Česká hudobná akadémia v sobotu 29. mája v priamom prenose na ČT1 odovzdávala Ceny Anděl za rok 2020. Druhý rok je ich súčasťou aj kategória Najlepší slovenský album, v ktorej hlasuje špeciálna akadémia zložená zo slovenských hudobných odborníkov a hudobníkov.

Po minuloročnom debutantovi v tejto kategórii, skupine Nocadeň s albumom Auróra si sošku Anděla za Najlepší slovenský album v priamom prenose prevzala skupina Le Payaco. Z trojice nominovaných albumov Svety od Kataríny Knechtovej, Hodina medzi psom a vlkom od Richarda Müllera získal najviac hlasov od slovenských akademikov ich album Pohybliví v nehybnom. Skupina s týmto albumom nedávno získala aj Cenu novinárov na Radio_Head Awards.

"Máme z toho obrovskú radosť, vôbec sme s tým nerátali a veľmi nás to prekvapilo a potešilo. Ako sme povedali aj v ďakovačke, ocitli sme sa medzi hudobníkmi, ktorí tvoria tú najlepšiu muziku, ktorú hodnotí akadémia, čo je obrovská vec. To, že sme sa dostali do nominácií s Katkou Knechtovou a Richardom Müllerom je pre nás veľká česť a veľmi si to vážime. Je to veľká satisfakcia dostať takýto signál od ľudí, ktorí tomu rozumejú," povedal bezprostredne po skončení programu spevák a gitarista Le Payaco, Tomáš Sloboda, ktorý si celý ceremoniál veľmi pochvaľoval.

"Bolo to fantasticky zorganizované, šlapalo to a malo to tú správnu dynamiku. A hlavne z toho bolo cítiť, že tou hudbou a kultúrou tam žijú. Bolo to priateľské, bezprostredné a príjemné. Cítili sme sa tam veľmi dobre a ďakujeme za všetky gratulácie."


Tri ceny pre Lenku Dusilovú

Najviac cien v hlavných kategóriách Cien Anděl za rok 2020 získala favorizovaná Lenka Dusilová. Zo štyroch nominácií pre výnimočný album Řeka premenila až tri. Uspela v kategóriách Album, Sólová interpretka a Skladba, ktorú ovládla so singlom Vlákna. Jej album akademikov zaujal spevom aj nevšedným zvukom, ktorý kombinuje zvuk tradičných nástrojov s elektronikou a sound dizajnom, na ktorom sa podieľali špičkoví českí hudobníci a producenti Peter Ostrouchov a Aid Kid.

"To, ako jednoznačne album Řeka u akademikov uspel, len potvrdzuje, že sa Lenke Dusilovej podarila výnimočná nahrávka. Hoci sa dnešná doba a hudobný priemysel vyznačuje hlavne na produkciou singlov s rýchlou spotrebou, Albumom roka sa stalo komplexne vystavané dielo, ktoré si vyžaduje jeho nerušené a sústredené počúvanie ako celku. Je to album, ktorý určite vydrží dlhšie ako jeden rok," povedal predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.


Dve sošky Anděla so šalmajom (historický dvojplátkový dychový nástroj, predchodca hoboja a anglického rohu) od sochára Jaroslava Rónu dostal Robert Křesťan, ktorý v rámci slávnostného ceremoniálu aj vystúpil so svojou skupinou Druhá tráva. S ňou získal ocenenie v kategórii Folk za silnú nahrávku Díl první, ktorá vznikla v spolupráci s anglickým producentom Eddiem Stevensom. Druhú sošku si Robert Křesťan, na svoje veľké prekvapenie, odniesol ako nový člen andělskej Siene slávy.


Ocenili aj zástupcov mladej generácie

V tridsiatom ročníku Cien Anděl bodovali aj zástupcovia mladej generácie. Speváčka Kateřina Marie Tichá sa s debutom Sami stala Objavom roka a získala kampaň v hodnote pol milióna českých korún od hlavného mediálneho partnera - rádia Evropa 2. Spevák 7krát3 sa stal Sólovým interpretom roka, aj keď jeho konkurentmi boli legendy Jaromír Nohavica a Dan Bárta. V kategórii Videoklip roka akademici ocenili klip Piš mi básně svojráznej a na českej scéne poetikou ojedinelej formácie Bert & Friends, ktorý režíroval Pavel Borovička.

Ocenili tiež nahrávky v žánrových kategóriách Alternatíva a elektronika, Folk, Jazz, Klasika, Rap a Rock. "O víťazstve tento rok pod dohľadom notára rozhodovalo 435 akademikov," upresňuje Petra Žikovská, riaditeľka ČNS IFPI, ktorá Ceny Anděl vyhlasuje. Mená všetkých víťazov aj nominovaných umelcov a kapiel nájdete na konci článku.


Výnimočné vystúpenia aj s poctou Davidovi Stypkovi

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien mal kvôli epidemiologickým opatrením už druhýkrát po sebe špeciálnu podobu. Víťazi všetkých pätnástich kategórií však tento rok boli, na rozdiel od vlaňajšku, vyhlásení naživo zo štúdia. Diváci mohli tiež vidieť osem hudobných vystúpení vo formáte naživo odohratých a zaspievaných prednakrútených videoklipov, ktoré boli vytvorené jednotlivým interpretom priamo na mieru. Bolo medzi nimi aj špeciálne vystúpenie, v ktorom moderátorka hudobných cien Ewa Farna, spevák Mirai Navrátil a spomínaná Kateřina Marie Tichá odohrali v sprievode skupiny Bandjeez na počesť jej zosnulého lídra Davida Stypku jeho pieseň Kříž.


"Aj tentoraz sme chceli pripraviť originálny a atraktívny formát programu, z ktorého sa nevytratia emócie a spontánnosť. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo živý charakter Andělov aspoň čiastočne zachovať," hovorí producentka Cien Anděl Lucie Hájková z usporiadateľskej agentúry Luff Production. "Všetky vystúpenia vznikali v tom istom štúdiu, ktoré vždy prešlo kompletnou premenou. Pre každé vystúpenie sme vytvárali unikátne prostredie a atmosféru. Veríme, že sa nám spoločne s interpretmi podarilo vytvoriť klipy, ktoré diváci ocenili aj po hudobnej aj po vizuálnej stránke."

Unikátne live videá nahrali Jaromír Nohavica, Lenka Dusilová, Monkey Business, Robert Křesťan & Druhá tráva, Aneta Langerová, Tata Bojs (víťazi kategórie Skupina roka) a 7krát3, ktorý vystúpil spolu so slovenským raperom Rytmusom. "Bol to už druhý netradičný ročník. Veríme, že na tom ďalšom sa s hudobníkmi, akademikmi a divákmi budeme môcť znova stretnúť už naživo a v priamom prenose spolu 'dooslavujeme' tridsať rokov najstarších českých hudobných cien," dodáva Hájková.


Ceny Anděl udeľuje nepretržite od roku 1991 Česká hudební akademie, ktorá je zložená z odborníkov - hudobníkov, producentov, dramaturgov, novinárov a ďalších osobností českej hudobnej scény. Od roku 1995 je vyhlasovateľom Cien Anděl ČNS IFPI. Usporiadateľom je už piaty rok spoločnosť Luff Production a titulárnym partnerom ročníka bola Coca-Cola, ktorá v rámci s Cien Anděl vyhlásila cenu popularity Coca-Cola Cena fanúšikov. O jej víťazovi hlasovala verejnosť v online hlasovaní. Víťazom sa stal Viktor Sheen, ktorého Coca-Cola podporí pri jeho tvorbe sumou 100-tisíc českých korún.

Nominácie a víťazi Cien Anděl za rok 2020:

Album roka:

Lenka Dusilová – Řeka
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Jedna nula

Skladba roka:

Lenka Dusilová – Vlákna
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Zvony

Skupina roka:

Monkey Business – Freedom on Sale
Tata Bojs – Jedna nula
Zrní – Nebeský klid

Objav roka:

Deaf Heart – Soft Heart Attack
Amelie Siba – Dye My Hair
Kateřina Marie Tichá – Sami

Sólový interpret roka:

7krát3 – I
Dan Bárta & Illustratosphere – Kráska a zvířený prach
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč

Sólová interpretka roka:

Lenka Dusilová – Řeka
Aneta Langerová – Dvě slunce
Lenny – Weird & Wonderful

Videoklip roka:

Bert & Friends – Piš mi básně / Režie: P. Borovička
Viktor Sheen – Poslední přání / Režie: P. Simon
Yzomandias – Melanž / Režie: J. Ruttner, J. Salavec, P. Vlček, Yzomandias

Slovenský album roka:

Katarína Knechtová – Svety
Le Payaco – Pohybliví v nehybnom
Richard Müller – Hodina medzi psom A vlkom

Sieň slávy - Robert Křesťan

Cena fanúšikov - Viktor Sheen

ŽÁNROVÉ KATEGÓRIE

Alternatíva a elektronika:

Lenka Dusilová – Řeka
Amelie Siba – Dye My Hair
Tábor – Liebe

Folk:

Robert Křesťan & Druhá Tráva – Díl první
Petr Linhart – Nezvěstní
Dagmar Voňková – Archa

Jazz:

Concept Art Orchestra – 100 years
Cotatcha Orchestra – Bigbandová elektronika
Tomáš Liška & Invisible World – Hope

Klasika:

J. Bartoš, J. Hrůša, Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna
Karel Dohnal – Czech Music for Clarinet
J. Semerádová, E. Traxler – Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu

Rap:

58G – 58 tape vol.1
Viktor Sheen – Barvy
Yzomandias – Prozyum

Rock:

Donnie Darko – Yesterdays
Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta
Povodí Ohře – Dva trámy na kříž

Redakciu Hudba.sk informoval Rado Mešša z agentúry Pro:messa. Text správy sme upravili a doplnili o ďalšie informácie z TASR.

Foto: Čestmír Jíra / Ceny Anděl

Súvisiaci interpreti: Le Payaco, Lenka Dusilová