Katedra ženských a rodových štúdií na Rutgers University v New Jersey bude ponúkať predmet s názvom Politicising Beyoncé, v ktorom sa študenti budú učiť o speváčkinej kariére a jej kultúrnom a politickom význame v západnom svete.

"Toto nie je kurz o politickom pôsobení Beyoncé alebo o tom, koľkokrát vystupovala počas inauguračného víkendu prezidenta Obamu," povedal doktorand Kevin Allred, ktorý bude predmet vyučovať. "Určite posúva hranice. Zatiaľ čo iní umelci jednoducho vydávajú hudbu, ona vytvára obrovský príbeh okolo svojho života, kariéry a svojej osobnosti," dodal.

Kurz by sa mal venovať všetkým stránkam verejného života slávnej speváčky, od textov jej piesní, cez videá až po jej alter ego Sashu Fierce, ktoré potom prirovnajú k feministickým predstaviteľkám ako Alice Walker a Sojourner Truth.

Jedna z amerických univerzít nedávno venovala kurz i manželovi slávnej speváčky. Americký raper Jay-Z sa stal predmetom kurzu na washingtonskej Georgetown University. Hviezdny pár má spolu dcérku Blue Ivy, ktorú Beyoncé porodila 7. januára.

Tridsaťročná speváčka začínala svoju hudobnú kariéru v roku 1997 ako členka skupiny Destiny's Child, neskôr sa vydala na sólovú dráhu. Na svojom konte má štyri sólové štúdiovky - Dangerously in Love (2003), B'Day (2006), I Am... Sasha Fierce (2008) a 4 (2011), pričom so všetkými dobyla americký rebríček Billboard 200. Len v USA predala viac ako 11 miliónov albumov a približne 25 miliónov singlov. Na konte má už 16 cien Grammy, pričom tri z nich získala ešte ako členka Destiny's Child, ostatné ako sólová speváčka.

Informácie pochádzajú z webstránky Digitalspy.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: Beyoncé