Nórsky hudobník Bernhoft s kapelou The Fashion Bruises príde do Bratislavy už v pondelok 4. februára. Okrem svojej tvorby a nedávno zverejnenej rakúskej posily Magdaleny Grabher ponúkne fanúšiom aj zaujímavého lokálneho predskokana. Ako prvý na koncerte v MMC vystúpi multiinštrumentalista a producent Stroon.

Dalibor Kocián alias Stroon je pulzujúcim elementom na slovenskej hudobnej scéne. Nielen vďaka vibrafónu, ktorý je jeho hlavným nástrojom, ale aj vďaka škále projektov a spoluprác, v ktorých necháva svoj rukopis. Vo vnútri jeho skladieb a albumov sa skrýva zasnenosť, kontemplácia, snaha o beztiažovosť a konceptualita, navonok ju zase charakterizujú modalita, rytmické štruktúry, minimalizmus, skreslenie, synthové plochy a proto-melodika.

Jeho hudobný záber siaha od ranej elektroniky cez akustické kompozície až po dystopické improvizácie a "solárne prelúdia", ako nazval aj jeden zo svojich albumov. Svoje živé hrania sa vždy snaží vždy prispôsobiť miestu, času a divákom a obohacovať ich spoluprácou so zaujímavými a úspešnými slovenskými vizuálnymi umelcami.


Stroon na seba upozornil už v roku 2010 debutovým EP Ruine Noire, ktoré si vyslúžilo veľmi pozitívne ohlasy. Za jeho prelomovú nahrávku možno označiť Solar Preludes (2016), na ktorej spojil protikladné zvukové svety drsnej, pod kožu sa zarezávajúcej skreslenej gitary a zvonivého vibrafónu. Album bol v ankete Radio_Head Awards nominovaný v dvoch kategóriách. Nealbumový singel Astatine z toho istého obdobia sa zas ihneď po vydaní stal jednou z najhranejších skladieb v rotácii Rádia_FM. Na zatiaľ poslednej štúdiovke Vice Laboratory (2018), nechal Dalibor viac vyniknúť extrovertnejší prístup a svoju lásku pre "klubovosť", no stále s jeho príznačným melancholickým rukopisom.

Koncert Bernhoft & The Fashion Bruises, ktorému bude okrem Stroona predchádzať aj sólová šou talentovanej Rakúšanky Magdaleny Grabher, sa uskutoční v pondelok 4. februára v bratislavskom Majestic Music Clube.

Vstupenky:  

Prečítajte si: Bernhoft je meno, ktoré sa oplatí spoznať. Multitalentovaný Nór mieri na Slovensko

PS: Lístky na koncert môžete do zajtra vyhrať v našej súťaži na Facebooku.


Zdroj: XL Promotion, Hudba.sk edit
Foto: archív hudobníka

Súvisiaci interpreti: Bernhoft