Čakanie je vždy bolestivé. A na dobré veci sa čaká o to horšie. Prísľub novej hudby od Tool tu už bol toľkokrát, až sme pomaly prestali dúfať. Ale nakoniec je to tu!

Magnety týždňa

Aj keď sa mohlo zdať, že 10,000 Days nie je ani tak názov albumu, ako skôr oznam, kedy vyjde skupine Tool nový album, 28 rokov nebudeme musieť čakať. Veľmi nepreženiem, keď poviem, že je to jedna z najočakávanejších rockových a metalových nahrávok všetkých čias. Množstvo fanúšikov už nad nimi zlomilo palicu, nefanúšikovia zas majú ďalší dôvod na výsmech. Po dvanástich rokoch sucha to však vyzerá konečne na búrku, i keď zatiaľ len jemne popŕcha. Nižšie je ochutnávka v podobe štyroch minút skladby Descending, ktorú Tool odohral live v rámci jedného VIP eventu. (pm)



Do magnetov rozhodne patrí aj novinka švajčiarskeho projektu Zeal & Ardor. Oproti debutu Devil Is Fine je singel Waste o 50 % viac black metal a o 90 % menej gospel. Manuel Gagneux, jeho tvorca, však na albume Stranger Fruit sľubuje dokonalé snúbenie týchto dvoch žánrov a my sa už nevieme dočkať 8. júna, kedy vyjde. A mesiac na to odohrajú svoj set aj na festivale Pohoda, takže si ich konečne vychutnáme naživo aj v našich končinách. (pm)


Novinky

Not in This Lifetime je sarkastickým názvom turné Guns N’ Roses, ktoré už nikto nečakal. Príjmami je aktuálne štvrtou najúspešnejšou šnúrou všetkých čias a vyzerá, že sa ešte môže dostať vyššie, keďže kapela sa prestať nechystá. Práve naopak – už čoskoro zrejme budú držiteľom rekordu za najväčší koncert odohraný na Islande. (pm)

Ak to máte na Island ďaleko alebo vás proste GNR neoslovuje, možno vás poteší ohlásené tour A Perfect Circle. Nový album prídu podporiť počas letnej časti najmä na sever a západ starého kontinentu, v zime sa však vyskytnú aj v našom bezprostrednom okolí – 15.12. vystúpia v poľskom Krakowe, deň na to vo Viedni. Vidíme sa tam. (pm)

Daron Malakian zo System of a Down si asi povedal, že ho už nebaví čakať, kým sa celá kapela dohodne a spravia nový album. Tak zobral svoj vedľajší projekt Scars on Broadway a nahral s nimi dosku, ktorá podľa jeho slov obsahuje pesničky, ktoré mohli byť na SOAD, ale nebudú. Presne tak znie aj singel Lives. Je to ako keby niekto zobral typický SOAD song a snažil sa, aby tak neznel, ale nebol v tom príliš úspešný. Album Dictator vychádza v polovici júla. (pm)


At the Gates sa na radosť mnohých fanúšikov vracajú ku svojim melo-death koreňom, aj keď novinka Daggers of Black Haze má miestami skôr blackový, či doomový nádych. Album To Drink from the Night Itself vychádza už o necelé dva týždne a rozhodne sa máme na čo tešiť. (pm)


Austrálski melodickí rockeri Dead Letter Circus ukázali svetu nový singel The Amour You Own, ktorý je predzvesťou nového albumu. O nástupcovi geniálnej nahrávky Aesthesis z roku 2015 však nevieme veľa a tak sa naše čakanie len dramatizuje. Nové informácie o ňom sa však snáď čoskoro objavia. (ak)


Progressive metalisti The Contortionist oznámili európske turné v rámci ktorého zahrajú najbližšie k nám v Budapešti a to 1. júla v klube A38. Americká šestica vydala minulý rok vrelo prijatú štvrtú štúdiovku Clairvoyant, ktorá ponúka nádherný metal plná vzdušných riffov a povznášajúcich melódií. (ak)


Lunatic Soul je sólovým projektom lídra Riverside Mariusza Dudu. Tento poľský muzikant uvoľňuje opraty svojej kreativity okrem domovskej kapely aj v bočnom projekte, ktorého šiesta štúdiovka Under the Fragmented Sky vychádza 25. mája. Ide o príjemný melodický rock na nerušené letné večery, akých nás v nasledujúcich mesiacoch čaká mnoho. (ak)


Švédski rockeri Pain of Salvation opäť vystúpia 4. spetembra v Bratislave. Táto severská progressive rocková kapela prešla viacerými personálnymi zmenami a v súčasnosti je viac-menej sólovým projektom Daniela Gildenlöwa. Desiata štúdiovka z januára 2017 zvaná In the Passing Light of Day je skvelou nahrávkou, aj keď je značne egoistická. Na živé prevedenie sa však tešíme. (ak)


Nemecký label Inside Out vydáva limitovaný boxík vinylových platní Devin Townsend Project, zvaný Eras. Je prvou časťou diskografie Projectu, ktorý medzičasom ukončil činnosť a vydal osem albumov. V tomto vydaní teda nájdete prvé štyri: Ki, Addicted, DeconstructionGhosts. Vinyloví zberatelia sa majú na čo tešiť. (ak)


Mutoid Man sú fantastickou kapelou v tom akí sú flexibilní a prispôsobiví. Popri zbesilom hardcore vedia zahrať aj coververzie vzrešených vokálnych bijákov. Ich cover piesne She´s a Lady od Toma Jonesa (avšak s vlastným textom), ktorú zahrali nezaujatým cestujúcim v newyorskom metre je už dnes legendárny. Aktuálne vydali štúdiovú verziu skladby, ktorej však chýba náboj a vtipný moment prekvapenia. Veď si to porovnajte sami. (ak)



V piatok vydajú Parkway Drive svoju šiestu štúdiovku Reverence. Už podľa prvých skladieb to vyzeralo na značný odklon od ich pôvodného štýlu a singel Prey to len potvrdzuje. Metalcore by ste na ňom čakali len márne. Ak by ste nevedeli, od koho je, kľudne by ste čakali nejaký Sabaton a spol. (pm)


Homewrecker (z angl. „ničiteľ domov“) je veľmi príznačným názvom americkej kapely, ktorá hrá zmesku thrashu a hardcoreu. V piatok vydali album Hell Is Here Now, ktorý by ste si mali pustiť. Ak potrebujete niečím najprv naladiť, dajte si skladbu Bound by Validation. (pm)


Haluz týždňa

Dá sa hrať metal na...? To je otázka, ktorú si kladie Rob Scallon a odpoveďou je väčšinou áno. Aj keď v prípade balalajky je to tak trochu diskutabilné. (pm)


Ak ste si mysleli, že éra djentu už skončila, musím vás sklamať. Stále sú tu ľudia ako Jared Dines, ktorý sa ju snažia držať pri živote. Napríklad aj takými kravinami, ako je 18-strunová gitara. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses, Tool