Už túto nedeľu 3. mája pripravia organizátori festivalu Pohoda symbolickú edíciu Koncertu pre Martinu a Jána. Tentokrát bude bez priamej účasti divákov, budete si ho však môcť pozrieť v live streame na Facebook stránkach Pohody, Denníka N, N-kultúra, Aktuality.sk, Noizz.sk, Hudba.sk, ako aj na profile festivalu Konvergencie.

Na kopci nad ihriskom v Gregorovciach zahrajú od 18:00 Dalibor Kocian alias Stroon a violončelista Jozef Lupták. Počas približne hodinového programu zaznejú diela Fyziopsychológia zvierat - hudobná trilógia pre vibrafón od Stroona - a Threnos Johna Travenera, Židovská modlitba od Ernesta Blocha a Pieseň bez slov od Jozefa Luptáka.

Súčasťou akcie bude aj inštalácia Sme v tom spolu, ktorú bude realizovať Michal Kačmár. Napriek všetkým obmedzeniam si chcú organizátori pripomenúť dvoch mladých ľudí, ktorých osud pred dvoma rokmi zmenil našu krajinu. Moderovať bude Valér Ondrej a počas koncertu sa prihovoria aj rodičia Jána a Martiny.

"Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncert v deň ich plánovanej svadby má v sebe symboliku stretnutia - v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny, veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine," povedal o plánovanom koncerte Michal Kaščák.

Koncert je, na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov, neverejný. Osobne sa preto tentoraz do Gregoroviec nevyberte a pozrite si ho na niektorom z vyššie uvedených facebookových profilov.

Okrem Pohody sa na akcii podieľa obec Gregorovce a live stream zabezpečí spoločnosť Filma.

Facebook event 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: smARTin