Mladší z bratov Lawrenceovcov, Howard, len v máji oslávi 20. narodeniny, no už sú spolu s 22-ročným Guyom hviezdami svetovej hudby. Za tri roky sa vypracovali z tínedžerskej senzácie britskej klubovej scény na inovátorov popu. Ich hudba je synonymom kvalitnej diskotéky, v tom najlepšom zmysle slova. V lete sa o tom presvedčíme na Pohode.

Pre fanúšikov volajúcich po súčasných menách organizátori festivalu pripravili parádne prekvapenie - prinesú na Slovensko autorov jedného z najlepších debutov minulého roka, ktorý priniesol čerstvý zvuk súčasnej elektroniky do tanečných klubov a rádií na oboch stranách Atlantiku. Vo veľmi mladom veku sú Disclosure v pozícii, o akej snívajú tisícky producentov elektronickej hudby, no zároveň majú ešte stále všetko pred sebou.

Ak ste sa vlani aspoň trochu zaujímali o tanečnú hudbu, určite vám toto talentované duo netreba špeciálne predstavovať. Skladby ako Latch (feat. Sam Smith), White Noise (feat. AlunaGeorge), You & Me (feat. Eliza Doolittle), F for You alebo Help Me Lose My Mind (feat. London Grammar) narobili na britskej hudobnej scéne poriadny rozruch a album Settle (2013), z ktorého pochádzajú, mal úspech aj v ďalších európskych krajinách, v Austrálii či v USA.


Debutovú platňu Disclosure ocenili aj kritici - po májovom vydaní zbierala samé vysoké hodnotenia a na konci roka nechýbala v prestížnych rebríčkoch top albumov roka: Pitchfork - 3. miesto, Gigwise -  4. miesto, Spin - 5. miesto, The Guardian - 6. miesto, BBC (Radio 6) - 10. miesto, Rolling Stone - 13. miesto, atď.

Okrem toho duo získalo nomináciu na Mercury Prize, na februárových Brit Awards sa Settle môže stať Britským albumom roka (+ďalšie tri nominácie) a na Grammy bol nominovaný v kategórii Najlepší tanečný/elektronický album. Cenu nakoniec získali roboti Daft Punk, o ktorých sa hovorilo, že v roku 2013 vrátili do tanečného mainstreamu dlho absentujúcu sofistikovanosť a muzikálnosť. Neboli však jediní, práve Disclosure sú takisto ukážkovým príkladom toho, ako sa dá robiť pozitívna a chytľavá hudba, nútiaca k pohybu bez toho, aby skĺzala k primitívnosti a jednoduchosti, ktorá už pri treťom vypočutí začína nudiť.

Disclosure Zdroj: Facebook.com/disclosureuk

Svieža elektronika s citom pre detaily a vokály

Disclosure sa zjavili na scéne v roku 2010, zhruba v čase, kedy silné dubstepové hnutie začalo morfovať do post-dubstepu a hlboké basové linky vdýchli okrem iných žánrov nový život aj tradičným ostrovným odnožiam house music ako uk garage a broken beat. Práve na tradíciu týchto štýlov vo svojej tvorbe nadväzujú Guy a Howard.

Debutovali čisto inštrumentálnym singlom Offline Dexterity / Street Light Chronicle (2010), na ktorom okamžite ukázali svoj cit pre našľapanú rytmiku, precízne vystavanú atmosféru, ale aj skvelú prácu s hlasovými samplami. Hneď na druhom release, dubstepovom The Law of One EP, sa podieľala už aj neznáma speváčka, singel Tenderly / Flow (2012) bol zase postavený na chytľavých opakujúcich sa vokáloch.

V období pred vydaním Settle zarezonoval aj remix hitu Running od Jessie Ware, s ktorou Disclosure neskôr nahrali track Confess to Me, či spolupráca s speváčkami Sinead Harnett a Riou Ritchie na The Face EP. To bolo logickým vyústením ich ranej tvorby a priamo predznamenalo zvuk očakávaného albumu.


Jedinečný cit pre detaily a zvuk, ktorý pôsobí familiárne a zároveň objavne, je nepochybne obrovskou devízou bratského dua. Tým hlavným je však najmä "nos" na hosťujúcich spevákov a speváčky. Dnes už vieme, že Sam Smith bude jednou z najväčších hviezd tohto roka a spolupráca s Disclosure pomohla zviditeľniť aj formácie AlunaGeorge a London Grammar. Samozrejme, hostia albumu Settle už mali našliapnuté veľmi dobre a presadili by sa skôr či neskôr aj bez tejto spolupráce. No práve fakt, že sa na jednom projekte "stretlo" toľko sľubných objavov naraz, svedčí o tom, že títo dvaja mladíci skutočne vedia ako znásobiť účinok svojej tvorby - nielen hudobne, ale aj marketingovo.

Navyše už teraz ukazujú, že spolupráce s vychádzajúcimi hviezdami sú len začiatok. Len pred týždňom totiž zverejnili novú verziu singla F For You, v ktorej nespieva nik iný ako Mary J. Blige. Po fenomenálnom úspechu debutového albumu tak môžeme očakávať, že na ďalšej štúdiovke prekvapia skutočne hviezdnymi hosťami.

Popri desiatkach klubových koncertov si minulý rok v rámci svetového turné zahrali aj na najväčších festivaloch ako Glastonbury, Coachella či Lollapalooza. Po úspešnom roku 2013 patria teraz právom medzi najžiadanejšie tanečné mená festivalovej sezóny. Sme zvedaví, ktorých vokalistov si so sebou privezú do Trenčína.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/disclosureuk

Súvisiaci interpreti: Disclosure