Fenomén mesta Prešov ako liahne mnohých úspešných interpretov sa dostane na filmové plátna. Ostré nakrúcanie celovečerného dokumentu už začalo. Tvorcovia už vraj majú jasno aj v tom, ako sa film bude volať.

Film pripravuje režisér Ján Stračina, ktorý už má za sebou prvé natáčacie dni. Spolu s kameramanom Robom Kočanom v ostatných týždňoch s kamerou prešli viacero miest v Prešove, kde sa písali dejiny miestnej i slovenskej hudobnej scény. Filmový štáb sa nedávno ocitol aj na Dobrom festivale, ktorý je každoročným sviatkom prešovských hudobníkov. Na konci článku si môžete pozrieť kúsok z vystúpenia Tásler Pufo Band na hlavnom pódiu festivalu. Členovia tejto skupiny sa objavia aj vo filme, k prešovskej scéne totiž neodmysliteľne patria.

V prípade, že budú práce postupovať hladko, mohol by byť unikátny dokument dokončený v roku 2016. Jeho hlavnou ambíciou je zmapovať hudobné dianie v meste Prešov od koreňov tamojšej muzikantskej scény až po súčasnosť. Z druhého najväčšieho mesta na východe Slovenska totiž pochádzajú desiatky hudobníkov rôznych štýlov, ktorí sa presadili v celoslovenskom i širšom meradle. Spomeňme aspoň pár najznámejších ako Peter Nagy, Peter Lipa, Katka Knechtová, Peha, IMT Smile, Katka Koščová, Komajota, Chiki Liki Tu-a, Heľenine oči, Hrdza, Mloci či Ali Ibn Rachid.


"Film má byť odľahčený, veselý a hľadá odpoveď na otázku, prečo je práve toto mesto na východnom Slovensku liahňou obrovského množstva talentov. Použitých v ňom bude mnoho archívnych záberov. Začali sme aj so samotným natáčaním, podarilo sa nám stretnúť s viacerými pamätníkmi začiatkov muzikantskej éry v Prešove," hovorí 51-ročný režisér, ktorý od 90-tych rokov natočil množstvo dokumentov a dokumentárnych cyklov najmä v spolupráci so Slovenskou televíziou, resp. RTVS.

Vo filme by sa okrem známych mien mali objaviť aj pamätníci ako Bernard Herstek, Milan Országh, Ivan Benko, Miro "Čiri" Černák, Laci Kišeľák, Miro Tásler, Peter "Pufo" Sopko, Stašo Gut, Marián Kuľhavý či Ľubo Hanušín, organizátor kultovej Rockovej ligy. Respondentov, od najstarších po najmladších, však bude niekoľko desiatok.

Ďalšie podrobnosti o filme zatiaľ nie sú známe, no tvorcovia už prezradili názov filmu. Projekt začali pripravovať pod pracovným názvom Prešovský Seattle, avizovali však, že zrejme pri ňom neostane. Ján Stračina aktuálne prezradil, že hoci definitívny názov na svete nie je a riešiť sa bude až neskôr, s veľkou pravdepodobnosťou sa dokument bude volať Bars dobrý film.

Na finančne nákladný projekt sa tvorcom zatiaľ podarilo získať podporu od Audiovizuálneho fondu a Očnej kliniky Veselý. Veria však, že postupne sa pridajú ďalší partneri a sponzori.


Redakciou informoval PR manažér Edo Kopček.

Foto: Filmarium