Už dvaja členovia SOAD potvrdili, že nový album naozaj bude. Rozlúsknutá je aj ďalšia záhada – novým bubeníkom Megadeth bude Chris Adler z Lamb of God. A k tomu samozrejme aj kopa iných noviniek. Čítajte ďalej.


Magnet týždňa

Shavo Odadjian, basák System of a Down, v rozhovore pre Madcap Music Review potvrdil, že kapela už má napísaných niekoľko nových skladieb. O tom, že by sme sa po desiatich rokoch naozaj mohli dočkať nového albumu, hovoril už začiatkom roka aj frontman tejto formácie, Serj Tankian. V období od apríla do októbra prebehne turné Wake Up the Souls, organizované k stému výročiu Arménskej genocídy. Kapela zasvätila svoju kariéru šíreniu osvety o tejto smutnej, no mnohými opomínanej udalosti. Shavo sa venuje aj iným aktivitám - napríklad režírovaniu spotu k očakávanej hre Mortal Kombat X. Ako k magnetu týždňa doprovod hrá samozrejme SOAD a ich najznámejšia skladba Chop Suey. (pm, ak)


O Chrisovi Adlerovi (Lamb of God) ako novom bubeníkovi Megadeth sa už šepkalo dlhšie. V piatok sa ale na Facebook stránke Megadeth objavila tak trochu tajomná fotografia niekoho v tričku Megadeth s popisom #Megadeth15. A tým niekým nie je nikto iný, než práve Chris Adler. Som zvedavý, ako mu to s touto bandou pôjde. (pm)

Šrot týždňa

Hudobný svet smúti za ďalšou významnou osobnosťou. Vo veku 47 rokov minulý týždeň zomrel bývalý basák Death – Scott Clendenin. Informáciu zverejnila kapela na svojej Facebook stránke. (pm)


Immortal očividne až tak nesmrteľní nie sú. Po dlhotrvajúcich právnych sporoch medzi frontmanom Abbathom a ostatnými členmi kapely je, zdá sa, oficiálne koniec. V rozhovore pre magazín Metal Hammer to potvrdil Abbath. Zároveň ohlásil sólový projekt, s ktorým už má zabookované vystúpenia na najbližšie dva roky a vraj už napísal aj pár nových skladieb. (pm)

Trollom týždňa sa stáva gitarista kapely Finntroll (...) Henri Sorvali. Po tom, čo švédsky odevný gigant H&M uviedol kolekciu s názvami fejkových metalových kapiel (napríklad tričko Mortus, bundu s hneď niekoľkými nášivkami, či moje obľúbené tričko "Heavy Metal"), Sorvali si dal s kamarátmi neuveriteľne záležať, aby ich vytrolloval čo najviac, ako to len šlo. Vytvoril vydavateľstvo Strong Scene Productions, niekoľko kapiel s názvami zo spomínaných odevov a dokonca aj pár ich skladieb. Pre magazín Noisey neskôr Sorvali potvrdil, že všetko je len vymyslené. Všetko to zorganizoval ako kritiku odevnej značky. Asi na jeho počesť založíme novú rubriku. (pm)

Novinky

Po minuloročných naťahovačkách s odporcami festivalu v Novej Bani, doterajšom domove Gothoom Open Air Festu, sa organizátor festivalu rozhodol zmeniť miesto konania. Festival sa so svojou šiestou edíciou ale neposunie ďaleko. Nové miesto konania bude v dedinke Ostrý Grúň na úpätí Kľakovskej doliny. Tá je vzdialená asi 20 km od Novej Bane. Areál festivalu sa bude nachádzať na mieste zvanom Chata Kollárová. Počet návštevníkov bude limitovaný na 1300. Medzi účinkujúcimi nebudú chýbať Insomnium, Cryptopsy, Agalloch, Broken Hope, Cattle Decapitation, Rotten Sound, Loudblast, Obscure Sphinx, Dordeduh, rovnako ako najlepší zástupcovia českej a slovenskej scény ČAD, Brute, Suburban Terrorist, Contrastic, Doomas, Tortharry a mnohí ďalší. Lístky sú stále v predaji na stránkach festivalu. (ak)


Po dlhých siedmych rokoch prichádzajú s novým albumom spomínaní slovenskí doommetalisti Doomas. Partia okolo Petra Beťka, známeho aj vďaka organizovaniu festivalu Gothoom dala dokopy kolekciu siedmich temných piesní, ktorá dostala meno La Muerte. Bicie na album nahrala, ešte pred príchodom aktuálneho bubeníka Erika Šaba, legenda česko-slovenského death metalu Pegas (Krabathor, Hypnos). Album vznikal v Gothoom Studios v Novej Bani, kde na ňom pracoval Ivan Babilonský. Master mu obstarali v Apocalypse Studios vo Švédsku. La Muerte vychádza u Gothoom Productions v týchto dňoch. Album sa tvoril niekoľko rokov a každá skladba reprezentuje špecifickú atmosféru aktuálnu v dobe, v ktorej vznikla. Ako ochutnávka môže poslúžiť klip k piesni Forlorn uzatvárajúcej celý album. Doomas majú okrem nového albumu na tento rok aj pomerne plný koncertný kalendár, v ktorom popri domovskom festivale nechýbajú zastávky na českom Made of Metal, rakúskom Kaltenbach Open Air, či poľskom Doom over Karków. (ak)


TIP: Nový album a klip má aj ďalšia slovenská stálica TristanaPozrite si ho v premiére na Hudba.sk

Parádny hevík, ako z konca osemdesiatok ešte stále robia Impellitteri. Kapelka nesie priezvisko hlavného gitaristu Chrisa, ktorého precízna a rýchla hra dominuje celku. Ich albumom Answer to the Master z roku 1994 som začal s heavy metalom aj ja. Skvelá nahrávka. Niečo mi však hovorí, že novinka zvaná Venom bude nemenej zaujímavým počinom. Pozrite si zverejnený rovnomenný videoklip. Album vychádza 17. apríla. (ak)


Robert Plant sa viackrát vyjadril, že Led Zeppelin už pokope nikdy neuvidíme. Vraj by to bolo dehonestovaním odkazu, ktorý kapela zanechala. Preto je tak trochu čudné, že sa pred pár dňami objavil na festivale Lollapalooza po boku Jacka Whitea a spolu odohrali The Lemon Song. Jednu vec mu však musím nechať – stále mu to ide. (pm)


Whitesnake 15. mája vydávajú The Purple Album. Pôjde o znovu nahratý výber hitov z najlepších rokov Davida Coverdalea v Deep Purple. Na tracklist a obal albumu sa môžete pozrieť tu. Na Youtube bola zverejnená novo nahratá pecka Burn. Počúvajte! (ak)


Ozzyho dlhodobo trápia zdravotné problémy. Svedčí o tom aj zrušená Ozzfiesta naplánovaná na záver mája. Dôvodom je operácia, ktorú má frontman Black Sabbath naplánovanú o mesiac. Možno aj kvôli zdravotným problémom jeho manželka vyhlásila, že na novembrovom Ozzfeste v Japonsku odohrá kapela rozlúčkový koncert. Ak ste ich teda nezachytili minulý rok na Nova Rocku, alebo niekde inde, poponáhľajte sa, lebo naživo ich už možno neuvidíte. (pm)


Mudvayne tak skoro asi pokope znova neuvidíme. Vyzerá to tak, že jednotliví členovia sú ešte stále tak trochu pohádaní. Ich frontman, Chad Gray, v nedávnom rozhovore tiež nevyzeral byť z tohto nápadu nadšený. A zvyšní členovia minulý týždeň ohlásili nový projekt – Audiotopsy. Chad sa medzitým ďalej venuje projektu Hellyeah. Mimochodom, majú nové lyric video - Hush. Nieže by bolo dobré, ale tu ho máte aj tak. (pm)


Doom-popová banda Torche si s klipom Annihiliation Affair koleduje o najlepšie video roka. Skvelé animácie a výborná atmosféra, ktorú skvele dopĺňa ťaživá hudba, sa vám určite bude páčiť. (pm)


Podivní žánroví komplikátori z Nórska, ktorí si hovoria Arcturus, vydávajú po dlhých desiatich rokoch mlčania novú štúdiovku. V kapele figurujú členovia Dimmu Borgir, Ulver, Borknagar, či The Kovenant - teda zoskupení, ktoré koketovali s black metalom. Black metal, tak ako ho ponímajú Arcurus sa však definuje ťažšie. Elektronické, takmer techno intro, avantgardné gitarové vyhrávky a zvukovo úplne utopené bicie. Vypočujte si prvú zverejnenú skladbu The Arcturian Sign. Album jednoducho zvaný Arcturian vycháza 8. mája. (ak)


Všetci fanúšikovia kvalitnej progresívnej muziky sa iste tešia na novú nahrávku kapely Leprous. Nórska senzácia, ktorá jestvuje od roku 2001, 25. mája vydáva svoju štvrtú štúdiovku zvanú The Congregation. Na Facebook profile zverejnili zoznam skladieb a predný obal albumu, ktorý vytvoril francúzsky umelec Nihil. Kapela hovorí, že "obal dobre prezentuje temný motív albumu, pojednávajúci o deformácii a nepokoji". Album bude mať 11 skladieb a 65 minút. Máme sa na čo tešiť. (ak)


Haluz týždňa

A na záver zrejme najšialenejšia vec, ktorú tento týždeň uvidíte. The Unforgiven od Metallica na hard diskoch. Lebo prečo nie? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/systemofadown

Súvisiaci interpreti: Megadeth, System of a Down