Česká kapela Zvíře jménem Podzim zverejnila videoklip k ďalšej skladbe z minuloročného albumu Září. Vizuál piesne Podzimní pes vznikol začiatkom marca, teda tesne pred vypuknutím epidémie koronavírusu v Európe. Režisérka Jana Stárková v ňom na chvíľku zastavila čas, čo je veľmi príznačné pre tieto dni.

"Podzimní pes je ako sen, ktorý sa sníva psovi," komentuje autorka minimalistického klipu. "Tí totiž často snívajú o situáciách, ktoré zažili alebo mohli zažiť. O tom, ako beží po lúke, o tvári svojho pána, o tom, ako ich niekto hladí. Podzimní pes je takým snom pre nás všetkých. Snom o teple domova a jeho bezpečí."

Videoklip vznikol na začiatku marca, krátko pred tým, než vstúpili do platnosti obmedzenia kvôli koronavírusu. "Pôvodne sme zamýšľali prepojiť klip s verejnou zbierkou pre niektoré psie útulky. Súčasná situácia ale vyžaduje apeláciu skôr celospoločenského kontextu, a tak by sme ho radi venovali úplne všetkým," dodáva Jana Stárková.


Biografia


Zvíře jménem Podzim
je projekt Jakuba Königa, ktorý okrem hudby píše knižky aj scenáre, kreslí komiksy a ilustrácie a malé obrázky necháva zväčšovať na velikánske plagáty. Tiež nakrúca a strihá videoklipy. Na hudobnej scéne je známy svojím zamaskovaným alter egom Kittchen, s ktorým vydal tri albumy - Menu (2011), Radio (2013) a Kontakt (2015). Prvý nahral sám na vstavaný mikrofón počítača, s druhým a tretím mu pomohol spoluhráč Tomáš Neuwerth. A po spoločnej šnúre sa k nim v roku 2018 pridal aj mladý elektronický producent Aid Kid.

Zvíře jménem Podzim je z hľadiska počtu členov presným opakom Kittchena. Je to skôr orchester - prizval totiž k spolupráci 13 ďalších priateľov-hudobníkov z blízkych kapiel. V roku 2017 na Indies Scope vyšiel eponymný album, ktorý mal byť pôvodne jediným. Nakladateľstvo Paseka potom vydalo rovnomennú knihu, ktorá rozvíjala príbeh skrytý za jesennými pesničkami. Najsilnejším zážitkom ale boli koncerty, kde sa to všetko prepojilo a zapadlo do seba. A tu niekde to malo pôvodne skončiť.

Lenže Zvíře sa rozhodlo žiť ďalej svojím vlastným životom. Königove ilustrácie z knihy sa stali základom niekoľkých výstav a na ich vernisážach sa vyliahlo "Malé Zvíře" - kombinácia čítania, hudby a projekcie. A trochu nečakane sa objavilo aj pár pesničiek, ktoré podľa vône úplne nespochybniteľne patria do revíra "jesennej svorky", a tak vznikol album Září, ktorý sa zaradil medzi najlepšie hodnotené české albumy roka vo viacerých recenziách a anketách. Okrem iného bol nominovaný na cenu Apollo a v aktuálnom ročníku cien Anděl má tri nominácie.

Zostavu kapely v súčasnosti tvoria Jakub König, Marie Kieslowski, Ondra Mikula (Aid Kid), Marie Puttnerová, Ondřej Mataj, Andrea Jarolímková, Ondřej Zátka, Veru Linhartová, Tomáš Neuwerth, Terézie Kovalová, Tomáš Obermajer, Tereza Štětinová, Tereza Kunderová, Linda Arbanová a Markéta Monsportová.

Novinky formácie môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.zvirejmenempodzim.cz a facebook.com/zvirejmenempodzim.

Zdroj: Indies Scope + archív Hudba.sk
Foto: Tereza Kunderová