Skupina Hex po Bratislave očarila svojím akustickým programom už aj fanúšikov v Banskej Bystrici, Žarnovici a Rybníku pri Leviciach. Po štyroch vypredaných koncertoch bude šnúra v máji pokračovať v ďalších mestách a Hexáci sa už nemôžu dočkať, čím ich fanúšikovia prekvapia. Nápad so zbieraním predmetov do klobúka totiž nabral úplne nové rozmery.

Vypredané kluby, tancujúci fanúšikovia a skvelá atmosféra - tak vyzerajú koncerty skupiny Hex na jej očakávanom Keď sme sami Acoustic Tour. "Z akustického turné mám veľmi dobrý pocit! Je to príjemná zmena po elektrickom hraní. Ľudia reagujú spontánne a pozitívne. Vyzerá to tak, že pre Hex aj pre ľudí je ten správny čas práve na takéto prirodzene znejúce hranie bez samplov, syntetizátorov a elektroniky. Len akustické gitary, cajon, akordeón a spev. Takto by sme mohli hrať kdekoľvek, podobne ako pouliční muzikanti," teší sa spevák a gitarista Peter "Ďuďo" Dudák.

Štvorica hudobníkov vyštartovala na turné v rozšírenej zostave. Zobrali si so sebou hráča na klávesoch a akordeóne Miša Veselského zo skupiny Vetroplach. Hity Keď sme sami, V piatok podvečer či Nikdy nebolo lepšie tak dostali nový rozmer. Aj v tejto podobe ich však s kapelou spieva celá sála.

akustické turné Hexu Zdroj: Tibor SzabadosViac fotiek z turné Hexu

"Je to super. Tešíme sa, ľudia reagujú fantasticky. Akustické hranie je aj pre nás osvieženie, po tých rokoch rock'n'rollu. Je naozaj potešujúce, že doteraz všetky koncerty boli vypredané. Cítime z reakcií, že ľudia majú našu kapelu radi," hovorí basák Tomáš "Yxo" Dohňanský. V uvoľnenej atmosféra pritom nie je núdza ani o rôzne kuriózne situácie. "V Rybníku pri Leviciach sa bubeník Tybyke, ktorý je aj našim fotografom, archivárom a filmárom, tak snažil zachytiť super atmosféru, že pri tom spadol z pódia a na okamih sa nám stratil z očí. Našťastie však všetko dobre dopadlo," prezradil Yxo.

Torta a túlavý klobúk plný prekvapení

Hex predvádza na turné okrem skvelej hudobnej formy aj veľkú dávku humoru. Pre priaznivcov si kapela pripravila niekoľko prekvapení, no tie prichádzajú aj smerom od fanúšikov. V Žarnovici Hexákov potešili špeciálnou tortou a o originálne darčeky nie je núdza ani v klobúku, ktorý na každom koncerte koluje publikom.

"Na bratislavskom koncerte nám spontánne napadlo dať kolovať medzi divákmi klobúk nášho klávesáka. Je to klobúk jeho dedka a má už historickú hodnotu. Táto vec mala taký úspech, že ju opakujeme na každom koncerte. Ľudia nám do klobúka vkladajú veci, ktoré by človek naozaj nečakal. Naposledy to boli napríklad kľúče od auta. Autor najzaujímavejšieho darčeka vždy vyhrá výberovku," vysvetľuje Yxo.



Hex si na koncerty turné vždy berie kompletný merchandising - tričká, CDčka a výberovku Všetko najlepšie 2013-1992, ktoré členovia kapely po koncertoch fanúšikom podpisujú. Za predaj výberového albumu a knihy plnej raritných fotografií, ktorá je zhrnutím doterajšej cesty Hexu z pera Janka Trstenského, si hudobníci v Bratislave prevzali platinovú platňu. Z kompilácie pochádza aj hit Keď sme sami, ktorý sa stal najhranejšou slovenskou skladbou roka 2013.

Skladby v nových akustických aranžmánoch predvedie kapela ešte na piatich koncertoch turné, ktoré sa uskutočnia koncom mája. Začiatok mesiaca lásky totiž v prípade Hexu patrí rôznym mestským slávnostiam a majálesom, kde aj tento rok vystúpi so svojím klasickým programom. Vstupenky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk a v miestnych pokladniach.

TIP: Pozrite si 13-minútový záznam z akustického koncertu Hexu

Zostávajúce koncerty Keď sme sami Acoustic Tour:

21. 5. - Nové Mesto nad Váhom- Blue Note
22. 5. - Poprad -Cafe Razy           
27. 5. - Brezno - klub Sirius
28. 5. - Košice - Ges club
29. 5. - Michalovce - Veľká sála MsKS

Vstupenky (Brezno, Košice):  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Tibor Szabados

Súvisiaci interpreti: Hex