Čisté bláznovstvo! Presne touto filozofiou sa riadi štvorčlenná kapela, ktorej polovicu tvoria vyštudovaní hudobníci a polovicu dvojica bratov so záujmom v elektronickej hudbe. Z dielne takejto kombinácie vzniklo "sprznenie" Mozarta, ale aj doposiaľ najpredávanejší singel roka 2014 vo Veľkej Británii.

"Prečo by sme vás mali prijať? Očividne ste len kapelový žart," pýtali sa kapely Clean Bandit, keď sa pokúšali u vydavateľstiev presadiť už len šialene znejúcu myšlienku: kombinovanie klasickej hudby baroka či klasicizmu s aktuálnymi trendmi na elektronickej tanečnej scéne. Povedali to v rozhovore pre BBC pred piatimi dňami. Pred urážkou sa obrnili zamyslením sa nad svojou tvorbou: "Myslíme si, že v niektorej našej tvorbe je tak trochu humoru a v niektorej je dosť drzosti, napríklad Mozart's House. Neberte nás vážne, je to len zábava."

Clean Bandit Zdroj: Parlophone music

Mozart líznutý housom

Bratia Jack (basgitara, klávesy) a Luke (bicie) Pattersonovci spoznali Grace Chatto (čelo) a Neila Amin-Smitha (husle) na univerzite v Cambridge v rokoch 2009 až 2010. Grace a Neil boli súčasťou sláčikového kvarteta, ktoré Jack (zaľúbený do Grace) sledoval. Neskôr si ich vystúpenia nahrával a remixoval pridávaním bicích a elektroniky. 

Po čase sa presunuli do Moskvy, kde si otvorili bar práve kvôli tomu, aby tam mohli hrať vlastnú hudbu. Grace tu totiž študovala cudzie jazyky a potrebovala si aj privyrobiť. Napokon spojili príjemné s užitočným a vznikla celkom vkusná zmiešanina Mozartovho Sláčikového kvarteta č. 21 a syntetizátora s originálnou kombináciou rovných beatov a rapu.

Vďaka videu k "modernému Mozartovi" získali inšpiráciu nakrúcať krátke hudobné snímky pre seba či iných umelcov. Tak vznikol ich ďalší projekt - cleanfilm.


Katapult k elite

Hoci bola skladba ich prvotinou, stala sa až druhým singlom. Úlohu toho prvého prevzala A+E, na ktorej kapele sekundovala dvojica Kandaka Moore a Nikki Cislyn. Pocta žánru uk funky (subžáner britskej house music) takmer vôbec nezarezonovala, Mozart's House ale dosiahol 17. miesto v UK Charte, čo bolo najvyššie umiestnenie Clean Bandit v roku 2013. Ani zďaleka to však pre bizarnú kombináciu neznamenalo stopku v šplhaní sa vyššie. 

S mediálne známejším minimalistickým singlom Dust Clears opäť prepadli, keď sa s ním v roku 2013 dostali v spomínanom rebríčku iba po 43. pozíciu. Napokon až klavírny hit tohto leta v súčinnosti s podmanivým hlasom začínajúcej speváčky Jess Glynne katapultoval "podivínov" k elite. S piesňou Rather Be, ktorá je hitom aj v slovenských rádiách (aktuálne 5. najhranejšia skladba), zotrvali na vrchole UK Chartu 4 týždne, vďaka čomu majú zatiaľ na konte najpredávanejší britský hit roka. Ani Jess na tom nie je zle. Touto spoluprácou sa ovedčila a získala nahrávaciu zmluvu. Debutový singel Right Here je už na ceste. 

K fanúšikom sa blíži už aj piaty singel úspešných nováčikov. Autori novinky Extraordinary priznali pre portál Digitalspy.co.uk, že majú obavy, či vôbec naplní úspech svojho predchodcu. Zatiaľ je menej komerčná spolupráca s ďalším nováčikom, vokalistkou Sharnou Bass, na piatom mieste tamojšieho rebríčka. Skupina Clean Bandit vydáva svoj debutový album s piatimi známymi singlami 2. júna a my vám ho potom predstavíme aj v recenzii.


Autor: Marek Majzon (zdroj: BBC.co.uk)
Foto: Warner Music