S novým, v poradí druhým štúdiovým albumom, prichádza skupina Peter Bič Project. Populárna kapela ho predstavila v stredu večer (29.4.) na stretnutí s médiami v Bratislave. Na pultoch hudobných obchodov sa CD objaví už po predĺženom víkende a kapela ho následne predstaví aj na koncerte pre hokejových fanúšikov v Ostrave.

Album, ktorý oficiálne vychádza 1. mája, uviedol včera v jednom z bratislavských hotelov do života dlhoročný priateľ Petra Biča, moderátor a zabávač Michal Hudák, ktorý nahrávku pokrstil cukrom. "Cukor sa mi hodil, lebo princíp cukor a bič skrátka funguje na celom svete, rovnako treba byť prísny ako treba byť aj láskavý, v správnej chvíli pohladiť a pochváliť a v správnej chvíli aj vynadať. Vtedy to funguje dokonale, keď je tá vyváženosť odhadnutá správnym spôsobom - preto som zvolil práve cukor a myslím si, že účel to splnilo," vysvetlil Hudák, ktorý si počas krstu s kapelou dokonca zahral a zaspieval.

Peter Bič Project predstavili aj nový videoklip k aktuálnemu singlu Wanna Live, v ktorom hosťuje raper Kali, na internete ho však zatiaľ nezverejnili. Klip vznikal minulý mesiac, točilo sa v Prešove na jednej krásnej streche v krásnom počasí a Kali točil v Bratislave. Účinkujú v ňom tiež skvelí boxeri z Prešova," priblížila speváčka Dáša Kostovčík, ktorá si stredajšiu koncertnú premiéru nového albumu užila. "Prvýkrát sme hrali všetko naživo. Bolo to také zadosťučinenie a radosť. Ľudia reagovali veľmi pozitívne, bolo to úžasné," poznamenala. Okrem zástupcov médií sa slávnostný krst prišli pozrieť aj známe osobnosti a kolegovia z brandže ako Mária Čírová, Peter Lipa alebo Peter Cmorik.

Čítajte tiež: Peter Bič Project nahrali skladbu s Kalim. Spojil ich silný príbeh dvoch bratov

Kratšia stopáž, veľa pestrosti a pozitivity

Kapela na albume Just a Story ponúka nielen hudobný príbeh, ale aj viac experimentovania ako na debute. Ako hovorí líder skupiny Peter Bič, vyhrali sa s elektronikou, ale aj s akustickými nástrojmi, ktoré im umožnili spontánne vyjadriť pocity. "Piesne na tomto albume sú svieže, dospelejšie, zrelšie, každá je iná, každá je farebná, každá je svojím spôsobom krásna a má svoj príbeh. Celý album je taký kompaktný, páči sa mi aj jeho obal, ako sme sa pohrali s fotkami, je to také naše dieťa," povedal líder kapely v rozhovore pre agentúru SITA.

Peter Bič Project, 2015 Zdroj: Ján Štovka / Peter Cakovsky

Novinku minulý rok predznamenal letný singel Holiday, po ňom nasledovala úspešná skladba All Those Places, ktorá sa stala titulnou piesňou úspešnej českej komédie Hodinový manžel. Naposledy sa kapela pripomenula piesňou Wanna Live, ktorou v spolupráci s raperom Kalim upozornili na Wilsonovu chorobu. Okrem trojice piesní, ktoré vznikli ešte minulý rok, nájdete na albume ešte ďalších šesť, ktoré hudobníci dokončili len nedávno.

Kapela vo finále vyberala až z 25 piesní, napriek tomu má album relatívne krátku stopáž. "Ako sme to počúvali, tak sme si povedali, že nemá zmysel dávať niečo nasilu a navyše len preto, aby tam bolo dvanásť pesničiek, takže celé sa to uzavrelo v tom kruhu, vzniklo deväť nádherných piesní a povedali sme si, že už do toho nebudeme zasahovať," vysvetlil Peter Bič. "Na album sme zaradili iba tie piesne, ktoré z nás vychádzali ľahko a prirodzene. Ak sa mám s nejakou skladbou mordovať tri dni, radšej ju odložím a vytiahnem hoci aj o pár rokov. Teraz sme dávali na prvý pocit, ktorý v nás, v celej kapele, fungoval bezprostredne."

"Všetko, čo budú ľudia počuť, sme aj zažili. Moje pocity najviac vystihuje skladba You Can Have It, kde spievam o dnešnej rýchlej dobe, ktorá nie je až taká zlá, ako sa nám to snažia podsúvať médiá. Dôležité je, aby sme mali vlastný názor a žili podľa seba, nie podľa iných," hovorí spevák Ivo Bič. "Do každej piesne sme dali kus z našich životov, všetko sme si, v dobrom, aj v zlom odžili. Možno nie každý nám veril alebo verí, preto sme zbierali pozitívnu náladu v prvom rade navzájom medzi sebou. V globále môžem povedať, že celý album má motivovať k tomu, aby sa ľudia nebáli vystúpiť z vlastného vnútra a žili viac svoj život," dopĺňa Dáša Kostovčík.     

Zoznam skladieb na albume Just a Story: 

1. Just a Story 
2. Flyings (hosť: Peter Cmorik) 
3. Out of My Life 
4. Don't Go Away 
5. Inner Blues 
6. Wanna Live (hostia: Kali, Peter Pann a Viktor Špak) 
7. Holiday 
8. All Those Places 
9. You Can Have It

Kamarátstvo v kapele a nečakaní hostia

Nahrávka podľa gitaristu a skladateľa Petra Biča dokumentuje aj vzťah medzi členmi kapely, šestica hudobníkov sa totiž v priebehu uplynulých troch rokov veľmi zblížila. "Keď sme robili album Say It Loud, išlo to veľmi rýchlo, bolo to skvelé, ale neboli sme priatelia, neboli sme ľudia, ktorí sú spolu dennodenne. Boli sme len muzikanti, ktorí sa stretli a začali niečo tvoriť. A tento album vlastne hovorí aj o tom, že sme prišli do tej skúšobne po dva a pol roku a ako keby sme sa desať rokov stretávali. Skamarátili sme sa a tie pesničky sú odrazom toho celého," vysvetlil hudobník.

Kapela album nahrala v košickom štúdiu Klakson, produkciu a vydanie realizovala firma Sound & Bitch Production. Autorsky sa na nových skladbách podieľali všetci členovia Peter Bič Project a spolupracovalo na ňom i viacero ďalších známych mien. "Prizvali sme si niektorých hostí, ktorí obohatili našu hudbu svojimi nástrojmi, svojím talentom a spevom. Je tam Peter Cmorik, ktorý nám naspieval jeden vokál, je tam Fero Jano, brutálny inštrumentalista, ktorý nám zas nahral rôzne nástroje ako husle, mandolíny, steel pedále, čiže zase to posunul niekam inam, je tam bendžista Peťo Henriczy, ktorý je na ten svoj nástroj naozaj skvelý," vymenoval Peter Bič hudobníkov, ktorých podľa jeho slov pri nahrávaní počúvali s veľkou pokorou.

"Je tam ešte Kali, Peter Pann, je tam Viktor Špak (gitarista, pozn. red.), také rôzne spojenia, ktoré sme ani neplánovali," doplnil. Jedným z nich je aj spolupráca so gospelovým zborom Elias na úspešnom singli All Those Places, na ktorom sa podieľal aj spomínaný folkový hudobník Fero Jano.



Vystúpia na majstrovstvách aj v Chicagu

Turné k novému albumu kapela plánuje na jeseň tohto roku. Dovtedy ich môžu fanúšičky a fanúšikovia vidieť na viacerých koncertoch a festivaloch. "Nové pesničky predstavíme už v sobotu na koncerte v Malackách. Budúci týždeň budeme hrať na Majstrovstvách sveta v hokeji v Ostrave pred zápasom Slovensko - Slovinsko. Slovinci nás poznajú, už sme u nich koncertovali. Počas letných mesiacov budeme hrať na viacerých festivaloch. Spolu s Kalim, Petrom Pannom a Viktorom Špakom a skupinou Cirkus odohráme 11. júla koncert v americkom Chicagu," prezradil o najbližších plánoch Ivo Bič.

Základ kapely Peter Bič Project vznikol v roku 2010 pri nahrávaní sólového albumu Petra Biča. Dnes ju tvoria gitarista a líder Peter Bič, speváčka Dáška Kostovčík, spevák Ivo Bič, klávesák Matúš Pavlík, basgitarista Vlado Čekan a bubeník Jozef Zima. V októbri 2012 vydali debutový album Say It Loud. S hitom Hey Now bodovali nielen v domácom éteri (získali aj Cenu SOZA pre najhranejšiu skladbu za rok 2013), ale aj vo viacerých zahraničných hitparádach. Medzi úspechy skupiny patrí aj predskakovanie na košickom koncerte švédskej kapely Roxette v Steel aréne v júni 2011, či zisk ceny Skokan roka v ankete Slávik 2012.  

Zdroj: SITA + TASR + PR/Imrich Makó (upravené redakciou Hudba.sk)
Foto: Ján Štovka / Peter Cakovsky / Olivier production

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project