Bratislavskí hudobníci Robert Pospiš, Martin Sillay a Nikolaj Nikitin nahrali spoločný album so zvučnými menami newyorského gospelu a jazzu. Vokálne ich sprevádza slovenská speváčka žijúca v Amerike, Hanka G. Okrem samotného albumu však vznikla aj artová road movie filmára Petra Javora - Amerika, počujem tvoj spev.

Film odvysiela Dvojka už dnes (30.5.) o 23:15. Polhodinová snímka zachytáva cestu do Ameriky, prvý kontakt muzikantov v štúdiu a zákulisie nahrávania albumu, kde spoločným jazykom nie je slovenčina ani angličtina, ale hudba a poézia jedného z najväčších básnikov Ameriky Walta Whitmana. Album, ktorý vznikol ako pocta jeho básňam, nahrávala trojica Pospiš/Nikitin/Sillay v newyorskom štúdiu The Samurai Hotel Recording Studio

Vďaka kontaktom speváčky Hanky Gregušovej, ktorá už takmer tri roky žije a pôsobí v New Yorku, sa na nahrávke s názvom Spev tebe podieľali aj prominentní zaoceánski hostia. Basgitarista Stanley Banks, klavirista a organista John Peters a bubeník Taru Alexander patria k výrazným osobnostiam hudobnej scény a hrali s umelcami ako Alicia Keys, Etta James, Aretha Franklin alebo George Benson.


Album, dokument a kniha

O náročný preklad poézie Walta Whitmana sa postaral slovenský poet a prekladateľ Martin Solotruk. Spolu s albumom tak vznikol aj nový preklad stále vyhľadávanej tvorby amerického básnika. V najbližších mesiacoch vyjde aj knižná publikácia Whitmanových básní, za ktorých výberom stojí autor projektu Spev tebe Robert Pospiš.

Dokumentárny film Petra Javora je ďalším výstupom tohto veľkolepého hudobno-literárneho projektu. Road movie odvysiela RTVS na svojom druhom kanáli už dnes v noci, pričom toto načasovanie nie je náhodné. V piatok 31. mája totiž ubehne 200 rokov od narodenia Walta Whitmana, legendárneho amerického básnika, ktorý spojil muzikantov naprieč oceánom.

Recenzia: Spev Tebe je zhudobnená poézia, ktorá znie ľahko a zároveň nadčasovo


Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Peter Javor

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin, Robert Pospiš/Martin Sillay