Takmer do konca novembra si museli fanúšikovia najväčšieho slovenského festivalu počkať na prvé potvrdené meno nadchádzajúceho ročníka. Pohoda však dnes naozaj potešila, na Slovensko prinesie premiérovo jednu z najlepších svetových gitaristiek a skladateliek hudby na pomedzí popu a alternatívy, Annie Clark alias St. Vincent.

Za svoj predchádzajúci eponymný album získala St. Vincent cenu Grammy v kategórii Najlepší alternatívny album a NME či The Guardian ho označili za najlepšiu nahrávku roka 2014. V piatok 13. októbra vydala očakávanú piatu štúdiovku Masseduction, s ktorou opäť nesklamala a už teraz je jasné, že bude opäť v koncoročných rebríčkoch vysoko a nebude chýbať ani v tom našom.

"Hudobníčka skladá účty, neuhýba pred ničím a presne pomenúva boľavé miesta. Závislosť, ktorou vkladáme svoje štastie do rúk inému. Neodolateľnosť, ktorou nás to ťahá tam, kde nás nič dobré nečaká. Neustály zápas o rovnovážne rozdelenie síl. A potom, po tom všetkom zúfalú otázku, kto vlastne bez toho druhého sme. Otázka platí pre vzťahy aj narkotiká: čo zostáva, keď sa preberieme z omámenia?" napísala o novinke naša recenzentka Michaela Kučová.

Prečítajte si: Drogy, sex a moc: St. Vincent na novom albume odhaľuje naše túžby

Zahraničné médiá sa v hodnotení albumu predbiehajú v superlatívoch. "Masseduction nie je nič menej, než absolútne vrcholný úspech," napísal londýnsky MusicOMH. "Spolu s predchádzajúcim albumom, toto je nahrávka, ktorou St. Vincent vystúpila do legendárnej ríše rezervovanej pre velikánov," píše magazín DIY. Počas budúcoročného letného turné z tejto ríše zostúpi a svoju impozantnú dávku talentu a excentrické gitarové sóla ale i podmanivé balady príde predviesť aj na trenčianske letisko.


St. Vincent začala hrať na gitare ako 12-ročná. Vyrastala na Hendrixovi, Led Zeppelin, Nirvane a neskôr na piesňach Nicka Cavea a PJ Harvey. Ako tínedžerka si privyrábala na turné svojho strýka, výborného gitaristu, ktorý je členom jazzového dua Tuck & Patti (pomyselný kruh sa uzavrel, keď dvojicu pozvala na spoluprácu na svojom novom albume).

Tri roky študovala na prestížnej Berklee College of Music. Následne sa vrátila do Texasu, kde sa pridala k symfonicko-rockovej kapele The Polyphonic Spree. Posledným "medzipristátím" pred začiatkom vlastnej kariéry bola kapela Sufjana Stevensa, ku ktorej sa pridala počas európskeho turné v roku 2006. V tom istom roku začala používať umelecké meno St. Vincent, ktoré si vzala z piesne Nicka Cavea There She Goes, My Beautiful World. V nej spomína nemocnicu Sv. Vincenta (St. Vincent's hospital), v ktorej naposledy vydýchol básnik Dylan Thomas.


O rok neskôr vydala debut Marry Me, ktorý jej okamžite priniesol uznanie a prirovnania k umelcom ako Kate Bush či David Bowie. Získala zaň ocenenie PLUG Female Artist of the Year. Ešte úspešnejší bol druhý album Actor (2009), ktorý sa dostal medzi Top 10 nahrávok v rebríčku Independent Albums Chart. Nasledujúci Strange Mercy (2011) už okrem rebríčkov hudobných kritikov a fajnšmekrov bodoval aj v predajnosti - v americkej hitparáde Billboard 200 sa dostal do prvej dvadsiatky.

V roku 2012 St. Vincent nahrala album Love This Giant so spevákom legendárnej kapely Talking Heads Davidom Byrneom. Medzi najväčšie mená súčasnej hudby sa definitívne etablovala vďaka štvrtému štúdiovému albumu s názvom St. Vincent. Ten bol najlepšou nahrávkou roka podľa magazínov NME, Gigwise, The Guardian či MusicOMH a Time ho zaradil na druhé miesto. Spomínanú cenu Grammy v kategórii Najlepší alternatívny album získala ako prvá žena po 20 rokoch, pričom po Sinéad O'Connor bola len druhou v histórii.

St. Vincent si v poslednej dobe vyskúšala aj úlohu režisérky, keď sa spolupodieľala na horore XX a stala sa aj prvou ženskou ambasádorkou podujatia Record Store Day. Na Slovensku ešte nikdy nehrala, no fanúšikovia ju mali možnosť vidieť vo Viedni, či pred dvoma rokmi na Colours of Ostrava, kde odohrala jeden z najlepších, ak nie najlepší koncert ročníka 2015.

Reportáž: Nežná mimozemšťanka St. Vincent pristála vo Viedni a očarila ju


Jej najnovšia platňa Masseduction je o moci a zvádzaní v rovine politickej, osobnej i sexuálnej. Kontrastne k provokatívnej vizuálnej stránke albumu znie jej prvý singel New York, ktorému dominuje jemný klavír, spev a text neskrývajúci citovú zraniteľnosť. Ako píše Kim Hillyard z The Line of The Best Fit: "Album je stručný a znepokojujúci obraz našej doby. Dystopické cukrové elektro, balady odcudzenia, pop-fantasmagorické skladby - návykové a znepokojujúce ako spoločenské konštrukty, ktoré navzájom všetci, lepšie či horšie, hráme."

Oproti predchádzajúcim nahrávkam je Masseduction omnoho viac synthpopový a tanečný. "Chcela som urobiť niečo, čo ľudí roztancuje, no keď sa budú sústrediť na slová, tak ich rozplačú," povedala Annie Clark o osobnej nahrávke plnej protipólov a emócií. Spolu s virtuóznymi sólami, nevšednými pódiovými choreografiami a skvelou hudbou, ktorá stiera hranice medzi žánrami, ich predvedie na Pohode 2018. Festival sa uskutoční od 5. do 7. júla.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/St.Vincent

Súvisiaci interpreti: St. vincent