Jeden z najvýraznejších českých spevákov súčasnosti, Štěpán Hebík alias 7krát3, vtrhol ako sólový umelec na hudobnú scénu v roku 2019 virálnym hitom Promiň, na ktorý nadviazal nemenej úspešným singlom Tygrovanej sprej v spolupráci s legendárnym Jiřím Kornom. Tento rok vydal svoj prvý dlhohrajúci album, na ktorom okrem neho znejú len hlasy zo Slovenska.

Nahrávka, ktorú 7krát3 pokrstil v novembri v pražskom Lucerna Music Bare, nesie názov II. Jednotkou je EP z roku 2020, na ktorom sa nachádzajú oba spomínané hity spolu s ďalšími štyrmi skladbami. Tentokrát výnimočný zjav českého R&B ponúka deväť skladieb, ktoré vznikali počas dvoch rokov, kedy odohral desiatky koncertov vrátane veľkých festivalov ako Colours of Ostrava či bratislavský Uprising. Niekoľko noviniek predstavil ešte pred vydaním albumum počas posledného roka spolu s videoklipmi.

Ten najnovší vyšiel začiatkom decembra a ide o skladbu YoYo, v ktorej hosťuje slovenská speváčka Erika Rein, známa vďaka vlastnej tvorbe v štýle pop/R&B ale aj zo spolupráce s Jonatánom Pastirčákom na dlhohrajúcom debute jeho projektu Isama Zing - Blurry AF (2021). Text skladby a príbeh videoklipu je o nenaplnenej láske, fyzickej príťažlivosti a prístupe ku kráse ako takej. Autor, hlas a tvár projektu 7krát3 Štěpán Hebík hrá v klipe trénera aerobiku so špecializáciou na ženy veľkosti XXL. Medzi jeho obdivovateľkami je aj Erika Rein, ktorá však musí pribrať, aby sa dostala do priazne muža, po ktorom tak túži.

Vizuál aj text piesne je jasnou hyperbolou. Muzikant, ktorý je v reálnom živote zároveň fyzioterapeutom, však dodáva, že nejde len o zábavu. Hravou formou chce odovzdať dôležitý odkaz. "Často si i vo svojej ordinácii všímam, že niektorí ľudia sa zbytočne hanbia za svoj vzhľad a to im bráni v tom, aby sa uvoľnili alebo aby si išli napríklad zacvičiť do fitka," hovorí Hebík.


Eriku Rein si spevák všimol v talentovej súťaži a okamžite ju oslovil. "Hneď som vedel, že so speváčkou s takouto farbou hlasu a hudobným cítením by som chcel nahrať skladbu," dodáva.

"Priznám sa, že som jeho tvorbu dovtedy nepoznala, na rozdiel od mojich hudobných aj nehudobných kamošov, ktorí mi povedali, že by táto spolupráca znela super. Štěpánovu tvorbu som si napočúvala a zostala som nadšená, že niekto takto brutálny ma oslovil na spoluprácu," hovorí Erika Rein. "Keď som počula demo skladby YoYo, tak som sa v tom len utvrdila. Spolupráca prebiehala bohužiaľ viac-menej online. Bolo však pre nás oboch veľmi dôležité, aby to fungovalo aj ľudsky, tak sme sa pred nakrúcaním videoklipu a samotným vydaním skladby stretli na Uprisingu, kde mal Štěpán koncert, a tam teda bolo jasné, že to bude extrémne fungovať! Po tom, čo som počula celý Štěpánov album, som ešte radšej, že si na spoluprácu vybral práve mňa, pretože je to podľa mňa jeden príjemný a kvalitný album."

Samotná skladba YoYo vznikla na songwriterskom sústredení, počas ktorého sa Štěpán Hebík stretok v jednom tíme s Angličanom Joshuom Jamesom a českým muzikantom Marcellom. Aj oni sa tak stali súčasťou kolektívu celkovo 27 umelcov, ktorí na albume II zanechali svoj odtlačok. Druhým zo Slovákov je raper Rytmus, ktorý hosťuje v skladbe Bleju vibe. Tá mala premiéru ešte v máji 2021 vo forme klipu odvysielaného v rámci galavečera hudobných cien Anděl, ktorý sa kvôli pandémii nemohol konať ako klasický priamy prenos so živými vystúpeniami.


Nepravdepodobná inšpirácia

Obal albumu II je ovplyvnený poetikou starých prírodovedných dokumentov slávneho francúzskeho oceánografa Jacquesa-Yvesa Cousteaua. "Videl som autobiografický film o Cousteauovi a dosť ma to zasiahlo. Veľa obetoval, aby mohol objavovať. Cítim to podobne. Môcť niečo ľuďom dať bolo preňho dôležitejšie, než tá mnohokrát búrlivá cesta, ktorá k jeho cieľom viedla... V hudbe je to často tiež tak. Navyše, keď som hľadal inšpiráciu pre nové vizuály v knižnici, jeho dielo mi čírou náhodou padlo do ruky ako prvé," vysvetľuje Hebík.

Za posledných pár rokov toho mladý muzikant stihol veľa. Okrem sólových nahrávok hosťoval v niekoľkých skladbách kolegov z rapovej scény, vďaka čomu má na konte spolupráce s legendami žánru ako sú DJ Wich, Orion, Vladimir 518 alebo Mike Trafik. Upozornil na seba tiež niekoľkými výraznými a podarenými televíznymi vystúpeniami, ktoré ho dostali do povedomia širšej verejnosti. Okrem spomínaného Anděla to bol aj lockdownový koncert z Národného divadla Národ sobě - kultúra sobě, v rámci ktorého v zlatej kaplnke odohral hit Tygrovanej sprej s Jiřím Kornom a svetovo uznávaným českým jazzmanom Ondřejom Pivcom.


Pozrite si tiež ďalšie videoklipy z albumu II k piesňam Digitální spirit, Vojín Ryan a Headphones. Ako znie 7krát3 naživo, si môžete pozrieť a vypočuť v Radio Wave Studio Session. Celý album II ako aj EP I nájdete na všetkých streamovacích službách.


Text: Hudba.sk (zdroj: Petr Meškán - manažment 7krát3 + Ruka Hore)