Vo februári sme informovali o návrate skupiny Modus na scénu v zostave Janko Lehotský (klavír, spev), Laco Lučenič (gitara, spev), Marián Greksa (basgitara, spev) a Ľubo Stankovský (bicie, spev). To však už neplatí. Namiesto Greksu sa vo štvrtok na prvom koncerte predstavil zakladajúci člen Ján Baláž, čo prvý menovaný vníma ako veľkú krivdu.

Bol to práve Marián Greksa, kto koncom februára na svojej Facebook stránke oznámil, že sa Modus vracia na scénu. "Teším sa ako malý Jojo," napísal a okrem zloženia kapely, v ktorej mal vystupovať spolu s Lehotským, Lučeničom a Stankovským, zverejnil aj termíny koncertov. Jedným z nich bol štvrtkový koncert na Staromestských slávnostiach v Žiline, ktorá bola prvou zastávkou comebackového turné. Pôvodne sa mal konať až dnes (30.5.), to však nebola jediná zmena.

Greksa totiž na koncerte chýbal, čo určite prekvapilo mnohých prítomných fanúšikov. Zmenu síce kapela oznámila presne týždeň konaním, 22. mája, na svojej Facebook stránke, tú však sleduje iba pár stoviek ľudí (k dnešnému dňu 485), takže informácia sa pochopiteľne nedostala ku všetkým. Keď Modus zverejnil termíny koncertov a členov zostavy, a niekto sa začudovane spýtal, kde je Marián Greksa, prišla odpoveď: "Častým personálnym zmenám zostáva Modus verný aj po 40 rokoch - je to už tradícia."

Náhla zmena v zložení kapely krátko pred prvým koncertom však nezostáva bez mediálnej dohry. Greksa vyhlasuje, že vníma vylúčenie z kapely ako podvod. Pre denník Nový čas uviedol, že návrat bol jeho nápadom. "Cítim sa podvedený, lebo som to celé vymyslel a zorganizoval, vrátane vystúpenia v Žiline," uviedol. Laco Lučenič k tomu povedal len toľko, že považuje aktuálnu zostavu za optimálnu. "To nie je výmena, ale optimálna zostava, ktorá je atraktívna aj tým, že nikdy nehrala spolu," povedal.

V skupine Modus v minulosti pôsobili napríklad aj Miroslav Žbirka či Marika Gombitová a spolupracovali s ňou známi textári Boris Filan a Kamil Peteraj. Medzi známe skladby formácie patria kúsky ako Suzi, Sen O Tebe, Dievčatá, Ty ja a môj brat, Hop, hop, malí žiaci alebo Róberta. Vďaka hitu Úsmev získali v roku 1977 Bratislavskú lýru.

Plánované koncerty obnovenej kapely Modus: 

27. júna - Námestovo 
26. júla - Starý Tekov 
9. augusta - Žiar nad Hronom 
15. augusta - Trebatice 
20. septembra - Púchov 

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Cas.sk, archív)
Foto: Facebook stránka kapely Modus

Súvisiaci interpreti: Marián Greksa, Modus