Slovenská speváčka a herečka Jana Gavačová pokrstila v pondelok večer v bratislavskom Divadle Astorka Korzo '90 svoj debutový album Biele Noci (2018).

Gavačová novinku pomenovala podľa rovnomennej Dostojevského novely. Hudba, ktorú štúdiovka prináša, totiž podľa speváčky súznie s ideovým rámcom knihy v téme stretnutia dvoch ľudí. Jazzové Biele Noci sú zároveň medzinárodným umeleckým projektom interpretky, ktorá na albume spieva v siedmich jazykoch. Okrem slovenčiny a češtiny na ňom zaznie i francúzština, angličtina, poľština, maďarčina a rómsky jazyk. "Môj debutový album je osobnou výpoveďou o vzťahoch, komunikácii, láske, ľudskej blízkosti či hľadaní spoločného dialógu medzi dvoma ľuďmi. Album má hovoriť o spojeniach, blízkosti a porozumení bez ohľadu na jazyk či národnosť," povedala Gavačová, ktorá sa na svojej prvotine predstavila aj ako textárka.

Album prináša spolu jedenásť skladieb, ktoré vznikali dokopy vyše desať rokov. "Postupne s nimi sa formoval aj môj hudobný vkus. Na jazzovej hudbe ma najviac fascinuje to, ako vzniká komunikácia prostredníctvom hudby na pódiu. Hudba je univerzálny jazyk, ktorému rozumejú všetci a ktorý často vyjadrí viac, než dokážu slová," vyjadrila sa speváčka, ktorá si na album prizvala umelcov nielen z domácej scény, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. O aranžmány jednotlivých skladieb sa postarali klaviristi Nikola Kolodziejczyk, Kálmán Oláh, Ľuboš Šrámek, Ondrej Krajňák a gitarista Ľuboš Brtáň, ktorí sú i v základnej kapelnej zostave albumu. Kontrabas na štúdiovku nahral Martin Kapusník a za bicie sa v štúdiu posadili Marián Ševčík a Michal Fedor. Ako hostia sa na albume predstavili saxofonista Milo Suchomel, trubkár Miroslav Hloucal, sláčikové kvarteto Mucha Quartet, flautistka Martina Mestická a harfista Michal Matejčík.

Gavačová už album predstavila počas uplynulého týždňa v rámci Biele Noci Tour 2019 na koncertoch v Žiline, Kamennej Porube a Banskej Štiavnici. V Bratislave svoje dielo predviedla po boku gitaristu Ľuboša Brtáňa, kontrabasistu Michala Šelepa, klaviristu Ondreja Krajňáka, trubkára Miroslava Hloucala a bubeníka Martina Valihoru, ktorý nahrávku napokon symbolicky uviedol do života.

"Tento album som počúval už aj predtým, keďže sme už spolu vystupovali a je to fantastická nahrávka s úžasnými hudobníkmi, znie fakt výborne. Je to veľmi kvalitný album, na ktorom sa predstavuje ďalšia generácia hudobníkov, ktorá prišla po nás a ja sa teším, že sa nimi môžeme inšpirovať, aby sme sa posúvali ďalej. Myslím, že čo môžete najviac pre tento album urobiť okrem toho, že si ho vypočujete, je si ho kúpiť, aj po dvoch, troch kusoch, aby si Janka našetrila na ďalší. My z toho žijeme, do svojich diel vkladáme energiu 24 hodín denne. Takže ti prajem, Janka, aby si to robila tak, aby si z toho mohla žiť a aby si bola šťastná, aby ťa to stále bavilo a aby si stále vytvárala takéto krásne albumy. Myslím, že všetci hudobníci budú šťastní, keď si budú môcť zahrať na takýchto úžasných cédečkách," poznamenal Valihora, ktorý novinku pokrstil detskými nálepkami s obrázkami morských živočíchov. "Ľuboš Šrámek mi totiž v istú dobu vymyslel prezývku, že 'Valihora, dary z mora', preto dnes krstíme týmito darmi z mora...," vysvetlil bubeník.

Gavačová napokon všetkým, ktorí sa na albume podieľali a boli jej v náročných chvíľach oporou, zo srdca poďakovala. "Veľmi pekne ďakujem všetkým úžasným muzikantom, ktorí na tom cédečku účinkujú, ďakujem mojim rodičom, mojej sestre za každú pomoc a ďakujem kamarátom, ktorí boli blízko pri mne. Veľmi si vážim vašu podporu," vyznala sa talentovaná speváčka. "Tento večer je pre mňa potvrdením, že človek musí robiť to, čomu verí, lebo len to má zmysel," podotkla na záver.

Koncertné turné a krst albumu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/jgband/