To, čo sa dlhé roky zdalo byť nemožné, je teraz skutočnosťou. Marika Gombitová sa po takmer tridsiatich rokoch vracia na koncertné pódiá. Na jeseň okrem hosťovania na turné Mira Žbirku chystá aj veľkolepý narodeninový koncert. Životné jubileum oslávi spolu s ďalšími hudobníkmi a interpretmi, ktorí sprevádzali jej kariéru.

Megakoncert Mariky Gombitovej, ktorý sa uskutoční 12. októbra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, už nemohol byť veľkolepejší. V hale, v ktorej bežne vystupujú najväčšie zahraničné mená, sa totiž obľúbená speváčka predstaví po boku viacerých ďalších hviezd slovenskej i českej populárnej hudby. Naznačuje to už názov podujatia "Marika Gombitová a priatelia".

Zaspievať si s Marikou a zablahoželať jej k narodeninám prídu napríklad české spevácke stálice Lucie Bílá, Helena Vondráčková a Jitka Zelenková, spoza rieky Moravy prídu aj Martin Chodúr Josef Laufer. Zo slovenskej scény nesmú chýbať Miro Žbirka, Janko Lehotský, Pavol HammelLaco Lučenič, Beáta Dubasová, Peter Nagy, Robo Grigorov a aj relatívne mladšie hudobné mená ako IMT Smile, No Name, Fragile a Kandráčovci.

Osobnosť legendárnej Mariky Gombitovej si pozvaní umelci uctia zaspievaním najväčších hitov, ktoré vznikli počas jej dlhoročnej kariéry. Ako sa viacerí umelci vyjadrili, je to pre nich veľká česť. "Vážim si pozvanie Mariky Gombitovej a na jej koncert sa veľmi teším. Ponúkla mi dve nádherné pesničky, z ktorých som si jednu vybrala. Je emotívna, citlivá a Marika mala z výberu radosť. Text i hudbu k nej totiž napísala sama. Pesnička sa volá Prosba," vyjadrila sa na margo vystúpenia Lucie Bílá.

Na koncert sa teší aj Janko Lehotský: "Držím tomu koncertu palce a budem veľmi rád, keď sa to všetko podarí." Marika sa po rokoch stretne na pódiu aj so spevákom Petrom Nagyom. "Marika bola jednou z tých, ktorí mi na začiatku verili. Keď som mal osemnásť rokov, tak som pre ňu napísal dva texty. Takže verím, že jej návrat bude megaúspešný. Ľudia ju milujú."


Fanúšikovia si tak po dlhých rokoch čakania budú môcť užiť hudobníčku opäť naživo a vo veľkolepej atmosfére. Za posledný rok a pol niekoľkokrát vystúpila v televíznych prenosoch a tento rok podľa svojej stránky zaspievala na jednej firemnej akcii, no na veľké koncerty pre verejnosť príde až na jeseň. Na príprave megakoncertu sa neustále pracuje, pôvodne sa však októbrový koncert mal konať v inom termíne. Túto informáciu pre denník Nový Čas potvrdila speváčkina manažérka, podľa ktorej chcela Marika oslavovať narodeniny už v septembri (narodila sa 12.9.1956).

Ustúpila však svojmu dlhoročnému priateľovi a hudobnému kolegovi Mirovi Žbirkovi, ktorý v tom mesiaci vyráža na turné Road to Abbey Road. Speváčka už skôr informovala, že sa na štyroch koncertoch v Prahe (16.9.), Ostrave (18.9.), Bratislave (20.9.) a Košiciach (22.9.) zúčastní a vystúpi spolu s bývalým kolegom z Modusu. O pár týždňov neskôr si roly vymenia a Meky bude hosťom na jej koncerte. V sprievode vlastnej kapely sa Gombitová 12. októbra podľa Nového Času predstaví prvýkrát od roku 1987.


Text: Michaela Žureková (zdroj: Nový Čas, Marikagombitovaofficial.com)
Foto: Milan Krupčík - Marikagombitovaofficial.com

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová