Po zimnej edícii v novo zrekonštruovaných priestoroch bratislavskej Mlynice sa Urban Market vracia na tradičné miesto konania jarných vydaní - na Fakultu architektúry STU. Už tento víkend, od 1. do 3. júna, sa môžete tešiť na viac ako 130 značiek a tvorcov z oblasti módy a dizajnu, ale aj na vystúpenia Katarzie, Andrey Bučko, Gleba či Stroona.

Urban Market tohtoročným jarným vydaním vstupuje už do deviateho ročníka svojej existencie. Aktuálna edícia má, podobne ako tie minulé, aj svoju tému, ktorá sa prelína v komunikácii aj v programe. Jarný Urban Market sa teda ponesie v duchu témy spolupráca, v súvislosti s ktorou bola vyhlásená aj súťaž kreatívnych tímov KOLABO.

Tá vyzvala k spolupráci kreatívne kolektívy a výsledky ich spoločného snaženia si budú môcť návštevníci Urban Marketu pozrieť vystavené počas celého víkendu priamo na Fakulte architektúry. Na záver prebehne slávnostné ocenenie projektov, pričom bude udelená aj cena verejnosti. Nezabudnite preto odovzdať hlas svojmu favoritovi priamo na mieste. Každý hlasujúci sa zapojí do súťaže o zaujímavé ceny.

Denné koncerty a piatkový žúr v kotolni

Súčasťou Urban Marketu je tradične aj hudobný program, ktorý je opäť vyskladaný zo skúsených aj začínajúcich hudobníkov, dídžejov a producentov nielen zo Slovenska. Tešiť sa okrem iných môžete na showcase vydavateľstva ajlavmjuzik (Duhan + Jimmy + 3ck + Biomat + Nightlines + VJ Sicknico), koncert Katarzie s kapelou, elektronicko-akustickú melanchóliu od Stroona, či energickú nálož, ktorú prinesie Gleb spolu s Hypetrain DJs. Počas dňa sa na Urban Market Stage predstavia aj nováčikovia Felix, do šansónu ladená Andrea Bučko a ďalší.

Urban Market Friday Night sa tentoraz uskutoční priamo na pôde školy, kde vás v rekonštruovaných priestoroch kotolne svojimi dídžejskými setmi zabavia domáci Isama Zing, Ink Midget a Inso a skvelý zahraničný hosť. Gaika pochádza z Anglicka a do Bratislavy príde predstaviť svoj unikátny pohľad na dancehall. Mladý dídžej a producent vydáva hudbu pod známou značkou Warp Records a jeho singel Battalion zaradil magazín Dummy medzi 10 najlepších skladieb roka 2017.

Podrobný rozpis koncertov nájdete TU

Permanentky na Urban Market:  Predpredaj.sk


Architektúra, unikátne motorky aj program pre deti

Ako už býva dobrým zvykom, časť programu, ktorý jarný Urban Market ponúkne, je pripravená v spolupráci s DAAD (Dni architektúry a dizajnu). V prednáškach a diskusiách sa predstavia architektonické ateliéry JRKVC (SK), Sergison Bates Architects (GB) a .NL Architects (NL). Dokument o talianskom dizajnérovi Loving Gio Ponti (Zaľúbení do Gia Pontiho) predstaví osobne jeho režisérka, Francesca Molteni, a premietané budú aj ďalšie filmy s architektonickou tematikou - Neon a Paulo Mendes da Rocha – It's All a Plan. 

Novinkou v sobotnom programe bude prehliadka krásnych, upravených motoriek Bikes in Town. S modelmi upravených motoriek café racer, scrambler, tracker, clasic či custom sa budete môcť zoznámiť počas sobotného poobedia v predpolí fakulty na Námestí slobody.  

Taktiež nebudú chýbať ani tvorivé dielne a program pre deti. "V súlade s našou obľúbenou témou upcyklovania a recyklácie si na workshope Mye Javorkovej budete môcť vyrobiť kvetináč z odpadových materiálov. Ľubica Skalská ukáže, ako dať nový život koženým materiálom a Lucie Poubová naučí, ako si vyrobiť tašku z papierových obalov, ktorá môže pokojne aj zmoknúť. Fest Anča v spolupráci s Marekom Cinom účastníkov naučí jednu z najstarších tlačiarenských techník a pripravili si aj niečo pre tých najmenších. Tých po veľkom úspechu na minuloročnej zimnej edícii opäť v nedeľu na obed zabaví aj Notový Danny," približujú organizátori.

Predstavia sa aj nové značky

Samotná trojdňová predajná prehliadka módy, dizajnu, šperkov, doplnkov a tvorivosti ponúkne okrem "stálic" aj viac ako 40 noviniek, ktoré budú súčasťou Urban Marketu prvýkrát. Spodné prádlo z bio bavlny a hodvábu pre dámy aj pánov nájdete u Intimate Stories. Na svoje si tentoraz prídu aj nastávajúce nevesty, ktoré hľadajú čistotu a jednoduchosť dizajnu. Minimalistické šaty z Yoora Studio sú navyše vyrábané za použitia certifikovaných materiálov, akými sú bio a mierumilovný hodváb, krajky z bio bavlny či satén z bambusového vlákna.

V barefoot sandáloch Tara budete mať pocit, akoby ste chodili bosí a na dovolenku k moru vás krásnymi a kvalitnými plavkami vybavia Popi. V horúcich dňoch treba dodržiavať pitný režim, s čím vám pomôžu prenosné sklenené fľaše Drinkit. Vyťažené mamičky a oteckovia ocenia jednoducho kombinovateľné oblečenie pre deti značky Takitak, ktoré môžu nosiť tak i tak.

Svoj domov zazeleníte s Define Plant Studio a bojovať s nepríjemný odórom vám pomôžu prírodné neparfémované antiodoranty, deodoranty a soľné mydlá Zindeo. Svoj vzhľad dotvoríte šperkami moikoo, ktoré vznikajú v malom bratislavskom ateliéri a za použitia aj certifikovaného recyklovaného striebra a zlata. Tieto, ale aj mnohé ďalšie značky vám svojimi produktmi spríjemnia nastávajúce letné dni a možno z toho vznikne aj láska na celý život.

Urban Market 2018 (Spring Edition) sa uskutoční od 1. do 3. júna na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Vstupenky budú dostupné na mieste, permanentku za zvýhodnenú cenu, ktorá oprávňuje na vstup počas celého víkendu kúpite iba do piatku (1.6.) v sieti Predpredaj.sk alebo v piatok na mieste. Kompletné informácie o zúčastnených tvorcoch a značkách, ako aj sprievodnom programe, nájdete na oficiálnej stránke podujatia www.urbanmarket.sk.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala PR manažérka Denisa Chylová.