Na tohtoročnom zozname kandidátov na BRIT Award v kategórii Critics' Choice sú Stefflon Don, Jorja Smith a Mabel. Je to prvý raz, čo v shortliste na toto ocenenie figurujú len ženy. Víťazku určia na základe výberu hudobných expertov.

Kandidátky vybrali spomedzi vyše stovky interpretov z rôznych hudobných žánrov. Meno držiteľky trofeje v novom dizajne od sochára Anisha Kapoora oznámia v pondelok 4. decembra. V minulosti toto ocenenie získali napríklad Adele, Florence and the Machine, Ellie Goulding, Jessie J, Emeli Sandé, Tom Odell, Sam Smith či vlani Rag'n'Bone Man.

Všetky tri už boli nominované v "konkurenčnej" ankete

Dvadsaťpäťročná raperka a speváčka Stefflon Don, vlastným menom Stephanie Allen, má na konte nahrávku Real Ting Mixtape (2016) a viacero singlov. Vlani sa dostala medzi 15 nových talentov nominovaných na obdobnú cenu BBC Sound Of 2017. V ankete síce neuspela, no hneď na začiatku tohto roka podpísala zmluvu s vydavateľstvom Universal Records. V singlovom rebríčku UK Chart sa so skladbou Hurtin' Me, na ktorej spolupracovala s French Montanom, umiestnila na siedmej priečke. Okrem toho bola napríklad hostkou v skladbe Instructions dídžeja a producenta Jaxa Jonesa, v ktorej hosťuje aj americká hviezda Demi Lovato.


O päť rokov mladšia Jorja Smith predstavila svoj prvý singel Blue Lights vlani v januári. V novembri 2016 vydala EP Project 11 a na budúci rok plánuje uviesť na trh debutový album. Medzitým obsadila štvrté miesto v ankete BBC Sound Of 2017 a spolupracovala napríklad s raperom Drakeom na jeho albume More Life (2017). Jej najnovšími singlami sú Teenage Fantasy a On My Mind. Sympatické žieňa so zaujímavým zvukom a sľubnou budúcnosťou.


Dvadsaťjedenročná Mabel je dcérou švédskej speváčky Neneh Cherry a producenta Camerona McVeya. Do zoznamu BBC Sound Of... sa dostala už o rok skôr ako jej vyššie uvedené kolegyne, no odvtedy o nej nebolo veľmi počuť, až tento rok v máji, kedy vydala EP Bedroom a v októbri mixtape Ivy to Roses. So singlom Finders Keepers, v ktorej hosťuje Kojo Funds, sa umiestnila na ôsmej priečke singlového UK Chartu.


Zdroj: SITA (bbc.com), Hudba.sk
Foto: Facebook (koláž Hudba.sk)