Skupina Elán predstavila novú skladbu s názvom Ľúbim ťa. Premiéru mala v sobotu večer v priamom prenose súťaže Miss Slovensko 2018 a od tohto týždňa by mala začať rotovať aj v rozhlasovom éteri. Hudobne je skladba typickou elánovkou, prekvapením je možno len priamočiare vyznanie lásky v nie príliš originálnom texte.

Autorom hudby aj textu k novej skladbe je Pavol Jursa, ktorý sa autorsky podpísal aj pod piesne na albumoch Ôsmy svetadiel, Elán 3000 či Živých nás nedostanú.

"Už sme predsa len trošku iní, trošku múdrejší, ak nepoviem, že trošku starší, ale rovnako vrúcni. Každý autor hovorí trocha aj o sebe, ja vždy aj o svojich spolupracovníkoch a chalanoch. Poznám ich príbehy a každý z nich má dosť spoločné s láskou, tak som si povedal, hoci je to na oko už klišé, ale predsa len, prečo by sme sa k tomu naposledy, alebo na sklonku našej kariéry nevrátili," uviedol autor piesne pre TASR.

Líder skupiny Jožo Ráž k tomu dodal, že skladbu vníma aj ako odkaz pre fanúšikov: "Je to pesnička, ktorú venujeme nášmu publiku. Hovorím v nej, že ľúbim ťa."


Kým ešte smieme, tak sa spolu hrejme

Zdá sa, že väčšine fanúšikov Elánu pesnička sadla, prvé reakcie na Youtube a stránkach kapely sú pozitívne až nadšené. Pritom text piesne miestami až zaráža prvoplánovosťou a gýčovosťou jednoduchých rýmov. Ráž so srdcom na dlani spieva "Kam sa pozriem, tam ťa vidím, občas si ťa sám sebe závidím" alebo "Ľúbim ťa, ľúbim ťa, za nič na svete nevymením ťa" a reflektuje životné skúsenosti metaforou o blúdiacej lodi bez kotvy. Body skladbe nepridáva ani zvláštne "trhaný" spev v niektorých pasážach textu.

Pieseň Ľúbim ťa je pilotným singlom pripravovaného nového albumu skupiny, ktorý by mal uzrieť svetlo hudobného sveta ešte na jeseň pred začiatkom jubilejného turné. Na ňom skupina oslávi svoje 50. výročie a Jožo Ráž sa už vyjadril, že po jeho skončení odíde do dôchodku. "Aj keď sa zlé neodstane, čo bolo krásne zostane, kým ešte smieme, tak spolu sa hrejme," odkazuje fanúšikom v pesničke.


Text: Martina Slivková + TASR (citácie)
Foto: SITA/Branislav Bibel

Súvisiaci interpreti: Elán