Správcovia pozostalosti zosnulého amerického hudobníka Toma Pettyho nedávno zverejnili videoklip k piesni Something Could Happen, ktorá sa objavila na tohtoročnej reedícii jeho druhého sólového albumu Wildflowers (1994) s názvom Wildflowers and All the Rest.

Príjemná, viac ako šesťminútová novinka ponúka romantický príbeh sprevádzaný vizuálnymi efektmi a hravosťou, čím zapadá do tvorby legendárneho rockového pesničkára. Tom Petty totiž počas života pripravoval k svojim skladbám vždy neobyčajné klipy, oceňované fanúšikmi i kritikmi. O réžiu novinky sa postaral Warren Fu, s ktorým v minulosti spolupracovali napríklad The Strokes, The Kooks, The Killers, Daft Punk či Depeche Mode.

Príbeh klipu sa zameriava na ženu, ktorú stvárnila 38-ročná herečka Lauren Cohan, známa najmä ako Maggie Greene zo seriálu Walking Dead. Rozhodne sa, že už nikto nikdy nezlomí jej srdce, zmení svoj život, presťahuje sa a vyhodí všetky veci, ktoré jej pripomínajú minulosť. Nebude to však také jednoduché. Z nechcených predmetov pri kontajneri vznikne čarovná bytosť, ktorá sa pokúsi získať si jej srdce. Všetko ukončí nešťastná náhoda.


Autor videoklipu Warren Fu priznal, že sa nechal inšpirovať videoklipom k piesni Into the Great Wide Open z roku 1991, kde si zahral po boku Pettyho aj mladý Johnny Depp, stvárňujúci začínajúceho rockera v Los Angeles. "Keď sa pozriete na Tomove staré hudobné videá, je zjavné, že sa pri nich zabával a nebál sa byť trocha zvláštny. Chcel som vytvoriť novú modernú rozprávku v duchu Into the Great Wide Open. V našom príbehu máme postavu, ktorá predstavuje inkarnáciu spomienok zostavených do živého tvora, ktorý sa snaží dostať naspäť domov," opísal novinku režisér a autor scenára.

Podľa neho klip v sebe nesie posolstvo tvorby Toma Pettyho. "Snažil som sa do videa preniesť odkaz, že všetky naše skúsenosti, dobré i zlé, krásne aj bolestivé, z nás robia človeka, akým sme a mali by sme ich prijať. Tom nikdy neohrozil svoju umeleckú integritu a vždy bol k sebe úprimný. Cítim, že náš odkaz je v súlade s jeho duchom," objasnil filmár.

Spomínaný album Wildflowers and All the Rest obsahuje remastrovanú verziu štúdiovky Wildflowers z roku 2014, doplnenú o demo nahrávky a živé verzie piesní. Vydanie albumu podporila aj speváčka Sheryl Crow, ktorá v televíznej The Tonight Show Starring Jimmy Fallon zahrala a zaspievala Pettyho skladbu You Don't Know How It Feels. V októbri zase počas online festivalu oslávili muzikantove nedožité 70. narodeniny interpreti ako Beck, Foo Fighters, The Killers či The Raconteurs.


Thomas Earl Petty zomrel 2. októbra 2017 na následky náhodného predávkovania sa opiátmi, sedatívami a antidepresívami. Stalo sa tak týždeň po dokončení turné k 40. výročiu založenia kapely Tom Petty & the Heartbreakers, s ktorou vydal 13 štúdioviek. V roku 2002 skupinu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Ponúkol tiež tri sólové albumy, dve nahrávky s kapelou Mudcrutch a dve so superskupinou Traveling Wilburys, v ktorej pôsobili aj Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne a Roy Orbison.

Autor: Lukáš Dedík