Minulý týždeň sa na Facebooku začali objavovať odkazy na článok o tom, ako hudobník a spisovateľ Braňo Jobus zbohatol na kryptomene Bitcoin. Keďže išlo o falošné informácie, ktoré majú za cieľ oklamať užívateľov sociálnej siete, upozornil na to známy hudobník cez svoj vlastný facebookový profil a na tvorcov podvodných článkov a reklamy podal trestné oznámenie.

"Ide o informácie, ktoré poškodzujú moje dobré meno a povesť. Ľudia, ktorí to robia, si zrejme dali veľkú námahu, nakoľko ide o články a fotografie, ktoré majú preukazovať moju insolventnosť a to, ako som potom zarobil veľké peniaze vďaka produktu, ktorý propagujú," vysvetľuje Braňo Jobus

Podľa Jobusa je všetko realizované s cieľom zneužiť jeho meno a mená ďalších reálnych osôb, aby sa niekto cudzí obohatil. "Mne ako dobromyseľnému človeku však tiež nie je jedno, že autori tých nezmyslov okrádajú ľudí," nahnevane opisuje člen kapiel Vrbovskí víťazi a Karpatské chrbáty, spisovateľ a organizátor festivalu Vrbovské vetry.

Minimálne v jednom z viacerých článkov, ktoré boli v posledných dňoch propagované platenou reklamou na Facebooku, je zneužité aj meno moderátora televízie TA3 Petra Bielika, ktorému vraj Jobus prišiel o svojom zbohatnutí porozprávať do relácie Téma dňa (čo sa v skutočnosti nestalo), a mimoriadne cynické je vymyslené meno autora falošného článku - Jozef Kuciak (brat zavraždeného Jána Kuciaka, ktorý v skutočnosti ani nie je novinárom).

Boj s podvodnou internetovou reklamou

Braňo Jobus sa od začiatku, ako reklamu na podvodné články na sociálnej sieti zaregistroval, snaží zamedziť jej šíreniu nahlasovaním daného účtu. "Avšak po tom, ako to docielim, o chvíľu sa objaví nová z iného zdroja," opisuje svoju skúsenosť s nahlasovaním podvodu na najväčšej sociálnej sieti.

Jobus sa považuje za slušného človeka, tieto udalosti veľmi zle znáša a berie ich osobne. "Volajú mi kamaráti, známi a pýtajú sa ma, že na čo som sa to dal nahovoriť. Ja im musím vysvetľovať, že moje fotky a moje meno bolo na tie reklamované nezmysly zneužité," vysvetľuje 49-ročný Vrbovčan, ktorý sa živí hudbou a písaním detských knižiek. "Viete, ja som ten typ človeka, ktorý by sa na niečo podobné nenechal nahovoriť ani za peniaze," dodáva.

Rozhodol sa brániť nielen nahlasovaním podvodných účtov na sociálnej sieti, ale v utorok 29. januára zároveň podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Okresnej prokuratúre v Piešťanoch. Keďže je však výsledok trestného oznámenia v takýchto prípadoch vždy neistý, rozhodol sa požiadať o pomoc aj médiá. Chce, aby sa verejnosť dozvedela nielen to, že bolo zneužité jeho meno, ale najmä aby sa rozšírila informácia, že stránky, ktoré píšu o jeho náhlom zbohatnutí, sú podvod a ich autori sa snažia oklamať ľudí, aby investovali do vymysleného finančného produktu.


Redakciu Hudba.sk informoval za Braňa Jobusa PR manažér Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Jozef Vojčiniak (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Karpatské Chrbáty