Ak si niekto na Colours of Ostrava urobil skvelé meno u slovenských a českých fanúšikov, tak je to francúzska speváčka ZAZ, ktorá práve na tomto festivale v roku 2012 odohrala svoj prvý koncert v našich končinách. Odvtedy sa do Českej republiky aj na Slovensko vracia pravidelne a jej fanúšikovská základňa sa ešte znásobila.

Živelná a nespútaná umelkyňa v novembri vydala nový, v poradí už štvrtý album Effet miroir. Vo februári ho príde predstaviť českému publiku najskôr v Prahe, kde sú však už oba koncerty vypredané. V rámci turné sa zastaví aj v Bratislave (16.2. v Inchebe), no niet pochýb o tom, že jej ďalší návrat na Colours of Ostrava (okrem premiéry v roku 2012 hrala na festivale aj v roku 2014) bude naozaj veľkolepý a pre milovníkov letných koncertov pod holým nebom je jasnou voľbou.

"Pre našich návštevníkov to bude skvelá príležitosť vidieť, kam sa speváčka hudobne za tých niekoľko rokov dostala. Zároveň ZAZ jednoducho od prvej chvíle milujeme pre jej neutíchajúcu energiu, bezprostrednosť, optimizmus a nezabudnuteľné koncerty," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.


Od prvého vystúpenia v Ostrave vydala ZAZ niekoľko úspešných albumov, navštívila štyri kontinenty a zbierala poklony od Charlesa Aznavoura, Russella Crowea, Martina Scorseseho alebo Plácida Dominga. "Čokoľvek vo svete vidíme, je vlastne len naša vlastná vízia, sprostredkovaná vlastnou optikou, určovaná tým, čo máme radi, čo nenávidíme, čo nás rozhnevá a čo dokážeme vytvoriť. Keď sa pozeráme okolo, často vidíme sami seba," vysvetlila speváčka, vlastným menom Isabelle Geffroy, ideu svojho nového albumu Effet miroir (Zrkadlový efekt).

ZAZ očarila svet pesničkami, v ktorých sa spája tradícia cigánskeho jazzu, francúzskeho šansónu, melodického popu, swingu či pouličnej hudby s príchuťou latina a flamenca. ZAZ nie je rebelka, nevyšla z punku alebo rocku, má však v sebe zdravú dávku sociálneho cítenia z pohľadu niekoho, kto si v Paríži zarábal na uliciach a súčasnú popularitu si na koncertoch tvrdo odpracoval. A čo sa skrýva pod prezývkou ZAZ? Budete možno prekvapení, ale vôbec nič: "Znie mi to ako Zorro. Prišlo mi to praktické a ľahšie zapamätateľné ako Isabelle."

Rodáčka z mesta Tours nebudí záujem len príťažlivou hudbou, ale vo viacerých komentároch sa vyjadruje k dianiu vo svete, neprestáva trvať na humanistických hodnotách a ochrane prírody. Založila taktiež neziskovú organizáciu Zazimut s cieľom vzdelávania a podporovania akcií vedúcich k vzájomnému rešpektu medzi ľuďmi.


Osemnásty ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla 2019 opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Prvými oznámenými menami sú The Cure, Florence and The Machine, Rag'n'Bone Man, Mogwai, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin alias Plastikman, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Tom Walker, Lewis Capaldi, Kronos Quartet, Hiromi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick, Paolo Fresu Devil Quartet či Gang of Youths.

Program na 20 scénach ponúkne cez 350 programových bodov - popri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprievodné aktivity. Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2019 sú aktuálne v predaji za 114 EUR (2790 Kč), cena platí na limitované množstvo 9000 kusov. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.colours.cz.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu pre Slovensku Zdenko Hanout. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Yann Orhan

Súvisiaci interpreti: Zaz