Štúdiovka x britského speváka Eda Sheerana sa stala najrýchlejšie sa predávajúcim albumom tohto roka vo Veľkej Británii. Z novinky, ktorú uviedli na trh v pondelok 23. júna, sa v prvom týždni predalo 182-tisíc kópií, čo je o 14-tisíc viac ako v máji dosiahla kapela Coldplay s nahrávkou Ghost Stories.

Album x obsahuje 12 skladieb, vrátane piesne Sing, ktorá sa dostala na vrchol britského singlového rebríčka. Ďalšie skladby Don't, Thinking Out Loud a One hudobník už postupne predstavil v apríli a máji. Už deň po vydaní albumu dobyla novinka rebríčky iTunes v 43 krajinách, vrátane Slovenska.

Na album sa netrpezlivo čakalo. Sheeran ho totiž prezentoval piesňou, ktorá sa zvukovo výrazne odlišovala od všetkého, čo doposiaľ nahral. Romantický spevák s gitarou a nezbedným kukučom, výberom skladby Sing znásobil zvedavosť poslucháčov. Produkcie Sing sa ujal Pharrell Wiliams a vyplatilo sa. Hrdzavý talent si opäť vyžiadal pozornosť a singel sa stal jedným z najdiskutovanejších popových skladieb prvej polovice roka 2014.


Ed Sheeran sa v roku 2008 presťahoval do Londýna, kde chcel rozbehnúť hudobnú kariéru. V roku 2011 vydal debutový album s názvom +, z ktorého pochádzajú single The A Team, You Need Me, I Don't Need You, Lego House, Drunk, Small Bump a Give Me Love. V roku 2012 získal dve Brit Awards v kategóriách Najlepší britský spevák a Britský objav roka a tiež Ivor Novello Award. Skladbu The A Team v roku 2013 nominovali na cenu Grammy v kategórii Pieseň roka, pričom na ceremoniáli vystúpil spoločne s Eltonom Johnom. V tomto roku Sheeran bojoval o Grammy v kategórii Nováčik roka.

Informácie a foto pochádzajú od Renáty Tomášovej a z agentúry SITA.

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran