Americká speváčka Lana Del Rey prostredníctvom svojho Youtube kanálu zverejnila nové video. Tentoraz je to coververzia skladby o hoteli slávnych, v ktorom sa básnik upil k smrti, rocker dobodal svoju milenku a Janis Joplin obšťastňovala Leonarda Cohena.

Lana Del Rey krátko pred Veľkou nocou predstavila svoj najnovší singel a príslušný videoklip. Krátky nostalgický film od Anta Shurmera je nakrútený v priestoroch hudobnými legendami opradeného hotela Chelsea. Práve Chelsea Hotel no. 2 je názvom tracku, ktorý si rodená Newyorčanka požičala od Leonarda Cohena. Ten, zdá sa, na historickú budovu nezabudne do konca života.

Sex, drogy a rock'n'roll

Video zložené prevažne zo spomienok začína záberom na nočné svetlá kontroverzného hotela. Po nich začne Del Rey spievať o oráli, hudbe a smrti. Medzitým sa striedajú zábery na plnofarebnú deprimovanú speváčku a na jej čiernobiele fajčiace alterego. Samozrejme, ako je už zvykom v posledných klipoch Lany Del Rey, nemohla byť vynechaná ani reklama, keď už na to bola príležitosť, a tak si svoju hlavnú úlohu strihli aj "malborky".

Pieseň je založená na skutočnom príbehu manhattanského hotela, ktorý bol niekoľko dekád častým prístreškom pre celebrity. Okrem iných sa v ňom ubytovali aj Tom Waits, Iggy Pop, Madonna, La Roux, Chick Corea, Édith Piaf, Alice Cooper, Bob Dylan alebo aj Janis JoplinLeonard Cohen.                

Medzi poslednými spomínanými vzbĺkla v tom čase vášeň, avšak Cohen sa nedokázal vyrovnať so smrťou Joplin. Po štyroch rokoch od jej predávkovania heroínom (1970), vydal na albume New Skin For Old Ceremony zhudobnené vyrozprávanie ich spoločného večera spojené s tým, ako sa vzdala vlastného života. Nakoniec sa za svoju "indiskrétnosť" v amerických médiách ospravedlňoval.

V tom istom hoteli sa, okrem iných, udiala ďalšia hudobná tragédia. Basgitarista punk-rockovej skupiny Sex Pistols – 21-ročný Brit Sid Vicious (vlastným menom John Ritchie) tam mal údajne v októbri 1978 dobodať svoju priateľku a manažérku Nancy Spungen. Následne sa o štyri mesiace predávkoval heroínom.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Guardian.co.uk)
Foto: Facebook.com/lanadelrey

Súvisiaci interpreti: Janis Joplin, Lana Del Rey, Leonard Cohen