Organizátori festivalu Pohoda budúci víkend už piatykrát prinesú do Nocľahárne sv. Vincenta de Paul skvelé kapely a zaujímavé sprievodné aktivity a diskusie. Cieľom podujatia Doma Dobre je poukázať na problematiku života ľudí bez domova priamo na mieste, ktoré je pre vyše tisíc ľudí ročne často jedinou šancou, ako prežiť zimu.

Doma Dobre 2018 sa uskutoční v nedeľu 9. decembra popoludní. Vstup na koncert je, podobne ako po minulé roky, bezplatný. Ľuďom bez domova však môžete pomôcť dobrovoľným príspevkom (viac info na konci článku). Nocľaháreň Sv. Vincenta De Paul sídli na Ivanskej ceste 32 v Bratislave. Dostanete sa k nej autom (mapa) alebo autobusovými spojmi č. 61 a 96, pričom od zastávky Fafruny si môžete prejsť cestu, ktorú si každý večer a ráno prejdú klienti nocľahárne. 

Bazzookas milujú Pohodu a Pohoda miluje Bazzookas

Zahraničným hosťom a hlavnou hviezdou tohto ročníka bude holandská ska-rocková kapela Bazzookas, ktorá si pop-up koncertami vo svojom školskom autobuse v rokoch 2016 a 2018 získala srdcia návštevníkov Pohody. Svoju povesť a výnimočný prístup potvrdila aj tým, keď bez váhania a nároku na honorár súhlasila s vystúpením na koncerte Doma Dobre (s dodatkom, nech všetko, čo sa z dobrovoľného vstupného vyzbiera, ide ľuďom v núdzi).

"Pred Pohodou 2016 Bazzookas u nás nepoznal takmer nikto, no po festivale sme mali na nich azda najviac pozitívnych reakcií. Náklonnosť bola zjavne vzájomná, keďže kapela udelila Pohode na Reeperbahne v roku 2017 Bazzookas Award pre najlepší festival, na akom hrali. Pre kapelu je typický školský autobus, okolo ktorého zakaždým vytvárajú parádnu pop-up párty. Všetko potrebné vám o nich prezradí video zo série Pohoda acoustic sessions z roku 2016 či ich vlastné aftermovie z tohtoročnej Pohody," uvádzajú organizátori festivalu.


Program festivalu sa začne už o druhej popoludní vystúpením najúspešnejšej slovenskej reggae skupiny Medial Banana. "Na Pohode už vystúpili v roku 2015 a 2018, pričom záznam z ich prvého koncertu je druhým najpozeranejším, aký sme kedy pridali na náš Youtube kanál. Ich úspech stojí na základných pilieroch kapely, ktorými sú podľa ich vlastných slov tolerancia, chill, láska k prírode, slnko a pohoda."

Po nich zahrá Katarína Máliková s kapelou. Jej album Pustvopol, ktorý je magickou kombinácia ľudovej hudby, elektroniky a klasiky, patrí medzi najvýraznejšie debuty na slovenskej scéne za posledné roky. Tvorba talentovanej speváčky, hudobníčky a skladateľky očarila aj za hranicami, čoho dôkazom je jej dvojnásobné umiestnenie v Top 10 rebríčku World Music Charts Europe. V vlaňajšom celoročnom rebríčku sa Pustvopol umiestnil na fantastickom 23. mieste z takmer 800 bodovaných albumov, čo je slovenský rekord a stal sa aj najúspešnejším albumom roka 2017 v tomto rebríčku v rámci krajín strednej a východnej Európy.


Diskusia o bezdomovectve, výstava aj predstavenie pre deti

V nedeľu 9. decembra prebehnú v nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul okrem koncertov aj zaujímavé sprievodné aktivity. Návštevníci si budú môcť pozrieť výstavu fotiek, obrazy či videá zachytávajúce prácu nocľahárne a jej klientov. Tento rok pribudne výstava z Liptovského Mikuláša pod názvom Spomienky bez strechy, ktorá sa venuje spájaniu komunity s ľuďmi bez domova pomocou šírenia ich príbehov.

Novinkou bude aj detský kútik, kde vystúpi Martin Daniš so svojím interaktívnym predstavením pre deti s názvom O chlapcovi, ktorý hľadal vôňu čokolády. Súčasťou akcie bude aj diskusia o problematike a riešeniach pre ľudí v núdzi. Rozprávať sa budú zakladateľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Juraj Barát, jej súčasný riaditeľ Jozef Kákoš, riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára a novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo 4 000 ľudí bez domova a služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako štvrtina z nich. Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce.

Ako môžete pomôcť?

- Počas koncertu môžete venovať dobrovoľný príspevok, vďaka ktorému pracovníci Depaul Slovensko zabezpečia ľuďom bez domova nocľah alebo jedlo

- Poslaním prázdnej SMS na číslo 827. Podporíte tak prácu s ľuďmi bez domova sumou v hodnote 3 eur


- Príspevkom v ľubovoľnej výške cez stránky 
www.depaulslovensko.org a www.dobrakrajina.sk

- Príspevkom v Depaul stánku, kde si môžete kúpiť tričká, tašky, odznaky, náramky


Program koncertu Doma dobre (9.12.2018):

14:00-14:45 - Medial Banana
15:15-16:00 - Katarína Máliková s kapelou
16:30-17:20 - Bazzookas


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu www.pohodafestival.sk, na Facebook evente aj na vyššie uvedených weboch.