Už o týždeň vstúpi do českých i slovenských kín dokument s názvom Lucie: Príbeh jednej kapely s podtitulom "30 rokov spolu, 30 rokov od seba". O tom, ako film vznikal a čím je výnimočný, prezradili viac jeho hlavní hrdinovia, najznámejšia zostava Lucie - David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, P.B.CH. v rozhovore pre TASR.

Česká rocková legenda Lucie tento rok oslavuje 30 rokov od svojho vôbec prvého koncertu. Vlani na jeseň sa preto členovia skupiny rozhodli k výročiu podniknúť turné - štyri veľké koncerty, z ktorých jeden bol minulý týždeň v kapacitne nepostačujúcej bratislavskej Inchebe.

Už na koncertoch, ktoré boli okrem Bratislavy aj v Plzni a Brne (turné uzavrú už zajtra pred 30-tisíc fanúšikmi v Prahe), sa pritom premietala upútavka na film, ktorý sa dostane do kín vo štvrtok 7. júla. O deň skôr sa uskutoční exkluzívna slovenská premiéra, na ktorú môžete vyhrať dva voľné vstupy v našej súťaži. Vo svetovej premiére film uvedie v nedeľu 3. júla 51. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Slávnostného uvedenia dokumentu, ktoré bude o 18:30 v Karlovarskom mestskom divadle, sa osobne zúčastnia aj členovia skupiny v kompletnej zostave.


David Koller: "Našli sme veci, ktoré nikto z nás nikdy nevidel"

Na filme Lucie: Príbeh jednej kapely sa začalo pracovať už pred takmer piatimi rokmi, jeho uvedenie na trh však tiež naplánovali na okrúhle výročie. Cesta k jeho finálnej podobe nebola vôbec jednoduchá. "Dvakrát sa zmenil, mal dve témy. Nakoniec sme objavili úplne fantastické materiály na rôznych amatérskych záznamoch, ktoré sme robili počas celej doby, čo sme sa stýkali," vysvetlil David Koller k videám, ktoré zachytávajú zákulisie spoločných koncertov, prípravu a nakrúcanie albumov, ale aj cesty do zahraničia či písanie knihy. "Našli sme veci, ktoré nikto z nás nikdy nevidel a zdigitalizovali sme to. Film sa vyvíjal asi na dva- alebo trikrát. Nakoniec je z toho nejaká deväťdesiatka, normálny film, ktorý dokumentuje kapelu."

Celovečerný, takmer 90-minútový dokument uvádza distribučná spoločnosť Bontonfilm ako strhujúcu cestu časom - štyri životy plné hudby. Otvorené spovede členov kapely nakreslia portrét štyroch výrazných osobností, ktoré často ani nedokázali sedieť spolu v jednej miestnosti, napriek tomu sa stretávajú na jednom javisku. Príbeh jednej kapely ukáže rockovú Luciu vo všetkých jej náladách. Pre kapelu aj fanúšikov je dokument filmovou afterparty, ktorá v kinách bezprostredne nadviaže na veľké koncerty k 30. narodeninám skupiny. Lucie sa počas tridsiatich rokov stala najúspešnejšou skupinou českej novodobej histórie. Unikátne zábery a výpovede vo filme mapujú dramatický život, ktorý s takým úspechom súvisí. Od strmej cesty hore, cez krízy, škandály, prerušovanie činnosti, vylučovanie členov zo skupiny až po spoločný triumfálny návrat na pódiá.

Slová Davida Kollera potvrdzujú, že ide o jeden z najväčších českých dokumentárnych projektov tohto roka, ktorý je plný nikdy nezverejnených archívnych záberov: "Naozaj nás to x-krát prekvapilo, čo sme tam objavili za veci, ktoré sme ani netušili, že sú natočené alebo pokropené, ako sa hovorí vo filmárskom jazyku. Či už sú to náhodné zábery pri natáčaní filmu Amerika, kedy Lenka Dusilová s nami išla do štúdia do Rudolfína, kde sme nahrávali hudbu k tomu filmu. Sú tam také náhodné veci, ktoré vznikali, ani sme nevedeli, že niekto niekde zapol kameru."

Tvorcami filmu sú režisér David Sís a producent, kameraman Jan Turek. Ako zdôraznil Michal Dvořák, pri tvorbe dokumentu čerpali z tisícov hodín materiálu. Použili aj archívy Českej televízie, takže si diváci budú môcť pozrieť i premiéru kapely v Pionierskej lastovičke, v socializme obľúbenom televíznom programe pre mládež, alebo ako Lucie účinkovala na hudobných festivaloch Mladá píseň Gottwaldov či Bratislavská lýra. "Sú tam aj z historického hľadiska pozoruhodné zábery, stovky ďalších zaujímavých tém a na prekvapenie človek zisťuje, koľko sa okolo nás motalo zaujímavých ľudí, ktorí sa postupom času stali slávni," poznamenal Michal Dvořák s tým, že v dokumente sa objavujú rôzni ľudia z vydavateľstiev, hudobníci, skladatelia, ale aj herci a politici.

Lucie predskakovala Rolling Stones Zdroj: archív kapely 
Spomienka na Havla a koncert s Rolling Stones

Jedným z nich bol aj Václav Havel. S českým spisovateľom, dramatikom a vedúcou osobnosťou politických zmien v Novembri 1989 sa Lucie stretla v čase, keď už bol nejaký čas hlavou štátu a v Prahe vystupovali po druhý raz The Rolling Stones. Na Strahove v roku 1995 im pred 130-tisícovým davom robili predkapelu práve chalani v bývalom Československu známi vďaka hitom Pár fíglů, Dotknu se ohně a Troubit na trumpety by se nám líbilo. "Bol to ohromný zážitok. Mali sme aj tú česť fotiť sa s Rolling Stones pred ich koncertom a vymieňali sme si podpisy a darčeky, to bolo sympatické. Ak ma informácie neklamú, tak už to nikdy v Česku neurobili, že by sa stretli s kapelou," spomína s nadšením klávesák Michal.

Podľa neho ústretovosť zahraničnej kapely zrejme vyvolala dobrá klíma po revolúcii. "Všetci boli ústretovejší, ale hlavne to bolo asi preto, že ich pozval sám prezident Václav Havel. Po našom koncerte sme mali u neho audienciu a na Stounov sme pozerali z jeho lóže. To boli príjemné situácie, na ktoré človek rád spomína," priznáva Michal Dvořák, zakladajúci člen Lucie, dnes úspešný producent, skladateľ, textár, autor filmovej a scénickej hudby, ktorý viaceré "šuplíkové" videá videl vďaka dokumentu prvýkrát v živote.
 

Zdroj: TASR + Bontonfilm
Foto: archív skupiny (koláž - Hudba.sk)

Súťaž o dva voľné vstupy na slovenskú premiéru:

Súvisiaci interpreti: Lucie