Pohni líca je názov nového albumu speváka a skladateľa Juraja Hnilicu, ale je to aj jeho charakteristická črta. Usmievavý Martinčan vám v projekte Do leta to dáme! ukáže, ako sa hrá na gitare jeho prvý veľký hit Aká si krásna.

V súťaži Česko Slovensko má talent v roku 2015 obsadil Juraj Hnilica bronzovú priečku. Už predtým viedol rockovú kapelu Bačova fujara, s ktorou hrával v kluboch a na festivaloch po celom Slovensku, no účinkovanie v televíznej šou a predstavenie sa masovému publiku bolo pre jeho kariéru obrovským krokom vpred. Ďurikes, ako ho volajú kamaráti, nám prezradil, ako to vtedy vnímal.

"Išiel som tam s malou dušičkou, lebo mi to prišlo ako znamenie, že sa tam mám ísť podeliť o svoje piesne, ktoré ku mne chodia. Mal som z toho vystúpenia na začiatku veľký rešpekt, dokonca až stres. Nakoniec som sa dokázal dostať do takého, povedal by som, meditačného kľudu, a vtedy som si to povedal, že si to idem užiť, ako sa len dá a uvidím, ako to celé dopadne. Musím povedať, že to bol pre mňa jeden z najsilnejších momentov v hudobnom živote a som zaň moc vďačný."

Hoci pieseň Aká si krásna vydal spolu s videoklipom už v decembri 2013, až jeho prvé vystúpenie talente, kde spieval práve túto pieseň, z nej spravila hit. Dnes majú dovtedy prehliadaný videoklip aj video zo spomínaného vystúpenia spolu takmer tri milióny prehratí (cca. pol na pol) a dnes môže bez váhania povedať, že úprimná pieseň o láske k prírode mu zmenila život. Skúste si ju zahrať spolu s ním.


Vďaka novému albumu opäť našiel samého seba

Juraja karanténa zastihla v čase, keď finišoval s prípravou na vydanie svojho tretieho albumu Pohni líca, z ktorého pochádza chytľavá a energická novinka Čo sa deje?. Album mal začiatkom apríla v jeho rodnom Martine pokrstiť jeden z najúspešnejších českých pesničkárov Tomáš Klus, no pandémia tento plán nateraz znemožnila.

"Na tento album som sa veľmi tešil, lebo cítim, že som sa opäť dosť posunul v písaní piesní a hlavne v tom, aby boli tie piesne autentické. Už som prestal zbytočne riešiť maličkosti, tzv. hudobné úchylky, a spravili sme spolu s mojou kapelou album, ktorý má mať hlavne dušu a autentickosť. Najťažšie pre mňa bolo to premostenie a opätovné nájdenie samého seba. V minulosti som mal stále pocit, že potrebujem spraviť dobré piesne, aby sa dostali do rádia. Teraz som to už pustil a spravil som album, aký som cítil bez zbytočných vypočítavačiek. Nejako som pochopil, že proste chcem robiť hlavne muziku, ktorá ide priamo zo mňa a nie muziku, ktorá má byť podľa niekoho predstáv."


Juraj využil čas v karanténe aj na rozbehnutie cyklu online koncertov Láska spája, ktoré ste počas uplynulých týždňov mohli vidieť aj na Facebook stránke Hudba.sk. Okrem samotného autora tejto myšlienky Ďuriho už cez live stream fanúšikom zahrali napríklad Martin Harich, Braňo Mojsej, Peter Juhás či Barbora Švidraňová. Posledným koncertom projektu bude v nedeľu 3. mája vystúpenie martinsko-žilinskej trojice Darkness Positive.

Návrat k podstate bytia

Hudobník nám tiež prezradil, ako trávi tieto dni a ako celú situáciu vníma. "Prvé dni karantény som trávil doma s rodinou a fakt som si to užíval. Keďže boli nádherné slnečné dni, stále sme boli v záhrade a robili sme okolo domu. Povedal som si, že by som rád spravil veci, ktoré som stále odsúval, lebo som na ne nemal čas. Začal som si prerábať podkrovie, vyrovnával trávnatú plochu a začali sme robiť vyvýšené záhony v záhrade. Bolo to fakt pekné obdobie. Ja osobne vidím na tomto celom, čo sa okolo nás odohráva, veľa pozitívnych vecí. Prišiel čas, aby sa každý človek začal opäť vracať k samotnej podstate bytia a prehodnotili sme svoj doterajší život. Naša domovina Zem potrebuje vydýchnuť a my sa potrebujeme ponoriť sami do seba a hľadať odpovede na otázky, ktoré sme odsunuli na bok skrz konzumný a kapitalistický život."

"Mne táto situácia ukazuje, ako krásne sa dá žiť aj z mála a že fakt k životu nepotrebujeme veľa, keď máme jeden druhého a sme zdraví. Celá rodinka sme sa zomkli a ďakujem za to, že sme sa opäť mohli nadýchnuť jeden druhého úplne najviac, ako to len ide. Myslím, že nám to veľmi pomohlo na utuženie nášho rodinného vzťahu. Všetko zlé raz pominie, ale netreba zabúdať, že každá zlá záležitosť je zlá iba v uhle pohľadu. Nechcem sa trápiť a deprimovať. Treba sa postaviť, hlavu hore a spoločne zvládnuť tieto chvíle. Sme v tom všetci rovnako. Som nesmierne šťastný, že tento čas ukázal v spoločnosti spolupatričnosť, ako sme sa dokázali spojiť a fakt robiť zázraky. Sme veľmi inteligentné bytosti a ja verím, že raz príde čas, kedy celé spoločenstvo frekvenčne porastie do vnímania života, kde už nebude žiadne Ego, ale len harmónia a radosť z bytia," dodáva Juraj.

Na budúci týždeň sa vám v rámci projektu Do leta to dáme! predstavia Martin Harich a BuranoWski.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot