Rešpektované mená slovenskej alternatívnej hudby prichádzajú s novým albumom. Za nahrávkou s názvom Závislosť na únave stojí trojica Martin Burlas, Martin Karvaš a Peter Zagar. Novinka je po nahrávke "industria plaču a rituálneho zabúdania" (vyšla pod názvom splnäný zäm v roku 2018) jeho druhým albumom zoskupenia Splnený zem.

"Na začiatku som si myslel, že nahrám svoje pesničky, zdalo sa mi, že ich stačí len zaranžovať a vymyslieť poradie, ale potom sa niečo pokazilo. Mal som pocit, že doba dozrela do bodu, keď slová úplne strácajú význam. Že dokonca zachádzanie so slovami vo svete sa pokazilo a dospelo do štádia, keď sa ľuďom začínajú vytvárať ekzémy a krvácajú z nosa, sledujúc čoho sú 'elity' a ich slová schopné. Prichádza čas bez slov. Piesne bez slov sú overený žáner. Vlastne neviem, prečo som sa tomu tak dlho vyhýbal. Existuje lepšia náhrada hlasu ako theremin? Podtitul albumu (Dorminal Sessions, pozn. red.) vychádza z charakteristiky lieku, ktorý sa podáva zvieratám pred utratením, aby netrpeli," vysvetľuje vznik nahrávky Závislosť na únave skladateľ a člen zoskupenia Martin Burllas.

Nahrávanie albumu prebiehalo naživo, ale i formou poštových zásielok playbackov, telefonických hovorov a následných zmien v aranžovaní "prednahratého" materiálu. Album bude okrem downloadu dostupný na vinyle - vzhľadom na výrobné postupy a lehoty nie je isté, či počas leta alebo až na jeseň. Na Bandcampe nájdu poslucháči aj tzv. outtakes, pretože niektoré skladby sa vďaka minutáži vinylu na LP jednoducho nezmestili.



Splnený zem sú:

Martin Burlas - gitara, klávesy, theremin, 
Peter Zagar - klávesy 
Martin Karvaš - klávesy

Vydanie nahrávky Závislosť na únave z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Správu sme upravili a doplnili.