpretov nominovaných v ankete Sound of 2017, ktorá väčšine celkom spoľahlivo predurčuje najväčšie hudobné hviezdy nasledujúceho roka. Longlist ponúka tradične žánrovo pestrý výber nováčikov, od raperov cez soulových spevákov a speváčky až po synthpopové či rockové kapely.

Na zoznam sa dostal napríklad 18-ročný raper s klasickým hudobným vzdelaním Dave, ktorý sa zviditeľnil skladbou Wanna Know. Kanadskú hip-hopovú hviezdu Drakea ňou zaujal natoľko, že s ním nahral remix. K už známejším menám patrí aj Anderson .Paak, originálne spájajúci rap, R&B, funk a soul. Jeho tvorba sa dostala do hľadáčika Dr. Dre, na ktorého vlaňajšom albume Compton hosťuje až v piatich skladbách. Samotný Anderson .Paak už má na konte dve oficiálne štúdiovky Venice (2014) a Malibu (2016), je preto otázne, čo vlastne robí v zozname interpretov, ktorí väčšinou na svoj debut ešte len čakajú. V každom prípade určite patrí medzi vážnych favoritov na víťazstvo.

Zvíťaziť môže aj speváčka Maggie Rogers, ktorej tvorba spájajúca prvky tak odlišných žánrov ako sú folk a elektropop zaujala napríklad Pharrella Williamsa. Poznať by ste mohli aj meno neprehliadnuteľného speváka Rag'n'Bone Man, ktorého videoklip Human sa stal virálnym hitom - od júla má už vyše 30 miliónov prehratí. Skladbou tohto nováčika nepohrdli dokonca ani slovenské komerčné rádiá, ktoré ju zaradili do rotácií.

Ďalšími nominovanými sú raper AJ Tracey, post-punkoví Cabbage, indie-popový spevák a skladateľ Declan McKenna, zaujímavo znejú R&B/neo soulové speváčky Jorja Smith a Ray BLK a ženský rap reprezentujú Nadia Rose a Stefflon Don. Nominovaná je aj speváčka Raye kombinujúca elektronické beaty s popovými melódiami, fanúšikov indie rocku môžu zaujať The Amazons, príjemný dream-pop ponúkajú The Japanese House a napokon je tu nová pesničkárska nádej Tom Grennan. Zdá sa však, že zaškatuľkovať ho nebude také ľahké, najnovšie totiž boduje spoluprácou s drum&bassovou formáciou Chase & Status. Ukážky sólovej tvorby všetkých spomenutých nájdete na konci článku a ďalšie podrobnosti o umelcov na webe bbc.co.uk.

Pri výbere nominovaných nezáleží na žánri či krajine pôvodu interpretov. Tí však okrem ďalších podmienok nemôžu byť slávni v rámci Veľkej Británie (čo možno vysvetľuje, ako sa do zoznamu dostal Anderson .Paak) a za posledné tri roky nemohli zvíťaziť v britských verziách talentových projektov ako X Factor alebo The Voice. Predchádzajúcimi víťazmi ankety sú 50 Cent, Keane, The Bravery, Corinne Bailey Rae, Mika, Adele, Little Boots, Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka, Haim, Sam Smith, Years and Years a Jack Garratt.

AJ Tracey


Anderson .Paak

 
Cabbage


Dave

 
Declan McKenna


Jorja Smith


Maggie Rogers


Nadia Rose


Rag'n'Bone Man 


Ray BLK


RAYE


Stefflon Don 


The Amazons 


The Japanese House 


Tom Grennan


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - bbc.com, archív)
Foto: bbc.co.uk