Svetovo uznávaný hudobník a skladateľ, označovaný za kráľa balkánskej hudby, má na Slovensku množstvo fanúšikov, ktorých raz za čas poteší koncertom. Ten najbližší sa uskutoční 21. júna v Seredi v rámci série letných open-air podujatí s názvom In Castle. Okrem notoricky známych piesní sa môžete tešiť aj na novinky z albumu Three Letters From Sarajevo.

Goran Bregović je zaujímavý a strhujúci srbský fenomén. Je považovaný za najznámejšieho umelca z Balkánu a najväčšieho propagátora srbskej dychovky vo svete. Začínal pritom ako gitarista v rockovej kapele Bijelo Dugme (1974-1989), ktorá bola populárna v celej Juhoslávii. Následne sa pustil do písania filmovej hudby a výrazne na seba upozornil aj za hranicami rodnej krajiny svojou tvorbou k trom filmom Emira Kusturicu (Dom obesenca, Arizona Dream a Underground), tiež hudbou k francúzskemu filmu Kráľovná Margot a jeho hudbu nájdeme napríklad aj vo filme Borat.

Známe sú aj jeho hudobné spolupráce (napr. Iggy Pop, Cesária Évora, Gipsy Kings). Koncertuje s početnou zostavou, ktorú nazval "kapela na svadby a pohreby" - Goran Bregović & his Wedding and Funeral Band. 

Svoj najnovší album Three Letters From Sarajevo (2017)  venoval rodnému Sarajevu - mestu, kde sa pred Balkánskou vojnou bežne stretávali kresťania, moslimovia a židia. Posolstvom hudby na tejto nahrávke je rešpekt voči každému z týchto troch náboženstiev. Inštrumentálne atmosférické skladby znejú ako soundtrack k dokumentu, Bregović ich prekladá obľúbenými brass-piesňami. Slovenské publikum sa tak môže pripraviť na kombináciu búrlivej balkánskej tancovačky a emotívnej hudby, z ktorej naskakujú zimomriavky.


Projekt In Castle prináša počas letných mesiacov open-air koncerty známych  zahraničných i slovenských hudobníkov do príjemného prostredia Zámockého parku a Amfiteátra v Seredi. Skôr ohlásenými menami sú fínska Apocalyptica, britské hviezdy mladej popovej scény Clean Bandit a špeciálnu šou plnú hostí chystajú Kandráčovci.

V Zámockom parku a v Amfiteátri sa nachádza približne tisíc miest na voľné sedenie a plocha na státie. V areáli sa budú nachádzať stánky s občerstvením (nápoje aj jedlo). Vstupenky na Gorana Bregovića sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk. Prvých 500 lístkov je v predaji za 14 eur, po ich vypredaní sa cena zvýši na 19 eur.

Zatiaľ zverejnené koncerty v rámci projektu IN CASTLE v Seredi: 

31. 5. - Kandráčovci a hostia

21. 6. - Goran Bregović & his Wedding and Funeral Band
 // Facebook event

9. 8. - Clean Bandit (UK)
 // Facebook event

17. 8. - Apocalyptica (FIN) // Facebook event 


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Bibiána Grebeňová Šedivá z usporiadateľskej Agentúry KVAS.

Súvisiaci interpreti: Goran Bregović