Americká muzikálová klasika West Side Story s pôvodnou choreografiou Jeroma Robbinsa a hudbou Leonarda Bernsteina je opäť na svetovom turné. Po obrovskom úspechu a sérii vypredaných predstavení vo Viedni a Prahe sa tím profesionálov z Broadwaya presúva do Bratislavy, kde od piatka 31. marca do nedele 2. apríla uvedie štyri predstavenia.

Slovenskí diváci si tak môžu vychutnať večný príbeh Rómea a Júlie na americký spôsob, a to v pôvodnom znení a s prekladom do slovenčiny. Aktuálne naštudovanie má za sebou už 99 repríz. Jubilejná s poradovým číslom 100 sa uskutoční práve v Bratislave, už v piatok 31. marca o 19:30. Ďalšie tri predstavenia sa uskutočnia v Incheba Expo Arene v sobotu 1. apríla o 14:30 a 19:30 a v nedeľu 2. apríla o 19:30. Vstupenky sú ešte v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Dej muzikálu West Side Story sa odohráva v New Yorku v 50. rokoch 20. storočia a zachytáva rivalitu dvoch mládežníckych gangov – domácich Jets a portorikánskych prisťahovalcov Sharks. Hlavný hrdina Toni, bývalý člen Jets, sa zamiluje do Marie, sestry lídra Sharks. Trojica protagonistov súčasného spracovania muzikálu, Kevin Hack ako Tony, Jenna Burns v úlohe Márie, Keily Beirne ako Anita (členka Sharks), hudobný supervízor Donald Chan a rezidentný režisér Eric Rolland sa počas vystúpení vo Viedni a v Prahe stretli so zástupcami slovenských médií.
      
"Divadlo je veľmi jedinečný, osobný a zároveň spoločenský zážitok. Vidieť tento muzikál v divadle spolu s ďalšími dvetisíc ľuďmi, s orchestrom, ktorý hrá neuveriteľne emotívnu hudbu a sledovať ľudí, ktorí hrajú postavy, ktorých vek je podobný tomu vášmu. Vidieť, ako sa zamilujú, bojujú, cítia sa byť odsudzovaní, opustení, bojujú proti dospelým, to je veľmi silný zážitok. Ja vidím predstavenie každý deň a zakaždým mám z neho zimomriavky a pri niektorých scénach mám slzy na krajíčku. Je to zážitok, ktorému sa nič nevyrovná," opísal svoje pocity z predstavenia Eric Rolland. Zároveň dodal, že žiadne predstavenie nie je rovnaké, pretože talentovaní speváci, tanečnici a herci vytvoria každý večer inú šou.

West Side Story Zdroj: Nilz BoehmeWest Side Story (foto: Nilz Boehme)

Najslávnejší muzikál sa hrá už šesť desaťročí

Javiskovú premiéru mal muzikál v roku 1957 na Broadwayi a neskôr sa dočkal aj svojej filmovej premiéry, ktorá získala desať Oscarov. Tento rok oslavuje West Side Story 60 rokov od prvej divadelnej premiéry.

Na otázku, ako dlho sa takáto šou nacvičuje a ako prebieha konkurz, odpovedal svetovo uznávaný dirigent a bývalý žiak legendárneho autora muzikálovej hudby Leonarda Bernsteina Donald Chan. "Súčasné predstavenie sme nacvičovali tri a pol týždňa. Snažíme sa stále vyberať mladých hercov. Začali sme v marci 2016 a mali sme približne tristo až štyristo tanečníkov, a to len na niektoré pozície," uviedol.

"Prišlo aj veľa spevákov, ale s Joeym McKneelym, súčasným režisérom a choreografom muzikálu, sme mali presnú predstavu o tom, čo od vokalistov chceme. Tí, čo boli vybraní, museli byť aj skvelí herci, speváci a tanečníci a zakaždým je ťažké vybrať takýchto ľudí. Okrem spievania a tancovania diváci musia tej ich láske na scéne aj uveriť. Takže musíte nájsť ľudí, ktorí sú dostatočne mladí a energickí, aby divák uveril, že sú Toni a Maria."

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: TASR, XL promotion
Foto: PR