Pouliční muzikanti sú v Bratislave vnímaní pozitívnejšie ako v minulosti. Počet ľudí, ktorí si myslia, že pouličná hudba robí naše hlavné mesto krajším, podľa prieskumu narástol o 10 percent. Ide o výsledok pilotného ročníka projektu Viva Ulica!, ktorý minulé leto priniesol do ulíc takmer stovku koncertov talentovaných hudobníkov.

"Cieľom nášho projektu Viva Ulica! bolo zmeniť negatívne vnímanie pouličnej hudby na Slovensku a pozdvihnúť jej úroveň. Už prvé výsledky predčili očakávania, pretože vďaka našej kampani sa nám podarilo docieliť, že ľudia začali aj pouličnú hudbu vnímať ako umenie.  Rozhodli sme sa preto pokračovať aj tento rok a prispieť k tomu, aby sa naše hlavné mesto zaradilo medzi moderné svetové metropoly s výnimočnou atmosférou. Darí sa to vďaka kultúre, ktorá sa dá kvalitne robiť aj na ulici," povedala Dáša Juríková, riaditeľka stratégie a rozvoja značky Slovenskej sporiteľne. Projekt sprevádzala aj úspešná online kampaň, za ktorú banka získala dve prestížne ocenenia – Prokop PR kampaň roka 2017 a Zlatá Pecka 2017.

Z množstva prihlásených uchádzačov v roku 2017 vybrala porota v zložení Ľubica Čekovská, Braňo KostkaMatej Drlička desať najlepších, ktorí okrem možnosti hrať pred publikom hlavného mesta získali hudobné štipendium od Slovenskej sporiteľne. Najväčšou motiváciou pre výhercu však bolo vystúpenie na záverečnom koncerte Viva Musica! festivalu, ktorý je hudobným garantom tohto projektu. Ako sólista si tak so symfonickým orchestrom pod vedením Braňa Kostku zahral talentovaný gitarista Dávid Bílek a splnil si svoj dlhoročný sen - zahrať si s veľkým orchestrom. 

Kto sa môže do projektu prihlásiť?

Stať sa súčasťou druhého ročníka Viva Ulica! je veľmi jednoduché. Stačí do 10. júna nahrať svoje video na stránku www.vivaulica.sk, kde sa všetci súťažiaci automaticky zaradia do finálneho výberu. Prihlásiť sa môžu hudobníci bez vekového obmedzenia, hrajúci klasickú hudbu, respektíve modernú alebo aj ľudovú hudbu v klasickom poňatí.

Novinkou oproti pilotnému ročníku je dvojnásobný počet finalistov, ktorých vyberie na základe zaregistrovaných videí Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica!, spolu s tímom Slovenskej sporiteľne. Dvadsať hudobníkov tak získa oficiálne miesto na pouličné koncerty v uliciach Bratislavy. 

"Prihlásiť sa odporúčam určite každému. Netreba sa ničoho báť, je to veľká zábava a človek aspoň zistí, či vie zaujať ľudí svojím talentom. Viva Ulica! mi priniesla novú skúsenosť do života, ktorú by som chcel zopakovať. Vďaka nej sa už nebojím hrať na ulici," hovorí víťaz minulého ročníka Dávid Bílek.

"Vyhrajte" si svoj sen

Pilotný ročník zväčša slúži na zbieranie podnetov a nápadov. Tých bolo viac ako dosť, preto tento rok Viva Ulica! prichádza s mnohými novinkami. Každý z dvadsiatky finalistov si na začiatku určí svoj sen, na ktorý si chce hraním v uliciach zarobiť. Súťažiaci tak môžu získať nový hudobný nástroj, vycestovať na koncert do zahraničia za svojím hudobným idolom alebo si zarobiť na hodiny u uznávaného pedagóga. Každému finalistovi bude zriadený facebookový profil (ak ho už nemá), cez ktorý bude môcť svojich fanúšikov informovať o termínoch hrania, či o plnení svojho sna. Bude tak môcť ešte viac podporovať svoju hudbu a vyzbierať viac finančných príspevkov.

Fanúšikovia a diváci budú môcť tento sen okrem vhadzovania do modrého klobúka podporiť aj SMS hlasovaním. Najlepší hráči naviac získajú od Slovenskej sporiteľne finančný príspevok na podporu ich hudobnej kariéry vo výške 350 eur. Tento ročník teda nebude mať iba jediného víťaza. Finalisti naviac získajú vzácny masterclass s ambasádormi tohto ročníka Viva Ulica!, svetoznámym súborom Janoska Ensemble.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Viva Musica! festivalu Barbora Drahovská. Všetky podrobnosti o projekte Viva Ulica! nájdete na oficiálnom webe www.vivaulica.sk.