Slovenské hudobné kvarteto Saxophone Syncopators odohrá v apríli päť koncertov. Skupina zavíta od 1. do 23. apríla do Handlovej, Piešťan, Malaciek, Kremnice a Bratislavy. Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na repertoár, v ktorom sa objavia vážna hudba aj ragtime.

"Som nesmierne rád, že sa po roku opätovne vydávame na turné po slovenských mestách s repertoárom prevažne vážnej hudby. Je to, samozrejme, možné najmä vďaka tomu, že sme získali grant na podporu vážnej hudby z Fondu na podporu umenia. Tento rok odohráme viac než dvadsať koncertov vo väčších aj menších mestách," uviedol umelecký vedúci Ladislav Fančovič. Ako povedal, vytvorili pútavý koncept koncertov.

"V prvej polovici hráme vážnu hudbu, ktorá bola buď priamo v origináli skomponovaná pre saxofónové kvarteto, alebo sú to úpravy známych skladieb komornej či orchestrálnej tvorby pre štyri saxofóny. V druhej polovici koncertov hráme skladby, dalo by sa povedať, ľahšieho žánru - ragtime, ktorý je však pre širokú verejnosť viac atraktívny. Navyše ním v niektorých mestách naživo sprevádzame krátke nemé grotesky Charlieho Chaplina, čo je naozaj unikátny projekt. Takýmto programom dostaneme vážnu hudbu aj medzi ľudí, ktorí by inak na koncert čisto vážnej hudby nikdy neprišli," povedal.

Overené štandardy i tvorba súčasných slovenských autorov

V programe sa objavia aj skladby súčasných slovenských umelcov. "Čo sa pôvodnej vážnej hudby písanej pre saxofónové kvarteto týka, hrávame najmä belgických a francúzskych autorov, ktorí mali k tomuto nástroju koncom 19. a začiatkom 20. storočia veľmi blízko, keďže vynálezca saxofónu, Adolphe Sax bol Belgičan. Na koncertoch zaraďujeme vždy aspoň jednu skladbu od slovenského súčasného autora. Máme šťastie, že nám niekoľkí dokonca dedikovali skladby, takže aj Slovensko už patrí medzi krajiny s autorskou tvorbou pre saxofónové kvarteto," dodal Fančovič.

Saxophone Syncopators sa venujú interpretácii skladieb klasických skladateľov pre saxofónové kvarteto, pričom sa zameriavajú na dva odlišné hudobné žánre - klasickú hudbu a ragtime. Počas svojej pomerne krátkej existencie odohrali množstvo koncertov na Slovensku, v Česku, Nemecku a absolvovali tiež turné v Indii. Formácia, ktorú tvoria okrem spomínaného Fančoviča aj Pavol Hoďa, Ján Gašpárek a Frederika Babuliaková, používa originálne dobové nástroje z 20. rokov minulého storočia. Predvlani im vyšiel debutový album Good Morning Ragtime. 

Aprílové koncerty Saxophone Syncopators: 

1. apríla - Handlová, Dom kultúry, 19:00 
5. apríla - Piešťany, Kongresová sála, 19:00 
6. apríla - Malacky, Kino, 18:00 
11. apríla - Kremnica, Kostol sv. Kataríny, 18:00 
23. apríla - Bratislava, Bistro St. Germain, 19:00 

Zdroj: SITA
Foto: PR